Generelle

Nyd det: FCK bliver aldrig bedre

Det siger meget om FC Københavns nuværende høje niveau, at det var en forventet historisk triumf i Parken i tirsdags. De græske mestre fra Panathinaikos fik klø, efter at endnu en fornem FCK-indsats sikrede den første danske plads i Champions League 1/8-finalerne. Men meget taler også for, at det her er toppen, for det aktuelle hold er ved enden af sin cyklus, og et løft endnu længere op i det europæiske hierarki vil kræve mange flere penge, end Arkadij Abramovitj måske står klar med i en aktieemission.

En halv milliard fra Schalke

:For et par uger siden var det for eksempel kun de færreste, der havde fantasi til at forestille sig Chelsea-ejer Roman Abramovitjs 22-årige søn Arkadij på besøg i København til frokost med Parken-storaktionæren LD, personificeret ved direktør Carsten Koch. Formålet med mødet var angiveligt at sondere muligheden for en såkaldt rettet emission på 450 millioner kroner, hvilket vil sige, at der udstedes nye aktier til Abramovitj, der så ifølge Ekstra Bladet ville indtage rollen som største aktionær i Parken Sport & Entertainment og sammen med LD have 51 procent af aktierne i koncernen, der også omfatter FC København.

Den sag er der selvfølgelig blevet sagt og skrevet meget om siden sidste uge, og forvirringen er fortsat udtalt. Således sagde Parken-formand Hans Munk Nielsen tirsdag eftermiddag, at »den sag er der ikke mere liv i,« hvorefter Jyllands-Postens erhvervshjemmeside epn.dk et par timer senere kunne berette, at de havde information om, at Arkadij Abramovitj stadig var interesseret i en aktieemission.

Det store spørgsmål er så, hvad den russiske rigmandssøn ville kunne gøre ved fodbolddelen af koncernen. Pengene for aktieemissionen ville sandsynligvis blive opsuget af gælden på 1,5 milliarder kroner i koncernen, så det økonomiske løft til FCK skulle sikkert komme ved siden af, og det ville kræve meget store summer at flytte sig fra den nuværende top med en 1/8-finale i Champions League. Hvis man tager kvartfinalerne i sidste års turnering var det kun CSKA Moskva (olieselskabet Bashneft som ny sponsor) og Bordeaux (750 millioner kroner i omsætning), der ikke var at finde på top 20 i den såkaldte Money League, listen over omsætningen i europæiske klubber, og begge hold blev i øvrigt slået ud.

Og kigger vi på de 16 hold, der er gået videre til 1/8-finalerne i denne sæson, så er det kun FCK, Valencia og Shaktar Donetsk, der ikke er på den seneste top 20 over indtægter. Og det er ikke bare et lille hul, der skal lukkes. Schalke 04 nævnes som en drømmemodstander for FC København i forårets tvekampe, og sportsligt er det også en af de på papiret mest medgørlige modstandere, men økonomisk er det noget helt andet. I 2009 omsatte Schalke således for 925 millioner kroner, mens fodbolddelen (210 mio. kr.) plus kontorlejen (18 mio. kr.) plus indtægterne fra øvrige aktiviteter i Parken (161 mio. kr.) gav en omsætning på 389 millioner kroner samme år i FCK-regi.