FC Midtjylland har fire mesterskaber, siden Matthew Benham købte klubben for 10 år siden, hvor FC København har fem.
Pointhøsten i Superligaen hedder 685-678 i FCK's favør, hvilket ude i virkeligheden er dødt løb, og selv om FC Københavns Europa-resultater naturligvis er i en helt anden liga end FCM's, er det også her som, FC Midtjylland rører på sig.
Transfervinduet er lukket med endnu en markant FC Midtjylland-oprustning, hvilket er tredje transfervindue i træk, og selv om FCK stadig har langt større muskler på transfermarkedet end mesterholdet, bliver FCM's fremskridt debatteret på livet løs i disse dage, især som kontrast til et meget omdiskuteret FCK-transfervindue.
Så hvad er egentlig op og ned i styrkeforholdet, og hvor er FC Midtjylland på vej hen?
Det ser vi nærmere på her.
FC Midtjylland
Anslået spillerbudget i 2024/25: 180
Transfervinduet sommeren 2024
Køb: 106
Salg: 49,1
Dyreste nye spiller: Adam Buksa, angriber købt i Lens
Alle tal er angivet i millioner kroner
Handlerne
Jorden ryster, når FC Midtjylland kommer bragende på transfermarkedet i den version af klubben, vi ser i 2023 og her i 2024.
FC Midtjylland har lagt over 100 millioner kroner i transferbetalinger for nye spillere, nogle af dem unge folk som Denil Castillo og den yderst lovende Ousmane Diao, der får gode lønninger men næppe i nærheden af Superliga-toppen, og så to EM-angribere, der kommer bragende, får toplønninger og på papiret giver FC Midtjylland den klart bedste stald af angribere og mobile forward-typer i Superligaen.
Det er virkelig markant at se FCM råde over Cho Gue-sung, Franculino, Jan Kuchta og Adam Buksa, hvis vi husker på, hvor svær angriberpositionen var for FCM fra salget af Paul Onuachu i 2019 og indtil sommeren sidste år.
FC Midtjylland sender samtidig et væld af spillere ind og ud af klubben med en række aftaler med søsterklubben Mafra.
Man kan med rette diskutere, om der var brug for en erfaren central midtbanespiller og midtstopper, meget gerne med leder-erfaring og anlæg for at dirrigere de unge holdkammerater, men det hører til i kategorien for luksus-behov og ville være besværligt i forhold til spilletid.
Det er ekstremt opsigtsvækkende, at FC Midtjylland igen ikke sælger en af de attraktive spillere dyrt. Siden salget af Gustav Isaksen i sommeren 2023, hvor han var den eneste virkelig store profil, der røg, har FCM holdt på alle mand, man ville fra idealopstillingen, og det er anderledes end noget andet tidspunkt i FCM's kvarte århundrede som selvstændig fodboldklub.
Tipsbladets bud: Her er de om et år
FC Midtjylland kommer sandsynligvis til at fortsætte både den ambitiøse og dyre satsning på resultater her og nu, støttet med de nødvendige ressourcer til indkøb og udskiftninger, og med at finde unge spillere, der kan udvikle sig og blive solgt igen.
Det vil være overraskende, hvis ikke én eller flere af de største profiler Darío Osorio, Oliver Sørensen, Franculino, Aral Simsir og Emiliano Martínez bliver solgt dyrt i 2025, og de vil ikke kun blive erstattet via dyre køb fra markedet men også med minutter fra yngre folk, man har i truppen.
Salgene kommer, men der er ikke ét eneste tegn på, at FC Midtjylland de kommende år vil gå ind til en sæson og være et oplagt bud på anden- eller førstepladsen i Superligaen.
Spillerbudgettet: 180 millioner kroner
I FC Midtjylland er de ikke 100 procent enige i den måde, vi gør klubbens økonomi op på (og de er ikke de eneste, der af og til protesterer høfligt).
Men efter FC Midtjylland fra begyndelsen af sommeren 2023 til udgangen af har brugt over 250 millioner kroner alene i transferbetalinger, er FCM's spillerbudget naturligvis skruet markant op sammenlignet med for to år siden.
FC Midtjylland holder snor i FC København, og selv om det langt fra er alle indkøb, der lykkes og giver værdi på banen, heller ikke det seneste års tid, er satsningen og FC Midtjyllands økonomiske muskler med Anders Holch Povlsen som ejer meget markant og meget opsigtsvækkende i dansk fodbold.
Analyse
Der er ikke garanti for, at FC Midtjylland forsvarer det danske mesterskab eller er tæt på, når Superligaen afgøres i medaljeslutspillet til april og maj.
Men FC Midtjyllands ledelse og klubbens ejerskab giver som aldrig før muligheden for topplaceringer, hvis vi ser på FC Midtjyllands fysiske rammer, stab, eksterne ressourcer og så ikke mindst klubbens finansielle styrke og handlinger på transfermarkedet.
Undtagelsen skal være sæsonerne 2019/20 og 2020/21, hvor FC Midtjylland havde en forrygende førsteholdstrup med Erik Sviatchenko, Alexander Scholz, Frank Onyeka, Jens Lys-Cajuste, Paulinho, Anders Dreyer og Jesper Hansen satte sig på ligaen og burde have vundet begge titler.
Dengang havde man bare ikke tilnærmelsesvis det nuværende budget, og selv om spillet stadig er svingende og langt fra alle nye spillere slår til, bliver FC Midtjylland endnu sværere at komme uden om i toppen af rækken, end den har været det de seneste 10 år.
Salgene kommer med stor sandsynlighed næste år, men der tegner sig et billede af et FC Midtjylland, der ikke længere lever efter det danske mantra om at være en sælgende klub, og hvor pengene og rammerne giver alle forudsætninger for at spille i toppen og i Europa hver eneste sæson.
Og der skiller FC Midtjylland sig ud og overhaler FC København, der i mange år har leveret transfer-overskud efter transfer-overskud, ofte trecifret i millioner kroner, og hvor man denne sæson gjorde det stik modsatte af FC Midtjylland og købte ind i anden halvdel af transfervinduet og i de sidste dage og uger i august, hvor FC Midtjylland købte størstedelen af de nye folk i juni og juli.
Der har FCM en klar transfer-fordel, uanset at FCK's budget samlet set er langt større, ligesom faciliteter og hele energien omkring klubben er med FC Midtjylland i disse måneder, uanset det skuffende exit i Champions League.
I FC Midtjylland anno 2024 og sandsynligvis også i de kommende år skal man ikke sælge, før man kan købe, og det er noget af et trumfkort i kampen om danske mesterskabser og Europa-ligaspil.
Få det store overblik over alle sommerens bekræftede handler i Superligaklubberne lige her.