Generelle

Hvem skal i det sorte hul?

Dårlige lånemuligheder og konkurs-truede sponsorer betyder fyringer og drastiske besparelser hos adskillige klubber i 1. og 2. division – en krise der bringer mindelser om de enorme problemer i håndbold og ishockey. Konsekvensen bliver lavere spillerlønninger og et større gab mellem SAS Ligaen og 1. division, forudser en ekspert og flere klubledere.

Flere klubber i 1. og 2. division kæmper i disse uger og måneder en desperat kamp for at holde sammen på en økonomi, der er sendt til tælling af den økonomiske recession i samfundet og pengeknappe sponsorer. Køge er blevet erklæret konkurs og trukket fra 1. division, Kolding FC i samme række reddede med nød og næppe livet med en 20 procents lønnedgang hos spillere og ansatte, og tidligere så ambitiøse FC Amager kæmper i øjeblikket for livet og mistede for nylig formand Brian Mollerup, der ellers havde planlagt med at have FC Amager til at spille på sit kommende storstadion i Ørestaden.

Tipsbladet har været i kontakt med samtlige klubber i den anden- og tredjebedste række, og som grafikken andetsteds på disse sider viser, har kun et fåtal ikke mærket direkte konsekvenser på sponsorindtægter og budgetter. Flere klubber har allerede fyret medarbejdere eller givet spillere væk i vinterpausen, og selvom livremmen bliver spændt yderligere til sommer med mindre spillertrupper, frygter en ekspert, at der i de kommende måneder kan komme flere problemer med lønudbetaling eller deciderede betalingsstandsninger i 1. og 2. division.

”Efter de her sager med problemer omkring lønudbetalingen tror jeg, at mange klubber er på randen til akut betalingsstandsning. Der findes endnu ikke noget samlet data-materiale over økonomien i 1. og 2. division, men jeg er 90 procent sikker på, at det i 1. division forholder sig ligesom i dansk håndbold,” siger senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut, Rasmus Storm.

”Der er en generel økonomisk udfordring for alle i et samfund i recession. Virksomheder har ikke penge til sponsorater som før. Det giver en udfordring for en række klubber i 1. division og 2. division,” siger direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen.

Dem der gemmer til natten
Når den økonomiske krise bliver et så stort problem i 1. og 2. division skyldes det et sammenfald af flere faktorer.
Flere klubledere giver overfor Tipsbladet udtryk for, at der i 1. division og i 2. divisionsklubber er en tendens til, at klubber har fået sponsorer og investorer med på ambitiøse planer om oprykning til 1. division eller SAS Ligaen og dermed lagt budgetter, der ligger betydeligt over klubbernes nuværende sportslige placering og niveau. De budgetter skrider, når sponsorerne på grund af den økonomiske krise eller skuffelse over manglende sportslig succes trækker deres sponsorat.