Generelle

Hvem skal i det sorte hul?

Dårlige lånemuligheder og konkurs-truede sponsorer betyder fyringer og drastiske besparelser hos adskillige klubber i 1. og 2. division – en krise der bringer mindelser om de enorme problemer i håndbold og ishockey. Konsekvensen bliver lavere spillerlønninger og et større gab mellem SAS Ligaen og 1. division, forudser en ekspert og flere klubledere.

”Jeg var sammen med Laporta [FC Barcelonas præsident] for et par uger siden, og han sagde, at de i Barcelona havde konstateret, at de måtte skære deres omkostninger med tre procent til den nye sæson. Det betyder ikke, at han siger til spillerne, at de skal gå tre procent ned i løn, men det betyder, at han bruger færre penge på transfers til sommer end ellers. Og de kontrakter, de gentegner og nytegner vil blive af en lavere størrelse end ellers. Og sådan er det også i Hjørring og Skive. Der er ingen forskel på det,” siger Mads Øland.

Større polarisering
Ifølge Rasmus Storm fra Idrættens Analyseinstitut kan den økonomiske krise og nedskæringerne i divisionerne meget vel give et endnu større hul mellem SAS Ligaen og resten af dansk fodbold.

”Det generelle indtryk er, at der i dag er stor forskel på 1. division og SAS Ligaen, både sportsligt og økonomisk. De økonomiske problemer vil yderligere puste til den incitament-struktur, der opfordrer til overinvesteringer i 1. division i håbet om, at man rykker op i SAS Ligaen og får alle de investerede penge tilbage. Der er meget stor sandsynlighed for, at et større hul mellem 1. division og SAS Ligaen vil få førstedivisions-klubber til at overinvestere endnu mere,” siger Rasmus Storm, der også ser en mulig effekt i SAS Ligaen.

”Samtidig vil klubber i nedrykningsfare i SAS Ligaen satse endnu mere på at optimere deres chancer for overlevelse. Det gør de ved at købe spillere ind, som for eksempel Vejle har gjort i denne vinterpause. De investeringer for overlevelse vil generelt gør det endnu vanskeligere at klare en eventuel nedrykning, da man risikerer at brænde inde med en dyr spillerstab,” siger Rasmus Storm.

I Divisionsforeningen håber Claus Thomsen, at DBU’s licensudvalg vil se med nådige øjne på trængte divisionsklubber, der skal have licensen fornyet.

”Jeg synes, det skal ske efter en konkret vurdering. Hvis klubben eller er stabil og bæredygtig, håber jeg, at der bliver lagt vægt på det i forhold til licenskravet,” siger Claus Thomsen.

Præcist, hvor overbærende DBU’s licensudvalg skal være, får vi at se i de kommende måneder.