Generelle

Hvem skal i det sorte hul?

Dårlige lånemuligheder og konkurs-truede sponsorer betyder fyringer og drastiske besparelser hos adskillige klubber i 1. og 2. division – en krise der bringer mindelser om de enorme problemer i håndbold og ishockey. Konsekvensen bliver lavere spillerlønninger og et større gab mellem SAS Ligaen og 1. division, forudser en ekspert og flere klubledere.

”Der er mange, som har problemer, men der er ingen, som ikke har betalt lønnen. Der var nogle klubber, der havde problemer her med februar måned. I FC Amager og i Hvidovre havde de også nogle problemstillinger, men dem har de løst. Der var nogle problemstillinger, og det er der stadigvæk. Der er helt sikkert mange klubber i divisionerne, hvor økonomien ligger og cykler rundt med et nul-budget, som jeg kalder det, hvor det hele skal gå efter en snor, hvor man har et månedligt likviditetsbudget. Det kører meget stramt, men der er ingen lønefterslæb lige nu,” siger Mads Øland.

Nedskæringer
Flere klubber i 1. og 2. division har i 2008 og de første måneder af 2009 mistet sponsorer ved genforhandling, og i flere klubber har nedgangen i sponsorindtægter allerede haft konkrete konsekvenser.

Ud over FC Amager i 1. division leder FC Hjørring i 2. division vest efter omkring en million kroner til at fortsætte fodboldforretningen, der varsler lønnedgang til blandt andre trænerne, og i Næstved blev direktør Lars Jensen fyret i sidste uge som følge af manglende sponsorindtægter. I Hvidovre gik en ekstern investorgruppe ind i februar og dækkede spillerlønningerne, der ellers var i fare på grund af manglende sponsorindtægter, og i adskillige klubber bliver spillerbudgettet betydeligt strammere i næste sæson, end det har været i år.

”Der er mange spillere, der bliver billige til sommer. Du skal bare kigge til siden, så står der to ledige spillere. Det er egentlig sundt nok, for de var blevet for dyre, også i 2. division. En klub som vores har kun et budget på halvanden million, men der er mange, der har et betydeligt større spillerbudget. De kommer til at slå sig,” siger formand i Hobro IK, Bøje Larsen.

Mads Øland tror ikke på decideret lønnedgang til spillere, der allerede er på kontrakt. Men det bliver sværere at få en ny aftale med en klub, indrømmer direktøren i Spillerforeningen.