Generelle

Hvem skal i det sorte hul?

Dårlige lånemuligheder og konkurs-truede sponsorer betyder fyringer og drastiske besparelser hos adskillige klubber i 1. og 2. division – en krise der bringer mindelser om de enorme problemer i håndbold og ishockey. Konsekvensen bliver lavere spillerlønninger og et større gab mellem SAS Ligaen og 1. division, forudser en ekspert og flere klubledere.

”Mange klubber i 1. division satser på at komme i SAS Ligaen, hvor de store penge er. Når krisen så kommer, er der ikke blevet gemt noget som helst til dårlige tider. Det minder om håndbold. Her har man trods en massiv vækst i omsætningen på omkring 20 procent per år brugt det hele og lidt til på spillerlønninger. I SAS Ligaen har du en stor tv-aftale, men i 1. division minder konstruktionen meget om håndbold, hvor man får en stor del af indtægterne fra sponsorater. De sponsorater er udsatte i finanskrisen, og derfor får det indflydelse i 1. division, hvor man selv i gode tider brugte næsten alt på den sportslige satsning, hvilket vil sige spillerlønninger,” siger Rasmus Storm.

En anden væsentlig sideeffekt ved den økonomiske krise er muligheden – eller manglen på samme – for at låne penge i banken. I England har selv en Champions League-deltagende storklub som Liverpool haft svært ved at forlænge det lån, klubbens amerikanske ejere tog for at købe klubben, og for mindre danske divisionsklubber, der ikke har nogen betydelige indtægter fra kampe mellem november og marts, er det særdeles svært at låne til lønnen i den lokale bank.

”Det er kedeligt og ærgerligt, at det stadig er så svært at drive en klub i dansk fodbold. Det har en påvirkning, at tv-pengene er blevet rullet tilbage i den nye tv-aftale. Det har givet et likviditets-problem, at udbetalingerne fra tv bliver forsinket, når det samtidig er svært at låne i banken,” siger Lyngby-direktør Thomas Olsen, der forsikrer om, at Lyngby ikke er afhængig af at låne penge til den daglige drift, hvilket en del danske klubber ellers har gjort rutinemæssigt i flere år.

Direktør i Spillerforeningen, Mads Øland, var tidligere på året i aktion på vegne af spillere i Hvidovre og FC Amager, der ikke havde fået løn til tiden.

”Der er mange klubber, der ligger med røven i vandskorpen og har belånt fremtidige sponsorindtægter, taget lån i tv-penge, der kommer til januar. Det er nu meget fornuftigt at gøre og ikke nødvendigvis et krisetegn. Det tror jeg, samtlige klubber har gjort,” siger Mads Øland.

”De får først betydelige udbetalinger til december i år, og de penge har de lånt til at kunne bruge nu. Det er meget fornuftigt, når vi har med den her periode at gøre, men man skal jo ikke bruge dem på en gang. Der er lige som at tisse i bukserne,” fortsætter Øland.

Lige nu hører Øland ikke om problemer, men tingene skal ikke gå ret skævt, før der igen bliver problemer med lønudbetalinger i divisionerne.