Generelle

Faxe, big tits og Vinnie Jones

Der er en verden til forskel på den Premier League, som »Faxe« træner i i dag og den nyetablerede liga, som danskeren fightede i for mere end 15 år siden. John Faxe Jensen tager tipsbladet med ned ad Mindernes Allé til en fortælling om en markant anderledes fodboldverden.

Til sidst gik succesen i London dog på hæld. I 1995/96 havde Bruce Rioch overtaget rollen som manager på Highbury, og danskeren fik mindre og mindre spilletid. Det faldt sammen med, at hans børn havde nået skolealderen, så »Faxe« og hustruen Anette ville gerne hjem til Danmark. Herfølge var inde over med et generøst tilbud på 500.000 kroner for en halvsæson, men i sidste ende blev det hjerteklubben Brøndby, der fik underskriften. »Faxe« vendte tilbage Vestegnen i midten af marts 1996, og han markerede sig fra start: I sin første træningskamp for Brøndby scorede han det enlige mål, da Sheffield Wednesday blev besejret. Bedre start på en ny epoke kunne den eller så målfattige midtbanespiller næppe ønske sig.

Skurk og helt i England

Hos John »Faxe« har den britiske indflydelse altid været tydelig. Han gjorde Herfølge til danske mestre med engelske dyder i 2000 og efterfølgende har han fra bænken hos Brøndby, Getafe og Randers vist, at han stadig er inspireret af fodboldens hjemland. Men hvad med England og Arsenal. Huskes John Jensen der? Og hvis ja, hvordan huskes han?

Tilbage i 2004 udgav Sky Sports-værten Jeff Stelling bogen »England's Worst Footballers«, hvor han kårede de dårligste spillere i de 92 engelske divisionsklubbers historie. »Faxe« vandt den lidet flatterende pris i Arsenal, mens han af The Sunday Times er blevet tildelt 36.-pladsen på en top 50 over de dårligste spillere, der har optrådt i den bedste engelske række. Værd at bemærke er det dog, at begge kåringer fokuserer på det faktum, at han kun nåede ét mål i Arsenal-trøjen, og er det rimeligt at bedømme en defensiv midtbanespiller på antallet af scorede mål? Det mener hovedpersonen selv ikke.

»Jeg synes, det var fuldstændig vanvittigt, når man spiller 130 kampe, så kommer han (Jeff Stelling red.) med en udtalelse om, at man er den dårligste Arsenal-spiller nogensinde. Der er nogle, der bliver købt for adskillige millioner, men som kun når at spille fem kampe. Der kan man tale om flopindkøb,« siger »Faxe«, der af den engelske presse også indimellem vurderes retrospektivt på, at George Graham fik penge under bordet af den norske agent Rune Hauge i forbindelse med skiftet fra Brøndby - hvilket midtbanemanden selv intet havde med at gøre.

Hvis man i stedet fokuserer på fansene, huskes John Jensen anderledes positivt. Hans fighterevner blev ikke glemt efter afgangen, fandt en gruppe Herfølge-spillere ud af, da de var en tur på Highbury med deres træner i januar 2000.

»Vi sad nede på den ene tribune, men da fansene opdagede, at «Faxe» var der, så var der en masse, der vendte sig om mod ham og begyndte at klappe og synge om ham. Der var mange, der rejste sig og hyldede ham, og da de havde sunget færdig, rejste John sig og bukkede en gang. Der tænkte vi også: er du vimmer vores træner er populær´,« fortalte den tidligere Herfølge-forsvarer Gert Nodin i 2009 til Tipsbladet. Også »Faxe« selv har kun positive oplevelser med Arsenals fans.´

»Det er lang tid siden, men en af grundene til, at den engelske fodboldkultur er så stor, er, at de stadig husker tilbage for 15 år siden. Jeg får stadig ufatteligt mange breve, og jeg er stolt af, at jeg har kunnet gøre en forskel for dem. Jeg kan huske engang, hvor en taxachauffør så, jeg skulle have en vogn fra Heathrow Lufthavn. Han var Arsenal-mand, så han kørte rundt med mig gratis i hele London. Han var så stolt over, at han kørte med mig, og jeg kan mange af de her små historier,« siger »Faxe.«