Moral og høje albuer
Er der sket et skred i danske profspilleres moral over de seneste år, og er fair play alene et begreb, som tages seriøst i festtaler?
Der findes næppe nogen statistikker, som beviser, at mængden af såkaldte professionelle frispark og andre små beskidte trick, der kan "betale sig", er øget, og en påstand om, at danske topspilleres moral er blevet mere og mere flosset i takt med profesionaliseringen af spillet er ikke ligetil at bevise.
Men i hvert fald på ét område er det sket et skred, nemlig i de såkaldte standardsituationer ved hjørnespark og frisparksbolde, hvor spillernes positioneringer i boksen efterhånden har karakter af regulære hundeslagsmål.
Det mener Knud Erik Fisker, netop pensioneret dansk og international dommer. Der har været masser af fokus på problematikken de senere år, men uden at det har hjulpet stort, mener han.
"Her er virkelig noget at tage fat på, og det gælder både i dansk og international fodbold," siger Knud Erik Fisker, som selv måtte erkende, at han heller ikke fik "fat i alt", hvad der foregik midt i den store tumult med "hiven i trøjen, albuestød o.s.v.".
"Mig bekendt er armenes normale position langs siderne," lyder det syrligt fra Fisker, som her ser et tydeligt eksempel på, at "systemet" har fejlet.
Men at der tegner sig en generelt dårligere moral vil Fisker ikke sådan skrive under på på stedet, og det samme gælder Martin Birn, mangeårig ligaspiller og forsvarer i FC København og sidst i FC Nordsjælland indtil for to år siden.
"Jeg synes ikke, at jeg har set et skred i moralen i den tid, jeg har spillet, men jeg kunne godt få øje på en tendens ved VM-slutrunden og også herhjemme i de første SAS Liga-runder."
"Man skal passe på, at der ikke sker et skred, og hvis jeg stadig var anfører, så ville jeg lægge op til dialog med mine medspillerne og trænere og sige: Det kan godt være de andre gør det, men det vil vi ikke være med til."
"Når det er sagt, så er og bliver fodbold en kampsport og en sport for mandfolk. Spillet er blevet et større og større cirkus og heldigvis for det, hver søndag er spillerne i deres job blevet synlige for hele Danmark, og de er parat til at give alt i løbet af de 90 minutter. Der sker lovbrud i kampens hede, sådan er det og det er uundgåeligt, og det er jo derfor, at vi har dommeren."
Men ét er hvad der sker i kampens hede, noget andet at begå bevidste lovbrud. Martin Birn kan for så vidt godt acceptere de såkalde professionelle frispark, det er OK, for der er så meget på spil, både økonomisk og prestigemæssigt, i dagens fodbold.
"Man skal gå til stregen, men der er også en grænse, og et moralkodeks man tager med ind på banen og som skal overholdes. Det sker ikke i situationer, hvor bolden ikke er i nærheden, og man f.eks. bruger albuerne til slag mod ansigtet, eller man fælder en modstander bagfra, hvor kroppen slet ikke er indstillet og forberedt på at tage imod".
Her taler man om risikoen for at påføre modstanderne alvorlige skader og i sidste ende ramme ham på jobbet. Så er det trods alt mere uskyldigt, at man benytter sig af en situation, hvor en modstander ligger i græsset og vrider sig.
"Men som sagt ser jeg en tendens, og derfor mener jeg også at det er vigtigt, at man tager debatten her og nu", siger Martin Birn.
Faktisk mener Knud Erik Fisker, at der er situationer, hvor moralen er for god, og fanen bliver holdt alt for højt hævet.
"Når to Viborg-spillere støder sammen og falder om på græsset, så er det altså en del af spillet. Og jeg mener, at det er dommeren, der skal træffe beslutningen om, hvorvidt spillet skal stoppes og ikke spillerne."
Fisker var træt at se den form for fair play praktiseret under VM og kalder det simpelt hen for "noget pjat", når bolden sparkes ud og modstanderne får applaus for at sende den tilbage i modstandernes lejr i den hellige fair plays navn.
"Det er klart, at hvis en spiller vitterligt ligger og er alvorligt skadet, skal spillet stoppes straks, men det er dommerens beslutning," siger Fisker, som tilføjer, at det omvendt ligger indbygget som en mulighed at profitere af modstandernes fair play-indstilling til bevidst at skaffe sig selv og sit hold nogle fordele.
Samme Fisker er i øvrigt heller ikke er imponeret over håndteringen af målmændenes seks sekunder-regel, som slet ikke bliver overholdt i praksis og ofte fungerer som en tidrøver.
Kaj Østergaard, formand for DBUs elitedommergruppe og selv divisionsdommer i en årrække, siger, at han ikke har bemærket nogen "voldsom ændring" i spillernes moralkodeks og deres forhold til spillets skrevne og uskrevne regler.
"Det synes jeg ikke, jeg kan sige, men vi er da hele tiden opmærksomme og parate til at tage en diskussion med hele fodboldfamilien, hvis nogle mener det er tilfældet," siger Kaj Østergaard.