Video : Tipsbladet
Superliga

Fra Lyon til Superligaen: Han spillede nøglerolle

Kamaldeen Sulemanas lillebror tog i sommer turen fra storklubben Lyon til Randers, og særligt én mand var afgørende for den beslutning.

Få spillere har tryllebundet de danske Superliga-tilskuere i lige så stor grad som Kamaldeen Sulemana gjorde det, før FC Nordsjælland solgte ham til til Rennes for mere end tre år siden. 

Sulemana spredte ofte skræk og rædsel hos modstanderholdets forsvarsspillere med sine lynhurtige fødder og fremragende driblinger.

Det kan Sulemana-navnet gøre igen i en nær fremtid. I sommer valgte Randers at købe Kamaldeens lillebror, Abul Hakim Sulemana i franske Lyon, og her har særligt én mand spillet en nøglerolle. Nemlig klubbens assistenttræner Fatah Abdirahman, som Sulemana kender fra gamle dage på Right to Dream-akademiet, hvor han via den forbindelse også var tilknyttet FC Nordsjælland.

Derfor var Sulemana indstillet på at tage til Randers, selv om store klubber som RSC Anderlecht, Royal Antwerp og FC Basel også viste interesse.

- Randers ville ikke leje mig. De ville have en aftale, og hvis jeg bliver solgt i fremtiden, får Lyon en procentdel af det.

- Jeg ville nok være en del af førsteholdet i de andre klubber også, men Fatah var hovedårsagen til, at jeg valgte netop Randers.

- Via min relation med Fatah, som jeg kender fra tidligere, tænkte jeg, at jeg har en, der kan hjælpe mig, som tror på mig, og som kan guide mig igennem de rigtige faser af min karriere. Sådan endte jeg i Randers, fortæller han, omend de to egentlig ikke talte sammen i forbindelse med skiftet. 

Foto: Randers FC

Vejen til den danske Superliga har ellers været bøvlet for Abdul Hakim Sulemana. Ligesom så mange andre Right to Dream-talenter lå det i kortene, at han skulle blive en del af FC Nordsjællands Superliga-mandskab, men det satte en meniskskade og efterfølgende store uenigheder mellem klub og spiller en stopper for. 

- Vi var ikke helt på samme bølgelængde, for de ville have, at jeg blev opereret, og det ville jeg ikke selv. Jeg besluttede mig for at forlade dem, og de ville ikke have mig, hvis ikke jeg blev opereret.

Parterne gik fra hinanden, og i dag fortryder Abdul Hakim Sulemana intet, for han bøvler ikke længere med skaden. Her skylder han en stor tak til den franske storklub Lyon, selv om han aldrig kom i nærheden af førsteholdet.

- Min agent kontaktede Lyon, som var meget interesseret i mig. Jeg skrev under med dem. Sportsdirektøren troede virkelig på mig, og han har en historik med min agent.

- Lyon hjalp mig meget med genoptræningen, så jeg skylder dem meget for at tro på mig, selv om jeg ikke kunne spille.

- Lyon er en god klub, men det er også svært at blive en del af førsteholdet. Ikke alle reserveholdsspillere får chancen. Jeg ville gerne et sted hen, hvor jeg ville være i nærheden af førsteholdet for at få erfaring. Da Randers og andre klubber viste interesse, var det nemt for mig at ville afsted.

Kamaldeen er langt hurtigere!
Netop Sulemanas fysiske forfatning var også et tema, da Randers præsenterede ham. Her sagde sportsdirektør Søren Pedersen, at man skal være tålmodig, og at han skal bygges op igen efter skadesforløbet. 

Indtil nu har det også været sparsomt, det som Sulemana har vist. Tre korte indhop i Superligaen er det blevet til, og så et par pokalkampe hvor den ene bød på mål og to oplæg. Pt bygges han op på U19-niveau, og han indrømmer da også, at han lige skal tilvænne sig livet i Danmark.

- Det er altid svært at tilvænne sig nye kulturer og et nyt land. Ikke alle kender dig eller ved, hvad du kan. Man har brug for tid for at få tillid fra spillerne og trænerne. De har hentet dig, fordi de kan se, du har potentiale, men du må gøre dit bedste, så de også får tillid til, at du kan spille hver uge.

Har det været svært at tilpasse sig dansk fodbold? 

- Jeg lærer hele tiden og nærmer mig, men i starten var det lidt svært. De kendte mig ikke. Jeg lavede fejl, jeg ikke skulle lave, og det gør, at selvtilliden lige tager et dyk. Der har været op- og nedture, men med tiden skal folk nok se, hvad jeg kan.

Selv peger han på, at han råder over samme spidskompetencer som sin ældre bror, Kamaldeen. Her er den yngre Sulemana-bror dog noget beskeden, når det kommer til sammenligninger.

- Jeg synes selv, jeg er en rigtig god dribler. Jeg er nogenlunde hurtig. Ikke rigtig hurtig, men nogenlunde hurtig.

- Der var engang nogle, der sagde, jeg var hurtigere end ham. Men han er meget hurtigere, lyder det med et broderligt grin. 

Kamaldeen Sulemana havde stor succes i FC Nordsjælland i den korte tid, han var der. Foto: Alamy

I dag har de to brødre da også stadig kontakt, og Kamaldeen kommer jævnligt med gode råd såsom at han skal være tålmodig og blive ved med arbejde hårdt. 

Så er det slet ikke utænkeligt, at Sulemana-navnet atter vil sprede skræk og rædsel i Superligaen.