Video : Tipsbladet
Superliga

Tordner over derby-ballade: Nok er nok!

Her er Fanklubbens vurdering af balladen - og hvad man eventuelt kan gøre for at komme den til livs. Fanklubbens holdninger kommer i kølvandet på de skandaløse scener før søndagens københavnske derby.

Det var skandaløse scener, som udspillede sig før det københavnske derby.

Familier, der var ved at gøre klar til kampstart, sad forventningsfulde på stadion, men så indfandt øjeblikket, hvor nogle Brøndby-hooligans skød med romerlys og pyro mod FC København-afsnittet, der svarede igen.

Politiet var massivt til stede og fik stoppet urolighederne, men balladen kom i kølvandet på vold lørdag aften, hvor FCK- og Brøndby-hooligans stødte sammen i Glostrup.

Og så er det i øvrigt ikke første gang, at der har været ballade.

Justitsminister Peter Hummelgaard har meldt sig på banen og ønsker ansigtsgenkendelse, og så vil der i en tid heller ikke være udebanetilskuere til derbier.

Men hvad mener Fanklubben om det, der udspillede sig søndag?

Og hvordan kommer man det til livs?

Her er Fanklubbens vurdering.

Billederne fra i går er beskæmmende, og det er desværre ikke første gang, vi ser den slags.

Daniel Svane
Randers FC-fan

- Jeg føler mig ikke utryg ved at tage til fodbold i Danmark, og jeg har heller aldrig gjort det. Jeg tager også mine børn med til kampene, og som Randers-fan har jeg ikke oplevet de store risici – vi er trods alt ikke blandt de mest udsatte fanbaser.

Billederne fra i går er beskæmmende, og det er desværre ikke første gang, vi ser den slags. Jeg er selv tilhænger af pyroteknik, men det skal selvfølgelig aldrig bruges som kasteskyts. Jeg mener ikke, at problemerne omkring derby-kampene nødvendigvis betyder, at danske hooligans er blevet mere voldelige. Min vurdering er på afstand, men som tidligere SLO (Supporter Liaison Officer, red.) har jeg et indgående kendskab til den danske fanscene.

- Jeg oplever, at en stor udfordring i dag er, at rockermiljøet er begyndt at få indflydelse på tribunerne, og det er noget, der bør adresseres hurtigt. Tidligere var det ekstreme politiske grupperinger som White Pride i Århus, der var med til at eskalere volden til kampene. Nu frygter jeg, at rockergrupperne kan skabe en ny og endnu farligere udvikling, og det bekymrer mig.


Jeg forstår godt, at folk ikke tør at stoppe 25-50 hætteklædte mænd med tændte romerlys i hånden, men lad da for helvede være med at klappe af dem? Det går ud over alt min forstand.

Kasper Henriksen
FC Nordsjælland-fan

- Jeg er ikke utryg ved at tage til fodboldkampe i Superligaen, men jeg vil ikke tage mine små børn med ind og se Brøndby mod FCK.

- Jeg har selv været inde og se mange derbys, både på Brøndby Stadion og i Parken, og jeg kan godt forstå, at flere og flere vælger kampene fra. Det er en skam, at forholdene er blevet, som vi så i går, og jeg begriber ikke, at det kan lade sig gøre i Danmark. Det er synd og skammeligt for dansk fodbold, at nogle få voldsparate mennesker skal ødelægge det for så mange andre.

- Jeg synes, at det er grotesk, at det kan lade sig gøre. Jeg forstår ikke, at man ikke har bedre styr på sikkerheden. Jeg forstår ikke, hvordan de samme typer fortsat kan have adgang til stadion? Men det, jeg forstår mindst af i det her, det er alle de stemningsskabende fans på Sydsiden, som klappede og heppede på dem, der var nede og kaste med romerlys mod FCK-fansene. Hvorfor er der ikke flere, der tager afstand fra det her?

- Klubberne kan jo godt gøre mere for at komme balladen til livs. Det kræver helt sikkert en masse ressourcer, men det her kan bare ikke fortsætte meget længere. Nu bliver de kommende derbies uden away-fans fremover, men hvor skal slaget så stå? Jeg tror personligt, at det er politikerne og politiet, som skal stramme grebet om de få, som ikke kan opføre sig ordentligt. Der bør gives livtidskarantæner på samtlige stadions i Danmark til dem, som på den måde, vi så i går, bryder reglerne og sætter andres liv i fare.

- Jeg forstår godt, at folk ikke tør at stoppe 25-50 hætteklædte mænd med tændte romerlys i hånden, men lad da for helvede være med at klappe af dem? Det går ud over alt min forstand.


Jeg er overbevist om, at Brøndbys ledelse også har et ganske godt billede af, hvilke grupper af fans der skaber problemerne.

Thomas Schouv Jakobsen
FC Midtjylland-fan

- Intet overrasker mig længere, når det kommer til hooliganisme i Brøndby. Og det kan heller ikke overraske nogen i klubbens ledelse.

- Som det eneste stadion i Danmark kunne jeg ikke drømme om at tage min far eller mine børn med på Brøndbys. Det synes jeg, at der ligger en sportslig uretfærdighed i. Brøndby kan trygt have fans med til Herning. Hvorfor accepterer vi, at galninge i gult og blåt forhindrer, at modstanderhold får fuld opbakning i Brøndby?

- Der findes hooligans i de fleste fanmiljøer. Men problemet er langt værre i Brøndby end andre steder.

- Jeg tror ikke, det løser noget, at fangrupper giver sig til at slås indbyrdes på tribunerne for at forhindre vold rettet mod modstanderfans. Men det er hævet over enhver tvivl, at en aktion som i går har været kendt på forhånd af de vigtige fangrupperinger i Brøndby. Det er ikke 50 mand, der tager deres egen bus til stadion og på egen hånd stormer mod away-afsnittet. Internt i de store fanfraktioner er det på tide, at man viser selvjustits og får luget ud.

- Jeg er overbevist om, at Brøndbys ledelse også har et ganske godt billede af, hvilke grupper af fans der skaber problemerne. Det her er ikke folk udefra, det er den hårde kerne, og jeg mener, det er kontraproduktivt, når spillere og officials fra Brøndby taler, som om problemet ikke er langt større i Brøndby end andre steder.

- Klichéerne om, at det handler om de få, der ødelægger det for de mange, har vi hørt for tit. Så gør dog noget ved det. Erkend, at I har et kæmpe problem. Få dem kaldt ud og ryd op i jeres egne rækker!


Når man ser de billeder fra Brøndby Stadion i forbindelse med deres såkaldte 'derby', så er jeg der, hvor jeg tænker, at nok er nok.

Jesper Simoni
AaB-fan

- Jeg har aldrig følt, at fodbold og utryghed gik hånd i hånd, når jeg tager til fodbold. Jeg synes generelt, at sikkerheden på de danske stadions er god, men jeg må også sige, at der er steder, hvor sikkerheden for udebanefans ofte har været under al kritik.

- Brøndby Stadion er et sted, hvor jeg, efter at have besøgt stedet en 9–10 gange, aktivt har taget et valg om ikke at besøge som en del af medrejsende udebanefans. Det er selvfølgelig let for en aalborgenser at sige, at man ikke tager til Brøndby, det er alt andet lige upraktisk.

- Men jeg her stadig til gode at bevæge mig rundt tæt på stadion uden at føle mig utryg og føle et ubehag. Historierne er mange, så dem vil jeg ikke trætte læserne med, men stenkast, smadrede ruder, trusler og generelt manglende vagter til at beskytte de medrejsende har været dagligdag for mange udebanefans i Brøndby.

- Når man ser de billeder fra Brøndby Stadion i forbindelse med deres såkaldte 'derby', så er jeg der, hvor jeg tænker, at nok er nok. Vi har igennem mere end 20 år snakket og snakket, holdt det ene møde efter det andet, og der sker tydeligvis ikke nogen som helst form for adfærdsændring.

- Jeg er fuldstændig pro pyro, jeg er ikke sart eller genert, når det kommer til sangvalg, der er selvfølgelig grænser, men når man ser, hvordan uskyldige bliver udsat for decideret fare, så siger jeg stop.

- For mig kan de fremadrettet spille helt uden tilskuere. Er det fair, at uskyldige fans tages til indtægt for de få, som igennem årene er blevet mange, der laver ballade? På ingen måde! Men livet er uretfærdigt, og at komme i Parken eller Brøndby Stadion er ikke en menneskeret.

- DBU kan passende taberdømme holdet, hvis tilskuere ikke kan finde ud af det. Går det begge veje, så kan de bare annullere kampens resultat. Nul point til hver, det er måske noget ballademagerne kan forstå, når det begynder at kunne aflæses på stillingen.

- Man kan altid gøre mere som klub, men jeg ser hele denne eskalerende hooliganbevægelse som et samfundsmæssigt problem. Derfor kan vi ikke lade klubberne stå tilbage med eneansvaret. De skal have hjælp af politikere og politiet. Heldigvis virker det også til, at man fra de førnævnte samt DBU er klar til at sætte tommelskruer på. Nok er nok.


Jeg husker at have læst om en strategi, hvor politiet mødte op hos de ledende hooligans på kampdage og ganske enkelt fulgte efter dem som en skygge med forbløffende gode resultater til følge.

Jesper Koerstz Jensen
Silkeborg IF-fan

- Jeg er ikke utryg ved at tage til fodbold, men når selv Silkeborgs fans begynder at kaste med fyrværkeri og opføre sig som primitive bøller, så er der noget bekymrende i gære. Men nej, endnu ikke utryg (måske også fordi jeg primært går til Silkeborg og Roskildes kampe).

- Når jeg ser billeder som dem fra derbyet, bliver jeg bekymret, fordi det bringer mindelser tilbage til tidligere tiders hooliganisme i Danmark, England og andre steder. Jeg forstår ærlig talt ikke, hvorfor det blusser op netop nu efter en længere periode, hvor det har været både fredeligt og folkeligt at gå på stadion?

- Er der ved at finde en generel forråelse sted i samfundet? Eller er der bare nye voldsparate typer, der har fundet vej til vores stadions og som fremmer en kultur med elefanthuer, vold og hjernedøde sætninger til politi og modstanderfans?

- Klubberne skal sikre deres stadions og sørge for at tage afstand til vold ved enhver given lejlighed. Og det fornemmer jeg da også, at der arbejdes benhårdt på alle steder. Og så tror jeg på, at det eneste, der virker, er tomme tribuner. Ingen udebanefans ved det næste derby og nedlukning af de afsnit, hvor reglerne bliver overtrådt og så videre.

- Vi bliver nødt til at indføre nogle sanktioner, der fremmer selvjustitsen på tribunerne og skaber splittelse mellem dem, der gerne vil ind til den næste kamp og dem, der bare vil lave ballade. Ud over registre, ansigtsgenkendelse, og alt det andet, der hele tiden arbejdes med.

- Og så skal politiet måske lade sig inspirere af erfaringer fra andre lande, eksempelvis England, hvor det jo faktisk lykkedes at få sat de helt centrale ballademagere ud af spillet.

- Jeg husker at have læst om en strategi, hvor politiet mødte op hos de ledende hooligans på kampdage og ganske enkelt fulgte efter dem som en skygge med forbløffende gode resultater til følge. Vi skal i hvert fald have luget ud i alle dem, der udelukkende kommer for at ødelægge det for flertallet.  


Jeg tror, at det er politisk, at de største sejre kan tages. Det er et langt og ressourcetungt træk, men alternativet er værre.

Morten Munksgaard
Lyngby Boldklub-fan

- Jeg er ikke utryg ved at gå til fodbold, da jeg har gået til fodbold i mange år og ved, at de primært går efter hinanden. Dog er jeg rigtigt bange for de unge og dem, der ikke ofte går til fodbold, for sådanne scener er totalt ødelæggende for den fodboldkultur, som dansk fodbold skal være.

- Det er skrækkeligt at se sådan nogle billleder, og det hører ingen steder hjemme - og især ikke et offentligt sted, hvor der er uskyldige iagtagere, herunder børn og unge. Det er utilgiveligt, og det viser den sport, vi alle elsker, fra den værste side.

- Dengang jeg startede som Lyngby-fan i starten af 00'erne, var der også nogle få ødelæggende typer, der lavede tumult og sloges i forbindelse med kampene. Lyngby tog den svære og langsigtede beslutning, at fraskære alt hooliganisme og ændre fokus til at være en familieklub.

- Det gjorde, at årene derefter var i et vakuum af få tilskuere, fordi de voldsparate ikke var inviterede og familierne ikke turde tage deres børn til fodbold endnu, men især efter Friends of Lyngby har taget over, har familiementaliteten virkeligt blomstret, og det er noget af det vigtigste, der er gjort i min klub.

- Det nemme svar er, at der skal meget selvjustits til, men det er praktisk talt umuligt at forvente det. Man skal ikke være IQ-ekspert for at se, at typer, der gør sådan nogle grusomme ting, måske ikke sidder med på ugentlige Mensa-møder, og den mangeårige opbyggede ACAB-kultur, hvor det, der giver dig respekt, er ulovligheder, gør det umuligt for unge mænd at agere rigtigt. Selvjustits er en utopisk løsning og vil aldrig ske i virkeligheden.

- Jeg tror, at det er politisk, at de største sejre kan tages. Det er et langt og ressourcetungt træk, men alternativet er værre. Klubberne har til dels et ansvar, som eksempelvis Lyngby viste sig voksen nok til at tage år tilbage, men det helt store ansvar ligger hos politikerne, hvor man bliver nødt til at tage skeen i den anden hånd og uddele længere straffe og generelt straffe voldsparate uromagere hårdere.


Jeg har aldrig selv følt mig utryg til en fodboldkamp, men mon ikke jeg havde følt noget der, hvis det var mig, der havde 10 hætteklædte imbecile bøller efter mig.

Benjamin Nielsen
Vejle Boldklub-fan

- Det her er ikke en ting, vi nogensinde kommer til livs, og det vil altid være der i en eller anden facon. Jeg husker tydeligt første gang, jeg så noget lignende. En pokalkamp mellem Næstved og FCK, hvor ”FCK-fans” væltede udebanehegnet og ville slås med familiefædre, der havde deres børn med. Sådan har det bare fortsat i alt den tid, jeg har fulgt dansk fodbold.

- Jeg har aldrig selv følt mig utryg til en fodboldkamp, men mon ikke jeg havde følt noget der, hvis det var mig, der havde 10 hætteklædte imbecile bøller efter mig. Heldigvis ser vi ikke dette blandt mine medfans i Vejle. Til cirka én kamp om året brændes der pyro af, men jeg er lidt stolt over vi ikke er med på voldsbølgen, hvor syret det egentlig lyder.

- Jeg synes også, at det også gerne må være op til klubberne selv at gøre en indsats. Jeg har hørt fra AGF-fans, at vagterne i AGF vender det blinde øje til, når fans slæber batterier op på tribunen. Derudover får man lige timet det til, at kameraet peger væk, når man går i gang. Ikke fordi det her har til hensigt at udøve vold, men pointen er, at der altså er noget råddent over sikkerheden på de danske stadions.


- Hvis man forventer, at fodboldklubber skal finde løsninger på samfundets udfordringer - igen centreret hos en særlig demografi - så synes jeg, at vi som retsstat har spillet fallit.

Anders Søgaard
AGF-fan

- Udfordringen er i min optik, at ansvaret overlades til fodboldklubber - det synes jeg ikke, at man kan forvente, at de kan klare - ikke alene…

- Jeg synes faktisk, at det bør være en sag for justits- og kulturministeren. Jeg synes, at det har så lidt at gøre med fodbold, at jeg næsten ikke synes, at det bør få nævneværdig spalteplads. Uagtet tiltag med pointstraffe, økonomiske bøder og deslige til klubberne så tror jeg, at samtlige vil spille fallit.

- Det her er ikke en fodboldting, men et udtryk for et moralsk kompas i uorden, i en subkultur og derved en afgrænset demografi.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at den slags skal associeres med fodbolden, og at den får den spalteplads og taletid, der burde fokusere på spillet og den joviale rivalisering klubber og dens fans i mellem…

- Hvis man forventer, at fodboldklubber skal finde løsninger på samfundets udfordringer - igen centreret hos en særlig demografi - så synes jeg, at vi som retsstat har spillet fallit.

- Netop her til aften er det så fra Divisionsforeningens side besluttet, at afvikle derbies uden udefans - på ubestemt tid. For mig er det lidt som at pisse i bukserne for at holde varmen, og altså ikke en langsigtet løsning, men jeg kan omvendt godt se, at der skal vises handling. 

- Og det er vel nærmest det eneste sanktionsmiddel, som Divisionsforeningen har i værkstøjskassen. 

- Pyroteknik som en del af en tifo er for mig en helt anden ting, end det vi eksempelvis så på Brøndby Stadion i går. Jeg synes, man bør afsøge, om det er muligt at skabe mere sikkerhed omkring brug af pyro, da det også er stemningsskabende.

- På nuværende tidspunkt er lovgivningen nu en gang desværre bare sådan, at det ikke er tilladt. Pyro skal man kunne få dispensation for - men det er vel på linje med, at du og jeg som civilpersoner ikke må fyre raketter af hver fredag. Til det skal vi have tilladelse fra myndigheder - hvorfor skal det være anderledes på et fodboldstadion - sådan ser det i hvert fald ud som lovgivningen er nu.

- Slutteligt vil jeg sige, at der generelt har været for mange situationer nu, som intet, som i intet har med fodbold at gøre. Så der skal helt sikkert gøres noget.

- Men hvor aben ligger er svært at pege på. Det må klogere hoveder end mig tage sig af. 


Faktisk er jeg også ved at være der, hvor jeg mener, at et derby bør spilles helt uden tilskuere.

Morten Svan
Brøndby IF-fan

- Det var en skamplet på dansk fodbold, hvad vi var vidner til søndag ved middagstid. Spar mig for historierne om, at det jo er så få, der laver ballade. For ja, det er naturligvis ikke flertallet, men det går eddermame ud over mange, når det skal foregå i et familieafsnit, som det var tilfældet søndag. Det har ingenting med fodbold at gøre, og det skal forsvinde.

- Det bidrager ikke med noget som helst positivt. Overhovedet!

- Spørgsmålet er så, hvordan man kommer problemet til livs, for det er jo ikke noget nyt. Nu er der så ingen udebanetilskuere til stede, når de to hold mødes igen. Faktisk er jeg også ved at være der, hvor jeg mener, at et derby bør spilles helt uden tilskuere.

- Jeg føler mig ikke overbevist om, at klubberne gør nok for at komme problemet til livs. Og derby uden tilskuere vil kunne mærkes på klubkassen, for de har et ansvar, selvom det er individer, der opfører sig tosset i klubbens navn.

- Egentlig er jeg ikke meget for de kollektive straffe, men jeg kan simpelthen ikke se, hvor vi skal starte, hvis ikke der. Desværre.


Jeg synes, det er enormt patetisk, hvis man tror, at jeg som menigmand kan gøre noget ved det via selvjustits på tribunen.

Tobias Lawaetz
FC København-fan

- Jeg er ikke utryg ved at tage til fodbold, men jeg tænker mig da en ekstra gang om, når jeg for eksempel, som jeg gjorde denne weekend, tager til udebanederby. Jeg tør ikke tage derud alene, men kun med fanklubbens politi-eskorterede busser. Det er skræmmende nok i sig selv, men understreger jo problemet, der i hvert fald er til derbykampene.

- Jeg så ikke de billederne af balladen, for jeg stod på tribunen. Det var selvfølgelig enormt ubehageligt, og det er svært rigtigt at finde ord for det. Hvordan har man det ikke lige, når et stadion råber ’spark og slå på FCK’, hvorefter vi bliver stormløbet? Hvordan har man det ikke lige, når ens egne fans svarer uproportionelt hårdt igen? Det er beskæmmende, og jeg håber ikke vi skal til det igen.

- SELVFØLGELIG kan klubberne gøre mere. Der er ingen tvivl om det, selvom man også må anerkende, at klubberne gør en indsats. Jeg har dog svært ved at forstå, at det kun er hos os i FCK, man skal bruge away-kort. Dog noterer jeg mig positivt, at både Brøndby og FCK tager skarp afstand - det håber jeg bliver omsat til handling.

- Jeg synes, det er enormt patetisk, hvis man tror, at jeg som menigmand kan gøre noget ved det via selvjustits på tribunen. Forestil jer, at man skulle prøve at tage et banner ned, som en flok maskerede fans, står og holder. Det ville jo aldrig lykkes. Jeg håber dog på større selvjustits omkring homofobiske smædesange, der desværre er i vækst på tribunen, og jeg vil opfordre alle til at tage afstand, når de hører sådanne.

- Jeg har brugt nok år af mit liv på at lave politisk arbejde til at vide, at scener som dem i går ender i regulering, om man vil det eller ej. Spørgsmålet er bare, hvordan man gør det på bedst mulig vis? Maskering og pyro ER jo forbudt, og hvordan skal du regulere, når der bliver sunget fuldstændig utilgivelige sange med voldstilkendegivelser eller homofobi? Jeg forventer øget regulering, men jeg håber det bliver gjort i samarbejde med klubberne, Divisionsforeningen og politiet.