Generelle

Meyer - manden uden maske

Portræt af manden, der tør være sig selv og gør tabere til vindere. 63-årige Hans Meyer er også en stor humorist og kulttræner nr. et i Bundesligaen

Medicin, ernæring, fitness, motivation og teamgejst var nogle af de dyder, som den i sommer succesrige tyske landstræner, Jürgen Klinsmann slog sig op på. Og alle klappede begejstret i hænderne.

SportBild ville derpå vide, at yngre trænere som Thomas Doll, Jürgen Klopp og Thomas von Heesen var dem, der var mest Klinsmann i. Mest nytænkende. Og længst væk fra forbilledet var i Bundesligaen folk Peter Neururer og Armin Veh. I top de unge med succes - og i bund de knap så heldige. Og lidt ældre trænere. Logisk nok.

Og så var der alligevel en enkelt undtagelse, nemlig Hans Meyer. En mand, der kun består af 30 pct. Klinsmann, men til gengæld 70 pct. ren fodbold og no-nonsense. Meyer uden maske. En mand, der også tør tale ondt om heksebrænderbladet Bild og selv kan være lidt diabolsk i sine formuleringer.

Træneren, der helt tilbage i 1981 førte DDR-klubben Carl Zeiss Jena til pokalvindernes europæiske finale, er en mand, der går rent ind hos fodboldtyskerne. Han kalder en skovl for en skovl - uden at være ganske plat. Tværtimod. Han er lun og underfundig tilsat kun en knivspids klædelig arrogance. Men fastholder, at fodbold er et spil med fødderne. Alt det andet og udenom er godt nok, men det har kun bibetydning.

Hans Meyer førte på godt en halvsæson upåagtede Nürnberg frem til en ottendeplads i sidste sæsons Bundesliga. Ikke med de sædvanlige brandslukker-metoder fra Jörg Bergers og Peter Neururers kortfattede trænerhåndbog. Meyer terper fodbold med nürnbergerne, lader bolden rulle, satser på spilleglæde - og i denne sæson har han hentet tjekken Tomas Galasek, som på den defensive midtbane næppe overgås i den tyske førsterække. Fordi den anonyme, men boldfaste dirigent holder sammen på spillet og brikkerne. Godt set af Meyer, der har gjort den tidligere traditionsklub (fem tyske mesterskaber i tyverne) til en velspillende og selvtillidsfuld enhed. For ni måneder siden var der tale om et især forsvarsmæssigt svagt og usikkert optrædende mandskab.

Resultatet er ikke gået upåagtet henover forretningen 1. FC Nürnberg: en markant tilskuermæsig fremgang, senest over 40.000 mod Bochum, på baggrund af rekordsalget af 14.000 flere sæsonkort, og det mærkes også sponsormæsigt og økonomisk. "Der Club" er ikke længere en grå mus, men en synlig medspiller om ikke i toppen af Bundesligaen, så lige under. Takket være Hans Meyer. Snart 40 år efter at klubben senest spillede europæisk.

Min bedste træner

Hans Meyer tilhører sammen med Gladbachs Jupp Heynckes den ældre ende af trænerskalaen, men en stor del af karrieren har fundet sted i DDR samt i Holland, og derfor var Nürnbergs aktuelle 1-1 opgør mod Bochum kun den 63-årige træners kamp nr. 100 i Bundesligaen.

Han har dog gennem bare syv år som træner i denne række med sin tørre facon afvæbnet store del af den tyske fodboldscene. Kun hans fortid i det grå og udefinerede DDR har stået i vejen for en større karriere end det Gladbach, Hertha og Nürnberg har budt på. Især mistanken om Stasi-fortid (stikker for det hemmelige DDR-politi), der blev luftet af Der Spiegel i 2002, kan have spillet ind.

Men derfor kan det sagtens blive til flere kampjubilæer fra træner-veteranen.

"Måske bliver jeg som træner 20 år mere," sagde Meyer op til lørdagskampen.

Det uafgjorte resultat betød, at Nürnberg afgav førstepladsen, men sydtyskerne er fortsat ubesejret i denne sæson og har bl.a. på udebanenspillet remis med Bayern München. Og tilbage står, at Hans Meyer er kult. Hans Meyer skaber succes, hvorend han viser sig.

"Min bedste træner," har den nuværende FCK-assistent Peter Nielsen sagt.

Han arbejdede under Meyer i Mönchengladbach. Senere hev Meyer berlinerne fra Hertha op af nedrykningsdyndet, men trak sig derpå tilbage, og det samme var ved at gentage sig i Nürnberg. Heldigvis for klubben besluttede han sig for at blive efter et forår, hvor kun en håndfuld tophold erobrede flere point end nürnbergerne.

Fattig kommunist

Jan Kristiansen blev i vinter hentet fra Esbjerg til Nürnberg af Meyer, der har brugt danskeren på flere pladser.

Meyer er taktisk smidig, og alene det er et særsyn i Bundesligaen. Men han er også østfra.

"Jeg var kommunist og derfor fattig," som han typisk tvetydigt har sagt ved en festlig lejlighed.

Østtyskere går for at være teknisk og taktisk bedre skolede end vesttyskerne. Underforstået: de fattige var nødt til at være forudseende og flittige.

Jan Kristiansen betegner Meyer som en krydsning af de to trænere, har har haft i Esbjerg, Viggo Jensen og Ove Pedersen.

"Han kan eksplodere ligesom Viggo og være lun og morsom som Ove," uddyber landsholdsspilleren uden dermed at have positioneret de to danske trænere alt for markant.

"Vi har ikke så meget direkte taktisk træning, men meget intervalspil og afslutninger samt styrketræning. Der er meget bold med i træningen, der er meget fastlagt, men han tør også improvisere, som da jeg pludselig skulle spille venstre back," forklarer Jan Kristiansen.

Meyer fremfører ofte det synspunkt, at de tyske fodboldungdom rent boldmæssigt ikke er godt nok uddannet, men det bliver der gjort noget ved i Nürnberg.

Selv om Meyer bevarer distancen og holder respekten, så tør han være sjov og selvironisk også på træningsdage.

"Op til en holdfotografering i sidste uge var en bold væk, og en spiller skulle sparke den over til træneren. Meyer spedte benene, sagde: spark så, og bolden løb ind imellem hans. Skidegodt Banovic. Du er med fra start på lørdag," sagde Meyer.

Midtbanespilleren Ivica Banovic er fast mand på holdet, tilføjer Jan Kristiansen.

Han mener, at Hans Meyers kultstatus i Nürnberg og hele Tyskland - han hentes ofte i tv-studiet - skyldes både hans fremtoning og hans resultater.

"Begge dele skal til, det er klart," siger Kristiansen om træneren, der ofte henter en ny eller gammel idé noget frem fra lageret.

F.eks. den med at lade spillerne blive en hel dag på anlægget.

Hans Meyer har takket nej til jobbet som sportsdirektør i DFB, selv om han har forusætningerne og sikkert var mere oplagt end Matthias Sammer. Han foretrækker det daglige arbejde i klubben. Processen i Nürnberg.