Brøndby mangler pondus
FC Københavns nuværende spillertrup rummer 10 aktuelle A-landsholdsspillere. I Brøndby kan man kun tælle to - og de er begge skadet i øjeblikket.
Det er det mest synlige udtryk for den spillemæssige forskel på FC København og Brøndby lige nu.
"FCK-spillerne har ganske enkelt flere kampe i benene. Er mere erfarne. Specielt i en situation, hvor Marcus Lantz er skadet har Brøndby slet ikke samme pondus, som FC København," slår fodboldkommentator på TV3, Per Frimann, fast.
"Jeg tror såmænd det bagved, det spillemæssige - filosofien - er helt i orden i Brøndby. Den del af det er okay, og Brøndby har i René Meulensteen valgt en træner, der kan bygge videre på den spillemæssige struktur, Laudrup skabte. Det er godt set. Men klubben er hårdt ramt af skader - har vel aldrig været hårdere ramt - og har ikke de samme spillere at erstatte med, som man finder i FCK. Der er en anden rygrad i Parken," siger Per Frimann videre.
"FC København er foran i modenhed og i antallet af internationale kampe for nøglespillerne. Og 10 landsholdsspillere mod to siger jo alt," fortsætter Frimann.
FCK foran på point
Mens det tidligere var Brøndby, der før en kamp i SAS Ligaen var foran på point - alene med sin udstråling - så er den rolle nu overtaget af FC København. De mange landsholdsspilleres tilstedeværelse alene betyder nærmest overdreven respekt hos modstanderne i provinsen.
"De fører nærmest 1-0 på forhånd. Imens må Brøndby hive den ene unge spiller efter den anden op på førsteholdet, og det kan man altså ikke spille sig til tops med. Dertil er de andre hold i ligaen for gode. Underligt er det jo ikke, for klubben har solgt klassespillere som Kahlenberg, Agger, Elmander og Skoubo, og så er det svært at opretholde et højt niveau. Men der er nogen ting, man som klub ikke altid er herre over," forklarer Frimann.
"Brøndby har måske lavet aftaler med nogle af spillerne om overgang til udlandet, når chancen opstod, og automatikken fungerer nu en gang sådan, at spiller du godt i Brøndby i et halvt år, så kommer de fra Tyskland, nogle gange fra England, og også fra Spanien, som man så i Skoubos tilfælde. Heldigvis, for det er godt for dansk fodbold, men det giver altså nogle gange højt tempo i udskiftningen," fortsætter Frimann og advarer mod at tendensen overdrives.
Salgbare talenter
"Det må ikke blive sådan, at udlændingene bliver de attraktive salgs-varer i SAS Liga-klubberne. På den lange bane vil det være ærgerligt og skadeligt for dansk fodbold. De danske klubber skal blive ved med at udvikle attraktive og salgbare talenter. Der opstår et problem, den dag det er udlændingene, der sælges videre, mens danskerne bliver hængende og bliver en slags anden klasses varer," påpeger Frimann.
Endnu er der dog langt til det scenarie. Skoubo er eksemplet på spilleren, der kom hjem, gjorde sig attraktiv igen, og blev solgt til udlandet. På samme måde har danske spillere som Lars Jacobsen, Michael Gravgaard og Michael Silberbauer spillet sig selv et niveau op under opholdet i FC København.
Blandt andet derfor fremstår FC København i en udgave, der klart overmatcher Brøndbys.
TIPS-bladets vurdering af fodboldmæssig kvalitet:
FC København: 10
Brøndby: 7
((Artiklen bringes i sammenhæng med boks på landsholdsspillere))