Generelle

Beskeden sponsormagt

Selvom hovedsponsorerne poster op til tocifrede millionbeløb i de danske SAS Ligaklubber afviser både klubdirektører, sponsorerne selv og eksperter på sponsorområdet, at de mange sponsorkroner medfører, at hovedsponsorerne har stor indflydelse i klubberne.

I sidste uge kunne gratisavisen 24 timer afsløre, at det var Brøndbys hovedsponsor Codan, der stod bag Michael Laudrups og Brøndbys skilsmisse. Forsikringsselskabet skulle angiveligt have været utilfreds med Laudrups manglende vilje til at samarbejde med sponsorerne, hvorfor man skulle have presset Brøndby til ikke at forlænge aftalen med Laudrup – en magtdemonstration af hvor meget indflydelse hovedsponsorerne har i dansk klubfodbold.

Den udlægning tror Reinholdt Schultz, der er direktør i PR-bureauet GCI Manov dog ikke på. "Jeg tror simpelthen ikke på, at Codan har bestemt, at Laudrup skulle ud. Jeg tror ikke på, at Bjerregaard lader sig kanøfle af en sponsor," siger Schultz, der har et indgående kendskab til sponsormarkedet.

Den udmelding bakkes op af direktør i sponsorrådgivningsfirmaet Promovator, Jeppe Madsbad Lauritzen.

"Nej, jeg tror ikke på at Codan har bestemt det. Det kan godt tænkes at Codan har haft en holdning, og den på en eller anden måde kan være nået frem Brøndbys ledelse, men jeg tror ikke på, at de har haft en afgørende betydning," forklarer Lauritzen.

Generelt lille indflydelse

På det mere overordnede plan tror Jeppe Lauritzen og Reinholdt Schultz heller ikke på, at sponsorerne har så meget, at skulle have sagt i de resterende SAS Liga-klubbers daglige drift.

"Der er ikke tradition for, at sponsorerne i dansk fodbold har indflydelse på det sportslige. Man kan som sponsor ikke forvente at få indflydelse. Så må man købe sig nogle aktier i stedet," formulerer Reinholdt Schultz det kort og kontant.

"Jeg tror ikke, at der er nogle steder hvor sponsorer formelt har indflydelse på det sportslige og jeg tror ikke på, at der er nogle sponsorer, der kan komme og fortælle, at de vil have træneren fyret eller lignende. Det tror jeg simpelthen ikke på," slår Jeppe Lauritzen fast. Han mener samtidig heller ikke, at det er noget, som klubberne bør blande sig i.

"Jeg synes ikke, at det ville være rimeligt, hvis sponsorerne går ind og blander sig. Jeg mener, at sponsorerne skal være opmærksomme på, at de får den sponsorpakke, de mener, de skal have. Og den skal kunne få via den kommercielle del af klubben," forklarer Promovator-direktøren.

Et andet berømt eksempel hvor en sponsor angiveligt skulle have blandet sig i de sportslige anliggender, var da Stig Tøfting i sidste sæson var på vej tilbage til AGF. Her skulle klubbens hovedsponsor Alm. Brand have sat en stopper for Tøftings tilbagevenden, hvilket Reinholdt Schultz fandt upassende.

"Dengang var Alm. Brand ude og blande sig og det synes jeg egentlig var en utidig indblanding. Der var faktisk en lignende sag, da Brian Steen Nielsen nikkede en skalle på Nikolaj Hust. Der sagde kommunikationschefen i Alm. Brand, at hun ville tale med klubben og det var alvorligt. Der må jeg sige, at det mener jeg simpelthen ikke, er en sponsors opgave," forklarer Reinholdt Schultz.

Enighed blandt klubber og sponsorer

I klubberne og hos deres sponsorer er man heller ikke i tvivl om, hvorvidt sponsorerne bør blande sig i den sportslige del.

"Når nu Spar Nord laver et sponsorat i AaB, vurderer de os som virksomhed og vurderer om vi er kompetente. De har vurderet, at vi er kompetent og den daglige ledelse blander de sig derfor ikke i. Jeg har aldrig oplevet, at sponsorerne har blandet sig i de 11 år, jeg har været i AaB," fortæller AaB's direktør Lynge Jacobsen, men skynder sig at understrege: "Men vi skal selvfølgelig opføre os ordentligt overfor vores sponsorer og ikke gøre noget der giver ridser i lakken for dem".

"Der står intet om at de har nogen som helst indflydelse på det sportslige. Vi tager dem ikke med på råd hvad angår klubbens drift. Men hvis der sker et eller andet, som kommer i avisen med stor betydning, orienterer vi dem," forklarer Lynge Jacobsen om sponsoraftalen med Spar Nord.

Lignende udtalelser finder man hos flere af de andre SAS Liga-klubbers direktører, der alle afviser, at sponsorerne har indflydelse på de sportslige valg.

Hos Carlsberg, der er hovedsponsor i både OB og FC København, vælger man også at stole på, at klubberne selv kan stå for den sportslige og administrative ledelse.

"At vi ligefrem skulle gå ind og bede en given træner om at hoppe fra, det niveau tror jeg ikke ligefrem vi er på og vi ønsker heller ikke at være så aktiv en medspiller," forklarer Kristian Walsøe, der er produktchef og sponsoransvarlig hos Carlsberg.

"Det er fuldstændig op til klubben selv at drive det sportslige. Vi har indarbejdet nogle aftaler, men vi har ikke noget aktiv deltagelse. Hvilken opstilling de skal køre med eller hvem, der skal være målmand og træner, vil vi ikke blande os i," forsikrer Kristian Walsøe, hvis holdning bliver bakket op af både AGF's hovedsponsor Alm. Brand og Telia, der sponsorerer Viborg.

Samarbejde på ledelsplan

Der hvor sponsorernes indflydelse gør sig gældende, er ifølge Reinholdt Schultz på det ledelsesmæssige niveau, hvor klubberne kan lære meget af sponsorerne, som ofte er store professionelle virksomheder.

"De fleste af de sponsorer, som er i den danske liga, er store virksomheder med meget professionel ledelse. De danske klubber er inde i en udvikling, hvor nogle klubber er blevet super professionelle, men der er stadig mange klubber, der ved at gå fra at være forening til virksomhed. Der kan de få en masse god erfaring og sparring af sponsorerne. Man kan udveksle erfaringer og der har de danske klubber med enkelte undtagelser virkelig noget at lære," mener Reinholdt Schultz.

Sponsorerne får samtidig mulighed for at udvide virksomhedens netværk via fodboldklubbernes såkaldte erhvervsklubber, hvilket ifølge Telias kommunikationsdirektør Anders Monrad Rendtorff er en vigtig del af sponsoratet. "En af de gode ting, der følger med vores sponsorat er, at Viborg har en god og bred erhvervsklub, hvor vi kan få kontakter," forklarer Rendtorff og signalerer dermed, at samarbejdet gavner begge parter erhvervsmæssigt.

"Jeg tror, at det bliver mere og mere moderne, at sponsorerne går ind og hjælper klubberne med at udvikle sig. Et godt eksempel er Spar Nord og AaB, hvor man har en klub med dygtige spillere, en dygtig træner og en dygtig administration. Man har en sponsor, som er en meget stærk virksomhed i det nordjyske og som givetvis løbende sparer med AaBs ledelse om forretningsudvikling. Samtidig er AaB vant til at begå sig medierne, hvilket Spar Nord så kan lære noget af," vurderer Schultz.