Agenter i DBU-fokus
DBU går nu ind i sagen om de lækkede papirer fra Viborg FF. Formanden for unionens kontraktfodbold-udvalg, Henrik Ravnild, vil henvende sig til Viborg og bede om en redegørelse.
"Men før jeg har set papirerne, har jeg ikke mulighed for at udtale mig. Vi må vente og se, hvad redegørelsen indebærer," siger Henrik Ravnild til TIPS-bladet.
Baggrunden er en historie i søndagens udgave af B.T. Avisen er kommet i besiddelse af fortrolige papirer fra Viborg FF, hvoraf det blandt andet fremgår, at der er blevet udbetalt agent-honorarer på tre gange 81.250 kroner ved Thomas Frandsens skifte fra FC Midtjylland til Viborg og igen ved Jesper Christiansens overgang fra Glasgow Rangers til Viborg. Pengene gik til spillernes agent, Karsten Aabrink fra Proactive, der er den største aktør på det danske agentmarked.
Ifølge de nye kontrakter godkendt af DBU, må agentens vederlag kun betales af den spiller, der engagerer ham. Det sker for at sikre, at en agent udelukkende varetager spillerens interesser. Det kunne altså umiddelbart på de papirer, der er lækket fra Viborgs kontor, se ud som om at der er tale om en overtrædelse. At agenthonoraret er betalt af klubben til agenten.
"Jeg hilser en hvilken som helst undersøgelse velkommen, for jeg har intet at skjule," siger Karsten Aabrink imidlertid.
Fremgå af lønsedlen
At det er klubben, der har betalt agenthonoraret, behøver da heller ikke at betyde, at det er imod reglerne, det der er foregået i Viborg. Klubben har lov til at udbetale agenthonoraret direkte til agenten - for nemheds skyld, idet et agenthonorar oftest udbetales i rater over kontraktperioden. Dermed slipper spilleren for at skulle lave en mellemregning til sin agent.
Kravet er blot, at det skal fremgå af spillerens lønseddel.
Skat, det danske skattevæsen, er blevet opmærksom på problematikken, for før de nye agent-kontrakter trådte i kraft, fremgik agenthonoraret ikke af spillernes lønsedler. Derfor har Skat i en lang række sager krævet skat af agenthonoraret efterbetalt.
Proactive, hvor Karsten Aabrink er en fremtrædende figur, vil imidlertid ikke acceptere skattemyndighedernes afgørelse, og agentfirmaet kører derfor i øjeblikket en prøvesag ved domstolene.
Sagen handler om den nuværende Silkeborg-spiller Peter Degn, der har fået en efterregning fra skattevæsenet på 80.000 kroner på grund af ikke indbetalt skat af agenthonoraret, da han skiftede fra Brøndby til Silkeborg i 2004. Proactive mener, at agenthonoraret er fradragsberettiget og er blevet bakket op af flere skattejurister.
Den nuværende FCK-keeper Jesper Christiansen er også blevet efterbeskattet af det honorar, Karsten Aabrink har fået for sit arbejde i landsholdskeeperens skifte fra Glasgow Rangers til Viborg.
Ulovlig omgang
TIPS-bladet satte i forbindelse med skattesagen fokus på agent-markedet i flere artikler i januar måned. På baggrund af kilder fra branchen kunne vi fortælle, hvordan agenthonoraret i flere tilfælde er blevet et konkurrenceparameter i kontraktforhandlinger. Den klub, der er villig til at betale det største agenthonorar, står stærkest i konkurrencen om at sikre sig en attraktiv spillers kontrakt. Det er imidlertid ulovlig omgang med agenthonoraret, da det er spilleren, der er forpligtet til at afholde udgiften til sin agent. Ikke klubben.
Dengang afviste Jim Stjerne Hansen, DBUs generalsekretær, at unionen kan gå ind og udføre opsøgende kontrolvirksomhed. Dertil er ressourcerne for små. Og den holdning har Jim Stjerne Hansen stadig.
"Vi kan ikke foretage os noget, med mindre vi har papirerne liggende på vores bord. Og det har vi ikke i den aktuelle sag fra Viborg. Jeg har kun set sagen omtalt i et dagblad. Principielt kan jeg sige, at spilleren som opdragelsesgiver godt kan betale agenthonoraret igennem klubben. Hvis udbetalingen er baseret på en aftale, spilleren har lavet, kan klubben altså godt foranledige udbetalingen til agenten," siger Jim Stjerne Hansen.