Generelle

Nye italienske tvekampe venter

Danmark fik en ganske vanskelig VM-lodtrækning, men topseedede Italien har vi en god historie imod.

På DBU's statistikside står der noteret 11 A-landskampe mod Italien og umiddelbart er det ikke betryggende læsning mod den kommende topseedede modstander i kvalifikationsgruppen mod VM i Brasilien om tre år. Tre sejre, en uafgjort og syv nederlag lyder ikke som en ønskemodstander, men i forhold til andre muligheder som Spanien, Tyskland og Holland er Italien måske ikke så slem endda, og det er ikke kun fordi verdensmesteren fra 2006 er nede i en landsholdsmæssig bølgedal. Den nyere historie mod Italien er faktisk også meget god, hvis man tillader sig at regne fra dynamitperioden under Sepp Piontek og frem.

Den første kamp hvor man for alvor kunne se, at der var ved at ske noget stort med det danske landshold under ledelse af den tidligere landstræner for Haiti var nemlig mod Italien, en regnvåd aften i Parken i juni 1981. Danmark havde været chanceløse i den første kamp, der blev tabt 2-0 nede i Rom, men i den omvendte begyndte brikkerne at falde på plads, selv om danskerne kun spillede for tredjepladsen i puljen, der også talte Jugoslavien, Grækenland og Luxembourg. For italienerne blev slået med 3-1 på [tankestreg] for min generation [tankestreg] uforglemmelige mål af anfører Per Røntved, frisparksskytte Frank Arnesen og Elkjær-makker Lars Bastrup med kindklap fra Allan Simonsen i græsset til følge, og de blev scoret mod kommende verdensmestre som Dino Zoff, Claudio Gentile, Gaetano Scirea og Marco Tardelli, mens tyske Piontek efter kampen noterede, at "den kamp kan indebære et gennembrud for dansk fodbold på det internationale plan."Det var storslået og startskuddet på vejen mod EM i Frankrig og VM i Mexico, mens den seneste kamp mod Italien også gik fornuftigt. Den sluttede nemlig 0-0 i Guimaraes i Portugal, og selv om kampen hurtigt blev kendt for spytklatten fra Francesco Totti mod Christian Poulsen, så viste det sig også at være en fornuftig EM-åbning, for efter en sejr over Bulgarien kunne Sverige og Danmark spille sig videre i slutrunden og sende Italien ud i mørket ved at spille uafgjort i den sidste kamp, hvilket som bekendt skete med store frustrationer til følge i Casa Azzurri.

Omtumlede 30 minutter for Wieghorst

Mellem startskuddet og den seneste kamp mod Italien ligger en tabt EM-kamp mod et aldrende dansk mandskab i 1988, to tabte venskabskampe og selvfølgelig EM-kvalifikationen i 1999, da Jesper Grønkjær landsholdsdebuterede med en frygtelig tilbagelægning i første minut i Parken, der sendte Filippo Inzaghi fri mod mål og Italien på vejen mod en 2-1 sejr, men hvor Danmark alligevel kom med til EM i Holland og Belgien takket være en sensation i Napoli. Efter nederlaget i Parken til Italien oven på et tilsvarende til Wales og uafgjort i Hviderusland og Schweiz, så det ellers sort ud, men lidt point kom der ind, og til sidst blev andenpladsen sikret efter en meriterende 3-2 sejr i støvlelandet.

Det var et sensationelt resultat i sig selv, og det blev ikke mindre af det faktum, at Italien førte 2-0 efter 35 minutter. Men Martin Jørgensen reducerede og Jon Dahl Tomasson scorede sejrsmålet efter en god times spil kort efter den udligning som Morten Wieghorst satte ind som en af sine andele i en omtumlet kamp. Han kom på banen efter 52 minutter, udlignede i det 57. før han fightede så inderligt, at han fik to gule kort på et kvarter og dermed blev vist ud med et kvarter igen. Det gjorde han i øvrigt til den første danske landsholdsspiller der er blevet vist ud mere end en gang, men det var kun en statistisk pudsighed fra opgøret, der i stedet blev husket for en sejr, der gav to vundne playoff-kampe mod Israel og en EM-kvalifikation til svenske Bo Johansson, før Morten Olsen overtog landstrænerjobbet.Det har han stadig, mens Morten Wieghorst er klar til debut som U/21-landstræner den 10. august samme dag som A-landsholdet spiller venskabskamp i Glasgow mod Skotland før de vigtige EM-kvalifikationskampe i efteråret. For lige nu gælder det jo EM, VM er langt ude i fremtiden og kvalifikationen til turneringen i Brasilien bliver med en anden og fortsat ukendt landstræner end Morten Olsen, men derfor kan man jo godt så småt begynde at se frem til nye opgør mod Italien.Resten af gruppen minder en del om Morten Olsens første kvalifikationsgruppe mod VM i 2002, og dengang gik Danmark ubesejret gennem kampene mod Tjekkiet, Bulgarien og Malta, mens man er ubesejret i to kampe mod Armenien tilbage i 1995. Men dermed ikke være sagt, at det bliver nemt. Et er historie, noget helt andet er fremtiden...De europæiske VM-grupperGruppe A: Kroatien, Serbien, Belgien, Skotland, Makedonien, WalesGruppe B: Italien, Danmark, Tjekkiet, Bulgarien, Armenien, MaltaGruppe C: Tyskland, Sverige, Irland, Østrig, Færøerne, KasakhstanGruppe D: Holland, Tyrkiet, Ungarn, Rumænien, Estland, AndorraGruppe E: Norge, Slovenien, Schweiz, Albanien, Cypern, IslandGruppe F: Portugal, Rusland, Israel, Nordirland, Aserbajdsjan, LuxembourgGruppe G: Grækenland, Slovakiet, Bosnien-Herzegovina, Litauen, Letland, LiechtensteinGruppe H: England, Montenegro, Ukraine, Polen, Moldova, San MarinoGruppe I: Spanien, Frankrig, Hviderusland, Georgien, FinlandLandene står i seedet rækkefølge i grupperne. Europa har 13 pladser ved VM i Brasilien. De går til de ni gruppevindere mens de sidste fire pladser fordeles mellem de otte bedste toere i puljerne via playoff-kampe ude og hjemme. Toer-stillingen laves på baggrund af kampene mod de fem bedste hold i hver pulje.