Generelle

En amerikansk kosmopolit

FODBOLDENS LEGIONÆRER # 3 - Tipsbladet taler med udenlandske spillerere, som er endt i danske divisioner: Benny Feilhaber nyder tilværelsen i Århus, som både er lille nok til at være stille og stor nok til at være spændende. Den amerikanske kosmopolit finder danskerne varme, uadvendte og høflige. I AGF-truppen omgås han dog mest de andre engelsk-talende udlændinge.

Efter Derbys katastrofestart på sæsonen og managerskiftet fra Billy Davies til Paul Jewell fik Feilhaber næsten ingen spilletid, så han blev frigivet på en fri transfer i sommeren 2008, hvor AGF opsnappede ham.

”Derby var meget hårdt for mig. Det fodboldmæssige gik ikke min vej. Jeg er i Europa af én grund, og det er at spille fodbold. Så når man ikke spiller fodbold, påvirker det hele ens liv uden for banen samtidig. Derby er en lille, industriel by, så det var ikke lige min type mennesker der. Jeg passede ikke rigtig ind, og det var et hårdt år for mig. Jeg lærte lektien, men på den hårde måde,” siger Benny Feilhaber om sit ophold i England, hvor mange amerikanske spillere af sproglige og kulturelle årsager ellers normalt finder sig til rette.

Hvor føler du dig mest hjemme i dag?
”Uden tvivl i Californien. Det er, hvad jeg kalder hjem. Der bor min nære familie og mine bedste venner, og det er der, jeg har tilbragt hovedparten af mit liv. Men i vinter, da jeg havde været i Californien noget tid for at genoptræne efter min knæskade, savnede jeg også at komme tilbage til Danmark og spille fodbold.”

Spadserede ind på holdet
Amerikansk fodbold behøver ikke kun at foregå med en oval bold. Soccer fra den anden side af dammen fik måske sit endelige gennembrud i år, da USA nåede finalen i Confederations Cup i Sydafrika. Benny Feilhaber var med fra start hos USA i finalen mod Brasilien. Undervejs førte USA 2-0, men endte med at tabe 3-2.

For Feilhaber var det en speciel oplevelse at spille mod sit andet hjemland.

”Bare det at være med til at skrive historie med USA ved at være med i landets første finale gør det til en særlig dag. Men når nu kampen står mod det land, hvor jeg blev født, mine forældres hjemland, hvor jeg stadig har mange venner og en del familie, bliver det ekstra følelsesladet for mig,” udtalte  t Feilhaber op til finalen til FIFA.com.

USA er på rette vej fodboldmæssigt med den professionelle liga Major League Soccer (MLS), men der eksisterer stadig mange forskelle mellem den amerikanske og europæiske fodboldskole.

”Spillet i Europa er mere taktisk end i MLS. Trænere i Danmark bruger mere tid på at gøre deres hold taktisk klar til kampene.
Når du spiller i Europa, lærer du taktik fra en meget ung alder, mens det i USA først bliver et tema på universiteterne, når du er 17-18 år. Indtil da har du det bare sjovt med spillet. Du gennemgår ikke standardsituationer, hjørnespark, hvordan man skal forsvare, hvis man vil spille et kontra-baseret system. Den slags ting,” siger Benny Feilhaber.

”MLS er stadig en ung liga. Den er blevet bedre i de sidste ti år, og det kan udvikle sig til en relativ stor liga i verden. Der er nogle fysisk stærke spillere, og også nogle dygtige spillere, men ligaen skal stadig blive bedre.”

Benny Feilhaber nåede ikke selv at spille i MLS, inden Europa kaldte, og han blev heller ikke opdaget af sit universitet. Feilhaber var en såkaldt Walk On hos Bruins på universitetet UCLA.

”Walk On betyder, at jeg ikke blev rekrutteret af den skole, jeg gik på. Jeg havde spillet noget klubfodbold, indtil jeg var 17 år og havde en lille forbindelse til træneren, som havde set mig spille et par gange. Jeg blev optaget på skolens akademiske program med maskiningeniør som hovedretning. Jeg snakkede så med træneren, som mente, at jeg havde en nogenlunde chance for at komme på holdet. Jeg trænede med holdet i en måned, og træneren sagde: ”Ok, du er på holdet.”"

Kunne du se dig selv som ingeniør engang?
”Jeg vil da gerne tro, at jeg har evnerne til det, men jeg nåede ikke at lære faget ordentligt, inden jeg blev fuldtidsprofessionel. Når du først er på universitetsholdet, er det et virkelig stort skridt i din karriere, for det er første gang, at du træner hver dag og spiller kampe hver weekend. Det minder om en professionel fodboldspillers liv, og hvis du kan vænne dig til niveauet på universitetet, får MLS-holdene interesse for dig.”