Generelle

En amerikansk kosmopolit

FODBOLDENS LEGIONÆRER # 3 - Tipsbladet taler med udenlandske spillerere, som er endt i danske divisioner: Benny Feilhaber nyder tilværelsen i Århus, som både er lille nok til at være stille og stor nok til at være spændende. Den amerikanske kosmopolit finder danskerne varme, uadvendte og høflige. I AGF-truppen omgås han dog mest de andre engelsk-talende udlændinge.

Benny Feilhaber er nu i sit tredje land som fodboldlegionær væk fra familien og vennerne og de vante omgivelser. Den 24-årige amerikanske landsholdsspiller er alene i Århus, hvor han skal have livet til at flyde, både på- og udenfor banen.

”Det er helt klart meget vigtigt at have venner. Som fodboldspiller er det svært at have venner uden for omklædningsrummet, så man skal håbe på at få venner inde i omklædningrummet. Det har jeg heldigvis også. Gutterne har været fantastiske.
Jeremiah White har været en stor hjælp, siden min ankomst, da han er en amerikansk spiller, som har været her i et stykke tid nu. Han har hjulpet mig igennem nogle hårde tider,” siger Benny Feilhaber og hentyder til sine skader.

De varme danskere
Jeremiah White har før påtaget sig ansvaret som en slags integrator af nytilkomne udlændinge i AGF, men han er ikke den eneste, som Benny Feilhaber er kommet tæt på siden ankomsten til Århus.

”Der er også Nando, som jeg kendte fra Tyskland, hvor vi spillede mod hinanden nogle gange. [Benny Feilhaber for HSV og Nando Rafael for Borussia Mönchengladbach]. Så vi vidste godt, hvem hinanden var, da vi kom til klubben på samme tidspunkt sidste sommer.”

”Det eneste, jeg vil sige, er, at det er en skam, at... jeg tror, du så, at ved vores bord sad der kun én dansker. Kun Dan. Nogle gange er det en skam, at man ikke bliver så gode venner med danskerne, fordi de kan lide at tale dansk og holder sig til de andre danskere. Og så er der de andre engelsk-talende spillere, som holder sig mest til hinanden.”

Benny Feilhaber afviser dog, at der skulle være klikedannelser i den multikulturelle AGF-trup.

”Selvom sprogbarrieren er der, har de danske spillere modtaget mig og accepteret mig meget fint. Selvom jeg ikke går ud med dem og ser dem så tit uden for banen, er vi stadig en god gruppe i omklædningsrummet, og det er virkelig, virkelig rart.”

Mange udlændinge i Danmark mener, at vi danskere kan være indadvendte og svære at komme ind på livet af. Hvad siger du til det?

”Jeg synes faktisk det modsatte. Sammenlignet med i England og Tyskland, hvor jeg også har boet, er danskerne meget varme mennesker. I er nemme at enes med og meget høflige. Medmindre det kun er i Århus, at det forholder sig sådan. Jeg har ikke været andre steder i Danmark, men her i Århus har folk været virkelig søde over for mig. Jeg synes ikke, at I er indadvendte.”

Hvad laver du så uden for banen?
”Udenfor banen er jeg en hjemme-agtig person. Jeg kan lide at blive hjemme. Jeg kan lide at få min søvn, at hvile ud og se fjernsyn, så jeg er relativt rolig, når jeg kommer hjem. Men som sagt er forholdet til mine holdkammerater godt, og cirka en gang om ugen mødes vi for at spise sammen eller noget. Hvis vi har en fri-weekend, går vi måske ud om aftenen.”