Video : Tipsbladet
Superliga

Derfor er britisk søsterklub interessant for FCM

Der er flere årsager til, at en klub i Storbritannien ville være et interessant køb for FC Midtjyllands ejer.

Efter et dansk mesterskab og meget store millionbeløb til transfers har FC Midtjyllands ejer Anders Holch Povlsen og hans folk yderligere appetit på fodbold.

Tirsdag kan Tipsbladet afsløre, at FC Midtjylland-ejeren og hans nærmeste rådgivere har kig på den skotske traditionsklub Dundee United, en klub der gennem længere tid har været omgærdet af salgsrygter.

Og selv om Anders Holch Povlsen er en af Skotlands landejere og har en stor herregård, Aldourie Castle, nær provinsbyen Inverness, er det ikke for hyggen og bekvemmelighedens skyld, at Dundee United ude ved den skotske Nordsø-kyst er dukket op på FCM-ejeren og The Football Collectives radar.

The Football Collective er det selskab, Anders Holch Povlsens investeringsselskab Heartland har oprettet til at eje FC Midtjylland og portugisiske CD Mafra, og det er her, Dundee United eller en anden ny klub i samarbejdet vil blive placeret.

Tipsbladet har talt til baggrund med en række kilder med indgående kendskab til fodboldmarkedet om den mulige aftale.

Og der er en række årsager til, at både FC Midtjylland-ejeren og en række andre klubejere primært fra Premier League og Championship syd for grænsen har kastet blikket efter skotske fodboldklubber.

En god indgang til England
Ud over Anders Holch Povlsens selskab og FC Midtjylland har også klubber som Bournemouth, Southampton, Brentford og Brighton vist interesse for skotske klubber.

Efter det skotske fodboldforbund for et års tid siden signalerede mere lyst til at lukke udenlandske investorer ind med andre klubber i porteføljen, har der regelmæssigt været historier i skotske medier om potentielle opkøb, og Bournemouth-medejeren Bill Foley har købt sig ind i Hibernian, mens Brighton-ejeren Tony Bloom har kig på Hearts.

Ved at købe sig ind i Dundee United ville man efter afskeden med Brentford og deres ejer Matthew Benham igen få fodfæste i Storbritannien og potentielt en lettere vej ind til England, da Skotland er undtaget fra nogle af de barske begrænsninger, Brexit har lagt ned over engelske klubber.

Og adgangen til England og spillersalg dertil er ikke helt uvæsentlig.

For det første er det lettere at få spillere til en klub i Skotland end til klubber i England, da de skotske regler er mere lempelige end de meget restriktive engelske.

Og dernæst er det på papiret lettere at få spillere fra Skotland til England end fra Danmark direkte til England, selv om FC Midtjyllands nogenlunde faste adresse i de europæiske ligaspil hjælper gevaldigt.

Skotske klubber er særdeles populære i disse måneder. Foto: Alamy

For spilletid i den skotske liga er rangeret højere i den komplicerede pointsystem, håbefulde spillere og håbefulde klubber med en drøm at sælge deres spillere dyrt til England skal opfylde, end spilletid i Superligaen er.

På den måde kan Dundee United være en dør ind til både Premier League mens også salg til Championship og League One, hvor mange klubber ser mod Skotland, når der skal købes ind, ligesom det i forhold til spillestil og kultur også kan føles mere naturligt for engelske klubber at købe end i Skotland end uden for De Britiske Øer.

Solide Dundee United
At få en britisk klub i porteføljen er heller ikke dumt set i forhold til transfermarkedet mere generelt, da britiske spillere er prissat højt, så et stærkt Dundee United ville kunne sælge dyrt til England, også af egne talenter, hvor talentarbejdet som i CD Mafra med stor sikkerhed ville få et boost med endnu bedre faciliteter og flere trænere, som portugiserne også har fået under dansk ejerskab.

Og så passer Dundee United godt ind profilmæssigt og i teorien om, hvordan et rangordnet multiklub-samarbejde ser ud, selv om de potentielle danske investorer aldrig vil sige det.

Her ser Dundee United ud til at lægge sig i niveauet mellem FC Midtjylland og CD Mafra, hvor man sigte efter at etablere sig i et forfølgerfelt efter kæmpeklubberne Celtic og Rangers FC, men ikke ligesom FCM vinde mesterskaber og kæmpe med om Champions League og Europa League.

Det tegner ikke billedet af Dundee United som feederklub, der bare skal sende spillere til FC Midtjylland, men snarere en alternativ destination for dygtige spillere og talenter, som FC Midtjylland slet ikke har plads til selv på førsteholdet med opgraderinger af talentarbejdet i Mafra og FC Ebedei.

FC Midtjylland har desuden kig på at oprette et talentakademi sammen med klubben Bugesera FC, der spiller i den bedste række i Rwanda.

På det nuværende FCM-hold har Elias Rafn Ólafsson i målet, Ousmane Diao, Valdemar Byskov og Victor Bak i forsvaret og midtbane-reserven Pedro Bravo spillet for CD Mafra i 2023/24-sæsonen.

Dertil kommer Oliver Sørensen og angrebsreserven Frederik Heiselberg, der i begyndelsen af deres seniorkarrierer var lejet til FC Fredericia, efter Fredericia og FC Midtjylland havde indgået en samarbejdsaftale om leje af unge FCM-spillere til 1. Divisions-klubben, hvis Elias Rafn Ólafsson også har været.