Video : Tipsbladet
Superliga

Ekspert om FCM-afsløring: Ligner City og Red Bull

Spilletid til lovende spillere og adgangen til engelsk fodbold er to af de perspektiver, en ekspert i interview med Tipsbladet ser som forklaringer på interessen for at købe sig ind i Dundee United.

FC Midtjylland kan inden for en overskuelig fremtid få endnu en samarbejdsklub.

Tipsbladet kunne tirsdag fortælle, at FC Midtjyllands bagland i Anders Holch Povlsens holdingselskab Heartland og deres fodboldgren The Football Collective har kig på Dundee United i Skotland som en mulig ny samarbejdsklub.

Dundee United er ikke den eneste klub, FC Midtjyllands bagland ser nærmere på, og der er ikke forhandlinger eller noget, der tyder på, at en handel skal ske i den nærmeste fremtid.

Men interessen for at udvide kredsen med flere klubber end FC Midtjylland og CD Mafra i Portugal er der, og ifølge en ekspert i fodboldøkonomi giver det på flere måder perfekt mening, hvis det ender med en investering og et samarbejde med Dundee United.

- Fodbold er i høj grad præget af netværksøkonomi. Det vil i det her tilfælde sige, at det giver god mening at komme ind på De Britiske Øer. Så snart man spiller på den scene, vil der automatisk være øjne på spillerne, også fra de høje hylder i England, siger Kenneth Cortsen, sportsøkonom og brandingekspert ved University College Nordjylland, til Tipsbladet.

Foto: Alamy

- Der er 20 klubber i Premier League og 24 i Championship, og der ligger mange penge i klubberne, også mange af dem, der ligger i Championship. Man skal huske, det er den sjettestørste række i Europa, hvor de stærkeste klubber kan betale over 100 millioner kroner for spillere. Så det er mange klubber, man ville kunne vise spillere frem for, siger Kenneth Cortsen.

Fordelene i lettere at kunne få spilletilladelse ved transfers til engelske klubber kan Kenneth Cortsen også spotte, men for ham at se er det vigtigere for FC Midtjylland og klubbens ejer, at man med et samarbejde med en klub som Dundee United eller en anden lignende klub i Europa får et ekstra sted ud over FC Midtjylland og CD Mafra, hvor især unge spillere kan få deres gennembrud.

- Den her portefølje-model med klubber på forskellige niveauer giver noget fleksibilitet og smidighed i forhold til, hvor spillerne skal spille. Det er på en anden skala, men mekanismen vil være den samme, som når City Football Group har en spiller og så skal finde ud af, om han skal spille i Girona, Troyes, Lommel eller en anden af de 13 klubber, man ejer.

- Det er selvfølgelig slet ikke på samme skala i FC Midtjylland og den portefølje-model, de er i færd med at opbygge. Men det er samme måde, man tænker. Man styrker forretningen og vil gerne have mere kontrol med, hvad der sker med de dygtige unge spillere.

- Tag spillere som Casper Tengstedt og Gustav Ørsøe Christensen, der begge var topscorere i U/19-ligaen. Tengstedt er i dag udlejet fra Benfica til Verona, hvor han gør det godt, mens Ørsøe er i Hertha Berlin. De fik aldrig chancen på FC Midtjyllands førstehold. FC Midtjylland har det allerede
i deres model, hvor Oliver Sørensen og Aral Simsir tidligt var udlejet til Fredericia og til Norge, siger Kenneth Cortsen.

For Cortsen at se vil en ny samarbejdsklub i Dundee United eller et andet sted være en mulighed for, at endnu flere unge spillere fra de andre klubber eller fra organisationens store scouting- og data-netværk kan få chancen, nu hvor der populært sagt overhovedet er ikke førsteholdspladser nok i FC Midtjylland til alle de gode og lovende spillere, man kender og gerne vil give chancen.

- Det er nemmere at placere spillere i en samarbejdsklub end et andet sted, hvis der er alignement i, hvordan man træner og udvikler.

- Det her understreger med to facitstreger, at de i og omkring FC Midtjylland er virkelig bevidste om værdien i at investere i talent og alle de forgreninger, der er i at kontrollere det økonomiske kredsløb, her i form af flere klubber. De har opjusteret meget på rekruttering og udvikling, og nu investerer de yderligere i forgreninger uden for landets grænser. Så på den måde minder det om en portefølje-model, som bare er på en mindre målestok end for eksempel City Football Group eller Red Bull, siger Kenneth Cortsen.

FC Midtjylland samarbejder i dag med CD Mafra i Portugal og har gennem 20 år ejet og fået spillere fra akademiet FC Ebedei i Nigeria, der de seneste par år også har spillet på tredjebedste niveau i seniorfodbold.

FCM har også et samarbejde med FC Fredericia om leje af FCM-talent til 1. Divisions-klubben, som i modsætning til FCM og Mafra ikke er ejet af The Football Collective og Heartland.