RANDERS (TIPSBLADET): Randers FC har siden 2012 ligget i Superligaen, og inden denne sæson havde klubben tre år i træk kvalificeret sig til Top 6-slutspillet.
I april og maj må Randers til gengæld nøjes med nedrykningsslutspillet, hvor man begynder fire point over Vejle Boldklub, der ligger på 11. pladsen.
Det er ikke kommet som noget enormt chok for klubbens ledelse, at man måtte ud af bedste halvdel i denne sæson, efter man i 2022, 2023 og igen i vintertransfervinduet i år med salget af Filip Bundgaard til Brøndby IF har sagt farvel til en lang række af de stærke spillere, der gav Randers den overraskende stime i Top 6.
Men over tid har Randers brug for flere penge, efter konkurrenterne i midten af Superligaen har oprustet både på spillerbudgettet og i staben omkring førsteholdet og ungdomsafdelingen langt hurtigere, end Randers har.
Millionær-fest: Her er Superligaens spillerbudgetter #sldk #transferdk #brøndby #fcklive #sortepenge #ultratwitteragf #superaab #obdk #rødsilke #vejleb #fcndk #lyngbybk https://t.co/QgcLRO63IA
— tipsbladet.dk (@tipsbladet) February 2, 2024
Og derfor taler man med potentielle investorer, om end det ikke er enhver, der kan komme i spil til Superliga-klubben, hvor ejere og ledelse har bemærket, at det er gået skævt i andre klubber i Danmark med nye ejere, både udenlandske og danske.
- Det fylder lidt hele tiden. Heldigvis er vores ejere voldsomt kræsne i forhold til, hvad de siger ja og nej til, siger Randers-direktør Søren Pedersen til Tipsbladet.
- Jeg er med i processen og med til møder med potentielle ejere, så jeg selv kan høre, hvad vi siger ja og nej til, og hvad vores krav er. Det betyder, at kommer vi til at sige ja til nogle investorer, er det nogle, der kommer til at løfte Randers FC og vores sportslige budgetter, så de kommer op på det niveau, hvor vi kan være med i konkurrencen, siger Søren Pedersen.
Nationalitet ikke afgørende
I 1. Division er der de seneste år også kommet flere fuldtidsprofessionelle klubber, der ganske vist ikke har Randers FC's størrelse, men som over tid ligner mere seriøse konkurrenter, end de gjorde for tre-fem år siden.
Randers har i flere omgange været i dialog med mulige investorer, og også i det seneste år har flere investorer på et generelt plan udvist interesse for at komme ind i dansk fodbold.
Det er flere gange gået skævt for danske klubber med især udenlandske investorer, der har haft en tendens til at undervurdere, hvad det kræver at få succes i Danmark.
Så i Randers tager man sig tid til at vælge de rette investorer og vil ikke udelukke, at det bliver med lokale kræfter, man en dag udvider ejerkredsen og den økonomiske formåen.
- Det kan være investorer udefra, og det kan også være lokale investorer, der finder de beløb, der skal til, for at vi kan løfte vores sportslige budgetter. Det kan sagtens være en kombination af flere forskellige typer investeringer. Men der skal ikke være tvivl om, at det er nødvendigt med investorer og flere penge, hvis vi skal løfte vores budgetter, siger Søren Pedersen.
Det skal siges, at vi har øget vores budgetter, men vi har ikke gjort det i samme omfang som adskillige af vores konkurrenter. Det har jo været en overpræstation i forhold til økonomi at spille i Top 6 tre år i træk, siger Søren Pedersen med henvisning til Randers' budget, der i Tipsbladets årlige vurderinger typisk har ligget i et område mellem 8. og 10. pladsen i størrelse i Superligaen.
Læs Tipsbladets vurdering af hver af de 12 Superliga-klubber, og hvor de ligger i forhold til at blive helt eller delvist solgt til nye investorer, i denne analyse.
Læs også Tipsbladets karakterbog for Superligaens grundspil på listen herunder.