Mindernes Allé: 5 svenskerkampe

Lørdag aften møder Danmark Sverige for 101. gang i en fodboldlandskamp. Her er en tur på mindernes allé med fem historiske svenskerkampe.

1958: 4-4 i Stockholm
Uafgjort vil være et fint resultat for Danmark lørdag på Råsunda. 4-4 bliver det næppe, men det var et fint resultat for Danmark tilbage den 26. oktober 1958. Den kamp nævner forfatteren til Landsholdet - i medgang og modgang Palle »Banks« Jørgensen spontant, da han bliver bedt om at mindes store kampe mod svenskerne.

Samme Palle »Banks« skriver således om kampen i sin bog:

- Sverige var storfavorit, efter at de tre måneder forinden havde vundet VM-sølv samme sted efter nederlag på 5-2 til Brasilien. Danmark havde 11 dage forinden tabt 5-1 til Holland, så der var lagt op til svensk sejr. Danmark var bagud fire gange i denne utrolige kamp, men udlignede hver gang, sidste gang tre minutter før tid til 4-4. I sidste minut havde Henning Enoksen en kæmpechance for at score til 5-4, men headede forbi.

Ole Madsen spillede sin blot anden landskamp og scorede to af de danske mål, mens også Henning Enoksen og Jørn Sørensen kom på tavlen. For svenskerne, der stillede med alle de store navne fra udlandet, scorede Gunnar Gren to gange.

Som bekendt sagde DBU's regler, at man ikke måtte benytte udlandsprofessionelle på landsholdet, men på det danske hold var flere at dem, som to år senere var med til at vinde OL-sølvmedaljer i Rom. Her kom Ole Madsen dog ikke med. Han røg af landsholdet, da han meldte afbud til en kamp for dels at passe sit job og dels tage på bryllupsrejse, og så blev en purung frederikshavner ved navn Harald Nielsen i stedet landsholdets centerforward.

Forinden led det danske landshold i øvrigt historiens mest forsmædelige nederlag til Sverige, der i 1959 vandt 6-0 i Idrætsparken, men den blamage går vi let henover.