Video : Tipsbladet
Champions League

Ståle støtter Haaland og Co: Absolut ikke forkælet

Presset på topspillere som Erling Haaland og danske Champions League-profiler som Alexander Bah og Filip Jörgensen, der skal til klub-VM, er alt for voldsomt, mener Ståle Solbakken.

I 20 år har Ståle Solbakken været toptræner, og inden da spillede Solbakken Premier League-fodbold med Wimbledon, Superliga-fodbold med FC København og slutrunder for Norge.

Spillere, trænere og specialister fra Solbakkens år i FC København vil næppe anklage den norske toptræner for at være blødsøden og sentimental i sin jagt på titler.

I disse måneder forbereder Solbakken under stort forventningspres sit norske landshold med superstjerner som Erling Haaland, Martin Ødegaard og den tidligere Superliga-profil Alexander Sørloth på VM-kvalifikationen næste år.

Det er spillere, der på et år tjener, hvad Ståle Solbakken tjente i hele sin spillerkarriere.

Men når Haaland og City onsdag aften møder Inter og Sørloth spiller Champions League-fodbold torsdag, er Solbakken på den ene side glad for, det går hans spillere godt i deres klubber, og på den anden dybt bekymret for det pressede kampprogram, der igen i denne sæson byder på en stigning i antallet af kampe.

- Spillerforeningerne har fuldstændig ret i, at presset på spillerne bliver for stort. Og det er også det, jeg oplever som træner, hvor det lige så meget er det mentale, der slider på spillerne, som det fysiske, siger Ståle Solbakken til Tipsbladet.

Kampe hele tiden
Hvis man er Erling Haaland eller en dansk landsholdsspiller som Alexander Bah, kan sæsonen blive længere, end den nogensinde har været.

Champions League bliver udvidet med to spillerunder i et ligaspil, så der nu spilles otte runder i stedet for de seks runders gruppespil.

Alexander Bah er en af de danske spillere, der får en meget lang 2024/25-sæson med klub-VM i USA fra midten af juni og en måned frem næste sommer. Foto: Alamy

Før ottendedelsfinalerne i marts er der indført 1/16-finaler for 16 klubber, så man potentielt kan spille 12 kampe på bare at nå ottendedelsfinalerne, som FC København gjorde i begyndelsen af i år, mens de to Champions League-finalister kan ramme 17 kampe.

Vi så alle til EM og også generelt, hvor trætte folk er. Man kan se det på niveauet og endda også i folks ansigter, hvor trætte, de er.

Erling Haaland på Manchester Citys preseason-tour i USA i juli

Benfica undlod i år at spille træningskampe i juli uden for Portugal, mens Manchester City spillede fire kampe i North Carolina, New York, Orlando og Colombus.

Begge klubber har ved siden af den udvidede Champions League og hjemlige pokalturneringer et hav af landsholdsspillere, der spiller kampe i Europa, Sydamerika og Afrika.

Og når sæsonen så er ovre i maj, er den alligevel ikke ovre.

For Manchester City, Benfica og 30 andre klubber fra hele planeten skal fra 15. juni til 13. juli spille et gigantisk klub-VM i USA, der slutter 51 uger og fem dage efter, Citys spillere mødte ind til første træningsdag.

Da denne sæson begyndte i juli, havde Erling Haaland mulighed for at spille i 88 kampe for Manchester City og Norge.

Det er det enorme antal kampe og FIFA's egenhændige beslutning om at udvide klub-VM og VM-slutrunden i 2026, der har fået spillerforeningerne anført af FIFPro og de europæiske ligaer med European Leagues i front til at lægge sag an mod FIFA for henholdsvis misbrug af forbundets dominerende position og brud på spillernes ret til ferie og kollektive aftaler i to separate søgsmål.

Og de kampe og presset på spillerne har direkte negative konsekvenser for både spillet, spillerne og de fans, der følger med, mener Ståle Solbakken.

- Jeg mener, at man har nået et mæthedspunkt, hvor der ikke er plads til flere kampe. Det begynder at gå ud over kvaliteten i spillet, hvor der ikke kommer den merværdi i fodbold, som man ellers jagter ved at indføre flere kampe for at tjene flere penge. Det begynder at gå ud over kvaliteten, siger Ståle Solbakken.

Slider spillerne op
Den norske landstræner har selv problematikken helt inde på livet på sit landshold, hvor Martin Ødegaard i seneste kamp mod Østrig røg ud med en skade og misser tre ugers kampe for Arsenal.

Benfica-spilleren Fredrik Aursnes meldte i foråret fra til Solbakkens landshold, ikke fordi han var træt af landstræneren eller af at spille med kammeraterne i den røde trøje, men fordi han var slidt af de mange kampe, rejser og nætter på hoteller i alverdens byer og lande.

Uafhængige eksperter har ligesom den internationale spillerforening FIFPro peget på, at ikke bare selve kampene men også forberedelser til kampe, overnatninger på hotel, rejserne og søvnløse nætter efter sene aftenkampe, der slider.

- En ting er det fysiske, men det mentale betyder også meget. Der er et stort pres på de her spillere, de rejser meget og bor på hotel, og det er en belastning for dem over tid. Det er overhovedet ikke anderledes end alle mulige andre brancher og forhold i livet. Hvis man over længere tid arbejder hårdt, ikke har overskud og ikke har nogle pauser, så går det på et tidspunkt ud over kvaliteten i arbejdet, og i det her tilfælde fodboldspillet, siger Ståle Solbakken.

Svært at sige fra
Der er ikke mange professionelle spillere, der som Fredrik Aursnes eller spillere som Raphaël Varane og Ilkay Gündogan siger fra offentligt og fortæller, at antallet af kampe er for voldsomt.

Solbakkens store stjerne Erling Haaland og hans holdkammerat i City Kevin De Bruyne er nogle af de få, der har gjort det, selv om de stadig spiller på allerøverste niveau og for Haalands vedkommende også er ganske ung.

De to og mange af de andre superstjerner, der kan vinde Premier League, Champions League og klub-VM, tjener mange hundrede tusinder kroner om ugen eller millioner.

Et af de argumenter, der oftest bruges for de udvidede turneringer og mod spillere, der taler offentligt om de negative konsekvenser af antallet af kampe, er, at de er nogle forkælede millionærer, der skal knytte sylten og arbejde for deres løn.

Og det er svært at sige, at der er for mange kampe, når nærmest samtlige professionelle fodboldspillere i verden er skolet til hele tiden at ville spille og at sige det offentligt, og det at sige det modsatte ofte vil give problemer for spilleren.

Men nogle spillere er begyndt, og for Ståle Solbakken viser det, hvor alvorlig situationen er.

-Der kommer flere spillere, der siger fra, senest hørte vi Kevin De Bruyne udtale sig i klare vendinger.

-Det kan jo være svært for spillerne, for de er privilegerede, de bliver betalt særdeles godt for at lave det, de elsker. De lever privilegerede liv. Men det er absolut ikke forkælet eller dovent. Der er flere, der nu siger fra offentligt, og i private samtaler oplever jeg flere og flere, der er kritiske omkring udviklingen og antallet af kampe, siger Ståle Solbakken.

Men det er netop ved at tale om situationen og stå sammen, spillerne kan gøre en forskel, mener Solbakken.

-Efter min mening er den eneste løsning, at spillerne gennem deres organisationer bliver stærkere og sætter foden ned. De skal være bedre organiseret og stærkere end i dag, som vi også kender det fra andre spillerorganisationer som for eksempel den i NHL i USA og Canada.

-Det er det, der efter min mening skal til, og så kan man også overveje, om det skal være spillere og trænere, der går sammen, siger Ståle Solbakken.

Den nye Champions League, der begyndte tirsdag, har 189 kampe (læs mere om den struktur her), hvilket er 64 flere end de 125, der var fra 2003 indtil i år.

Ganske usædvanligt har FIFA ikke præsenteret et kampprogram for klub-VM i USA om ni måneder.

Med søgsmålene mod FIFA forsøger ligaerne og spillerforeningerne at få kendt FIFA’s beslutning om at indføre klub-VM i strid med europæisk lovgivning.