Advarer om mentale problemer: Stadig mennesker

En ekspert advarer mod konsekvenserne af de ekstra kampe, der kommer i kampprogrammet for topspillere i Europa med udvidelse af europæiske klubturneringer og et nyt klub-VM.



Der er fuld fart på kampprogrammet i denne uge med en ny Champions League, hvor 36 klubber kæmper i et nyt ligaformat med otte spillerunder.

Champions League går i alt fra 125 til 189 kampe, og en række af de bedste spillere i verden, herunder danske landsholdsspillere som Alexander Bah, Filip Jörgensen og Maurits Kjærgaard, kan til næste sommer se frem til et nyt klub-VM, der spilles over en måned fra midt-juni til midt-juli i den bragende amerikanske sommervarme.

De europæiske topligaer og spillerforeninger har gennem European Leagues og FIFPro anlagt sag mod FIFA for at have indført det voldsomt udvidede klub-VM og udvidet VM for landshold fra 32 til 48 hold fra 2026.

Nikolaj Bonde Korsgaard er sportspsykolog med mange års erfaring med fodboldspillere og topatleter i andre sportsgrene i Danmark.

Han har fulgt udviklingen i topfodbold på tæt hold, og noget af det, sportspsykologen hæfter sig ved ved de ekstra kampe og turneringer, er, at effekterne ikke kun er fysiske, når fodboldspillere skal træne, forberede sig til, spille og rejse til og fra fodboldkampe.

– På mange måder er det det samme som i et normalt arbejdsliv. Hvor meget stress er man udsat for, og hvor ofte har man mulighed for at komme ned og ramme en baseline, hvor der er ro på. Der kommer især de her ekstra kampe til at mindske muligheden for, at spillerne kan nå ned på deres baseline, siger Nikolaj Bonde Korsgaard til Tipsbladet.

– Der sker ikke noget ved at spille de her nervepirrende kampe, men man skal også have en puster en gang imellem, hvor man har tid til at gå en tur med familien eller komme et par dage i sommerhus, hvor der er et afbræk fra at til træning, møder om taktikken, og sidde i de samme hoteller, busser og fly, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

Sådan rammer det
At træne, spille kampe, rejse og hele tiden være højt fokuseret er ikke kun noget, der rammer kroppen.

Men måske betyder vores holdning bare ikke noget, for alle ved, hvad vi tænker om, at der er flere kampe. Alle er trætte af det

Alisson Becker
Målmand i Liverpool og for Brasiliens landshold

Trænere og spillere taler ofte om, at de mange timer med fokus, forberedelser og rejser slider mere på hovedet end på kroppen, og det kan Nikolaj Bonde Korsgaard genkende.

– Jeg plejer at sige, at spillerne ganske vist har meget fritid, men man har ikke meget frihed.

– Man kan bruge en del kræfter før og efter et træningspas, men det kan ikke sammenlignes med det mentale tids- og energiforbrug op til en kamp. Det fokus begynder allerede, mens man er i træning, nogle gange 48 timer før en kamp. Der retter man fokus ind, og det koster nogle kræfter at gå ind i den tilstand.

– Der er også en proces efter kampen. Når man spiller især de store opgør, er det tit om aftenen, og der kan man ikke bare tage hjem og hygge med familien. Hvornår kan man gå i seng? Hvordan får man pulsen ned og adrenalinen ud af kroppen, så man kan sove? Hvordan evaluerer man præstationen, var den god eller ikke så god? Hvad mener andre, hvad kommer trænerne til at sige? Er man på holdet næste gang? Og så videre. Der kan ligge et ret stort energiforbrug både fysisk og i tankearbejdet efter en kamp. Så samlet set er det rimelig meget tid og energi, der er bundet op på en kamp, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

Prøve at afbøde effekterne
Med de ekstra kampe på topplan forventer Nikolaj Bonde Korsgaard, at klubber, trænere og spillere i denne sæson og de kommende år forsøger at gøre endnu mere for at hjælpe og sparre spillerne for så megen slid som muligt, både fysisk og mentalt.

FIFPro efterlyser i sit søgsmål mod FIFA lovfæstede grænser for, hvor mange kampe, spiller må have på en sæson, og hvor meget hvile, spillere skal have, og trænere især i de store ligaer giver i nogle tilfælde deres mest slidte spillere ekstra pauser, når kampprogrammet tillader det.

273963

FC Midtjyllands Emiliano Martínez (til venstre) har haft et ekstremt travlt 2024 i Superligaen, FC Midtjyllands Europa-kampe og med Uruguays deltagelse i Copa América i USA. Foto: Alamy

Herhjemme har FC Midtjyllands Emiliano Martínez i denne uge et afbræk fra træning, fordi han efter deltagelse i Copa América i USA i sommer for Uruguay og FC Midtjyllands sæsonopstart og vigtige kampe i Champions League-kvalifikationen nærmest ikke har haft en sommerferie, og før weekendens kamp mod FC København var rejst direkte fra Uruguays VM-kvalifikationskamp i Venezuela natten mellem tirsdag og onsdag dansk tid til at træne med FC Midtjylland fredag formiddag.

Sådan forsøger klubberne fra tilfælde til tilfælde at passe på deres spillere, og over tid tror Nikolaj Bonde Korsgaard, at især de største klubber i verden vil forsøge at dosere indsatsen i kampene endnu mere, end de gør i dag.

– Jeg er meget basketball-interesseret og ser meget NBA. En basketball-kamp er nok ikke lige så belastende at spille som en fodboldkamp, men de spiller voldsomt mange kampe. Der har de dygtige NBA-hold en idé om, at de meget gerne vil starte sæsonen godt, fordi det aktiverer nogle positive effekter. Og så vil man gerne ramme en cruise control i midten af sæsonen, hvor man præsterer ok og ligger fint til at komme i slutspillet, mens man har noget gemt i tanken til at lave en eksplosion på det tidspunkt.

– Det er sværere at gøre det samme i fodbold, fordi det er et low-scoring spil, men jeg kan forestille mig, at klubberne i de kommende år kommer til at arbejde med deres game plans, så vi nogle gange kommer til at se nogle lidt mere tempo-forladte kampe, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

Flere kan få problemer
Et af de store modsætningsforhold for spillere men også klubber er, at man udadtil er mere eller mindre forpligtet til at sige, at alle kampe er ekstremt vigtige.

Og det er også noget, der gælder internt i forholdet mellem spillere og deres trænere og direktører, når konkurrencen er benhamrende hård, og træneren populært sagt vil have de spillere, der er villige til at bløde og spille på gigtpiller for at nedkæmpe modstanderen.

Og det kan forplante sig til det mentale, også når klubber og trænere oprigtigt gerne vil passe på deres spillere.

– Der er flere steder, hvor man også forsøger at måle den mentale trivsel og sundhed. Det kan være ved at stille en iPad op foran omklædningsrummet, hvor spilleren tjekker ind på fire-fem kategorier.  Men så løber vi ind i det potentielle problem, at spilleren kan tænke, at det måske ikke er så godt, træneren får det at vide, hvis man er i en periode, hvor man sover dårligt eller føler sig træt. En spiller kan være nervøs for, at det har indvirkning på, om han kommer på holdet, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

Og i det spændingsfelt er et af de største problemer overhovedet.

For spillerne kan ikke i al evighed spille flere kampe, løbe flere kilometer, sprinte, score og tackle mere og hårdere og holde til det mentalt, uanset hvor mange ekstra millioner kroner, topspillerne får for det, når Champions League udvides eller et klub-VM med 32 hold og rygter om vilde præmiepenge finansieret af Saudi-Arabien og andre af FIFA's venner bliver til på et tidspunkt, hvor spillerne egentlig skulle have en sjælden sommerferie uden kroppen og hovedet fyldt med fodbold.

– Det kan man ikke, fordi de stadigvæk er mennesker. De er meget talentfulde, de har nogle fysiske anlæg for topsport, og i forhold til vilje og selvdisciplin scorer de langt over normalen. Men de er stadigvæk mennesker. Mange af de professionelle har et stort behov for at opnå succes, de vil gerne have anerkendelse, og de vil gerne være del af magiske, store oplevelser og underholde andre.

273963

Kevin De Bruyne er en af dem, der har kritiseret det tætte kampprogram. Foto: Alamy

– Men når man får snakket virkelig i dybden med de her mennesker, og de får tiden til at fortælle og mærke efter, har de også et behov for andre ting. For at være sammen med familie og venner, for at have fokus på noget andet end arbejdet og karrieren. Selv om de er anderledes, er de stadig i sidste ende mennesker, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

– Man har blandt andet i FIFPro været ved at undersøge, hvor mange nuværende og tidligere spillere, der rammer ind i mentale problemer på et tidspunkt. Hvis udviklingen fortsætter med flere og flere kampe, kan jeg kun se, at der sker en stigning i antallet af spillere, der får problemer, fordi tilværelsen bliver for hård og for underlig at være i, når man ikke bliver stimuleret på en normal måde.

– Man kan forsvinde ind i et hamsterhjul, hvor man enten er ved at forberede en præstation, spiller eller efterbehandler en præstation, hvor man måske ikke når en restitutionsfase men med det samme går direkte tilbage i forberedelsesmode. Jeg tror ikke, spillerne kommer til at slippe for de her ekstra kampe, og så bliver det et spørgsmål om at håndtere og forhindre de negative effekter, slutter Nikolaj Bonde Korsgaard.

Tipsbladet har også talt med Norges landstræner og tidligere FCK-træner Ståle Solbakken, det er dybt bekymret på spillernes vegne over de mange ekstra kampe. Læs det interview her.




" Det mener Tipsbladet

Nøøj, hvor har Brøndby savnet det!


Tottenham-profil melder alt godt efter kollaps

Dansk profil i flot skifte: Inspireret af Bendtner



– Brøndby har påført sig selv ‘et ufatteligt kaos’

Skræmt af Patrick Dorgu-pris

Han var til jobsamtale i Brøndby IF

Legende er åben for job i dansk klub

Afsløring: Han er favorit som Brøndby-træner



INTERVIEW

AGF-legende i chok over ‘CV’-ansættelse


Skidt Mads Hermansen-nyt

FCK får svært ved at komme af med German Onugkha

– Han bliver den dyreste dansker nogensinde i 2025

Afsløring: Hobro sælger Mathias Kristensen



EKSKLUSIVT

FCK-talent forhandler med dansk klub


Drømmemelding for Brøndby

Her er Riza Durmisis nye klub

Silkeborg har islandsk stortalent på blokken

Bekræfter: Vil købe Randers-spiller

Vild drøm: ‘Hvorfor skulle FCK ikke gå efter ham?’


Fanklubben
" Tipsbladet's fan panel

Jubler over “CV”: En kæmpe kapacitet


‘Én ting kan jeg i hvert fald love Brøndbys fans’

– Hold dig fra det, Oliver Sonne!

FCK-legende til Danmark? ‘Jeg er interesseret’

Afsløring: FC Nordsjælland køber Tobias Salquist



Kæmpeklub tilbyder Mohamed Salah monsterløn

Opfordring til Superliga-klub: Hent en angriber!

Eftertragtet: Dansk topscorer har afvist tilbud

FC Nordsjælland bekræfter stor transfer

Kæmpe Thomas Frank-hyldest: Har set fantastisk ud

Monstersalg: FCK-boss blæst bagover

Overblik: Her er Superligaens vintertransfers 2025

Dagens Spilforslag: Real Madrid i målhumør


MEDIE

Husker du? PC foreslog CV til AGF


Fanklubben: Her er Superligaens 5 bedste målmænd

Pistol-skandale: Nu ophæver dansk keeper

Peter Schmeichel gik amok

Vilde Jens Stage: ‘Ligaens største overraskelse’

Advarer Kasper Dolberg: Tag ikke til den liga

Ny City-nedtur: Stjerne ude i fire uger

Transfer Talk: Nul dialog mellem Brøndby og Alves

Far lønforhandlede med søn

Benhård dom over AGF-lejesvend: Sæsonens skuffelse

Chokskifte? De kigger på Jack Grealish

To danskere på sjældent besøg i FC Barcelona

Brøndby-boss: Derfor valgte vi Benjamin Schmedes

Vil købe Randers-spiller: Forhandler om løn

Disse danske landsholdsspillere kan blive solgt

Storspillende dansker har Messi-drøm

Ville til FCK – nu skal han væk fra storklub

Eksperter i chok: FCK køber én til denne position

Hård kritik af Rasmus Højlund

Legende til Manchester United: Hent denne stjerne