SILKEBORG (Tipsbladet): Som Silkeborg-direktør Kent Madsen bemærkede på tirsdagens pressemøde, er der langt til byen Birmingham i Alabama.
Her var Madsen og Silkeborg-ledelsen på besøg i sommer hos Trivela Group, der nu køber 80 procent af Silkeborg for 120 millioner kroner og en yderligere investering på 40 millioner, hvis ellers handlen bliver odkendt på en generalforsamling 11. december.
Alabama er i sportssammenhæng især kendt for college-footballholdet med kælenavnet 'Crimson Tide', der spiller foran 100.000 tilskuere, og til gengæld overhovedet ikke for det fodbold, vi kender i Danmark og Europa.
Så hvad er det, der har fået stiftererne Benjamin Boycott og hans kollega Kenneth Polk til at købe Silkeborg IF efter også at have købt Walsall i den engelske League Two i 2022 og irske Drogheda United i 2023?
- Jeg er først og fremmest fodboldfan, fortæller Benjamin Boycott.
- Inspiration til at skabe Trivela. Ja jeg kom i første omgang ind i fodbold, da jeg arbejdede i finansverdenen, og der begyndte jeg også at arbejde i en non-profit organisationn. Det var faktisk sådan, vi mødtes, i en organisation, der brug fodbold som platform for humanitært arbejde i udviklingslande i Østafrika, Vestafrika og Carribien. Det var min første erfaring med fodbold.
- Og vi prøvede end ikke at komme ind i professionel fodbold. Det var aldrig en overvejelse for os at udvikle professionelle sportsfolk. Vi drev og byggede fodboldfaciliteter i meget dårligt stillede miljøer, og vi havde overhovedet ikke professionel fodbold i tankerne. Men vi endte med at have en række særdeles dygtige spillere, som man får, hvis man har et projekt i Vestafrika.
- Men heller ikke der var det vores mål. Vi ville bare fortsætte det gode arbejde og bruge fodbold til at skabe noget godt i verden. Men så oplevede vi, hvordan de her spillere blev udnyttet helt forfærdeligt af agenter og scouts. Det er en modbydelig branche. Vi havde en masse horror-historier med spillere, der blev udnyttet. Og så var det, Trivela opstod efter løbende samtaler mellem mig og Kenneth Polk.
- Kunne vi starte klubber i Afrika for at beskytte de her spillere. Vi startede de her klubber, fordi spillerne blev trænet af agenter og scouts, og vi ville gerne beskytte dem og give dem en vej til Europa. Han havde gennem sine forbindelser kendskab til mange investeringsmuligheder i europæisk fodbold, og så skabte vi langsomt den her fælles vision om Trivela Group, som er en kapitalgruppe af fodboldklubber i Europa og Afrika, der alle skal stå selv og være uafhængige, siger Benjamin Boycott.
For Benjamin Boycott, der er direktør i Trivela Group, er det en afgørende pointe, at Silkeborg IF og de andre klubber Walsall og Drogheda United ikke er over- eller underordnet hinanden.
- Meget handler om, at vi har en meget decentraliseret model. Der er en administrende direktør her, der har fuldstændig styr på, hvad han gør, og som har gjort det længe. Ham skal vi støtte. Det samme gælder sportschefen og cheftræneren her. Folk skal i den grad forvente, at det bliver 'business as usual', og så kommer der forhåbentlig endnu flere gode langsigtede muligheder.
- I forhold til, om der opstår søskende-misundelse, så har det faktisk fungeret rigtig godt mellem Walsall og Droghedas supportere. Vi spillede en venskabskamp mellem de to hold, og jeg tror, i alt 800 Walsall-fans rejste til Irland til kampen. Vi har haft en masse Drogheda-fans, der har været i Walsall for at se kampe. Og så må vi se, hvordan det udvikler sig over tid.
Silkeborg IF's næste sportslige opgave kommer på mandag i Herning, hvor man spiller en vigtig topkamp mod FC Midtjylland.