Som et lyn fra en klar himmel præsenterede Superligaklubben Silkeborg IF tirsdag morgen, at selskabet bag klubben har indgået aftale med en amerikansk sportsvirksomhed om et salg af aktiemajoriteten.
Det, at klubben fra Søhøjlandet er på vej på udenlandske hænder, skaber både en overraskende og skeptisk følelse hos Morten Bruun, der er fodboldekspert på TV 2 og kamprekordholder og tidligere træner i Silkeborg.
- Jeg er mest af alt virkelig overrasket. Jeg troede ikke, at Silkeborg som klub var der, hvor den vurderede, at det er et godt træk at sælge klubben.
- Jeg lærte i gymnasiet at være skeptisk, og det er jeg også over for det her. Det må jeg ærligt indrømme, siger Morten Bruun.
Trivela Group erhverver sig 80 procent af aktierne for 120 millioner kroner, hvilket sikrer selskabet aktiemajoriteten. De resterende 20 procent vil fortsat være ejet af koncernen Silkeborg IF Invest A/S.
Sportsinvesteringsselskabet har base i Alabama i USA. Selskabet ejer også klubberne Walsall FC i England, Drogheda United Football Club i den irske liga og Trivela FC Togo i afrikanske Togo.
Om det bliver en succes for Silkeborg at gøre de tre klubber selskab i flerklubejerskabet, er umuligt at spå om, vurderer Morten Bruun.
- De sidste mange år i dansk fodbold har lært mig, at man hverken skal fordømme eller forherlige et klubsalg, for der står altid de samme gode ting i pressemeddelelserne.
Ifølge Morten Bruun er der både gode og dårlige eksempler på udenlandske ejere i dansk fodbold.
FC Midtjylland blev i 2014 købt af den britiske rigmand Matthew Benham og har siden kæmpet med i toppen af Superligaen.
Omvendt nævner Morten Bruun Sønderjyske og Esbjerg fB som skrækeksempler. I de to tilfælde var der også tale om amerikanske købere.
I henholdsvis 2020 og 2021 blev de to jyske klubber solgt til en udenlandsk ejer efterfulgt af en periode med sportsligt og økonomisk stormvejr.
Esbjerg var tæt på at gå konkurs tidligere i år, men blev reddet. Begge klubber er nu tilbage på lokale hænder.
- Når jeg har læst om udenlandske ejerskifte i andre danske klubber, så har jeg ofte tænkt, at det er godt, at det ikke er Silkeborg. Så jeg vedkender mig, den skepsis jeg har, siger Morten Bruun.
Han anerkender dog, at salget af klubben måske kan rykke Silkeborg mod toppen af dansk fodbold, hvilket "der ligger noget attraktivt i".
- Men der skal mange penge til for at flytte klubben. Det er nogle voldsomme økonomier, som Silkeborg skal kæmpe med, hvis man vil konkurrere på lige fod med FCK, Brøndby, Midtjylland og AGF, siger Bruun.
Trivela Group og de relevante nøglepersoner er blevet godkendt som ejere af Divisionsforeningen, oplyser Silkeborg.
Købet er betinget af, at det skal godkendes på en ekstraordinær generalforsamling. Her skal to tredjedele af den tilstedeværende aktiekapital godkende overtagelsen.
Nyheden har givet anledning til store frustrationer hos flere fans af Silkeborg, forklarer Helle Andersen, der er formand for holdets officielle fanklub SIFosis.
Hun forstår godt, at fans er skeptiske over for klubsalget, men fanformanden bakker op om fodboldklubbens beslutning.
- Vi er helt sikre på, at ledelsen har styr på det, de har gang i, for at sikre den bedst mulige fremtid i Silkeborg. Klubben bliver drevet på en ordentlig måde, og ledelsen tænker sig altid om, siger Helle Andersen.
/ritzau/