Nørgaard er ikke alene: Også sygemeldinger og mentale problemer i AGF og AaB
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Superliga

Nørgaard er ikke alene: Også sygemeldinger og mentale problemer i AGF og AaB

Både i Aarhus og i Aalborg har de haft spillere med mentale udfordringer, der minder om dem, Christian Nørgaard fortalte om i sidste uge. AGF-læge mener, at emnet er underbelyst.

Da Christian Nørgaard i søndags tonede frem på skærmen og fortalte om sine depressionslignende problemer og sin sygemelding i sidste sæson, gav flere udtryk for, hvor modigt det var af ham. Underforstået: At mentale problemer ikke er noget, vi taler om. Og da slet ikke i fodboldens verden.

Den underforståede opfattelse kan Jacob Kaae Astrup, der er læge i AGF bekræfte. Både som en samfundstendens, men især som en tilbøjelighed i elitesport.

- Det kan være svært for en spiller i sådan en macho-verden, hvor det handler om at have et stærkt udtryk. Der skal noget til for at komme frem med det. Derfor er det skidegodt og vigtigt, at vi får noget fokus på det. Det gælder både i samfundet, men i særdeleshed i den her branche. Det har krævet meget af spillerne at erkende, at noget er galt, siger han til tipsbladet.dk.

Med ”spillerne” mener han ikke bare Christian Nørgaard, men også dem, der i AGF har banket på hans dør og fortalt om symptomer på angst og depression. Dem har der ifølge AGF-lægen været tre af i de seks år, han har været tilknyttet holdet.

- Det er i gennemsnit en hvert andet år, men jeg tror da, at det godt kunne være flere. At det reelle tal er højere end det, vi ser. Nogle oplever det og kommer ikke frem med det. Jeg tror klart, der er et mørketal, siger han.

Ifølge den internationale spillerforening, FIFPros, seneste undersøgelse, svarede 37 procent af de adspurgte, at de havde oplevet symptomer på angst og depression. Der var ingen spillere i Danmark med i undersøgelsen, så derfor skal man passe på med at overføre resultaterne én-til-én. Men Jacob Kaae Astrup skønner, at tallet herhjemme nærmer sig.

Også i AaB har enkelte spillere måttet trække stikket, fordi de havde mentale udfordringer. Det fortæller sportsdirektør Allan Gaarde, der har været i jobbet siden 2013.

- Der har da været konkrete tilfælde. Det er ikke mange, men der er tilfælde. Som arbejdsgiver har vi heller ikke nødvendigvis krav på at vide, om en spiller eksempelvis går til psykolog, siger han.

Hvis en spiller bankede på hans dør i morgen og i stil med Nørgaard i Brøndby sagde, at han havde brug for at trække stikket, er Gaarde ikke i tvivl om, hvordan han ville reagere.

- Vi vil helt åbenlyst hjælpe med at skaffe professionel hjælp, hvis det var nødvendigt. Jeg tror på et holistisk perspektiv, og det er svært at præstere godt, hvis ikke man har det godt og er nogenlunde balance med dig selv, siger han.

I AaB har de en sportspsykologisk rådgiver tilknyttet, mens det altså i AGF er Jacob Kaae Astrup, der er spillernes go-to-guy og viderestiller dem, hvis det er nødvendigt.

- Så snart jeg får vished om det, arrangerer jeg en samtale under fire øjne og med god tid sammen med spilleren for at afdække problem og årsager. Så prøver vi at at tilrettelægge, hvad man kan gøre, siger han.

- Jeg har for eksempel benyttet mig af psykologer, så jeg kan videresende spillerne til en, der tilbyder en behandling, der passer. Vi går også hele det helbredsmæssige igennem, så jeg kan berolige dem, hvis de går med sygdomsbekymringer.

I stil med Christian Nørgaard i Brøndby har de implicerede spillere i AGF også måtte sygemelde sig.

- Man kan godt benytte en sygemelding i en kort periode, men man bliver som udgangspunkt ikke rask af en sygemelding. Men man kan have godt af en pause.

I føromtalte FIFPro-undersøgelse rapporterede 19 procent af de adspurgte, at de havde oplevet problemer med søvnbesvær. Det er ifølge Jacob Kaae Astrup en hyppig og vigtig indikation på, at noget andet kan være galt.

Den manglende søvn er især problematisk for sportsfolk, der skal præstere tæt på deres maksimale konstant og derfor bliver sårbar for følgeskader, hvis de ikke kan restituere ordentligt.

Jacob Kaae Astrup fortæller om et konkret tilfælde, hvor en AGF-spiller kontaktede ham, fordi han ikke kunne sove.

- Spilleren ringede til mig og sagde:”Doc, jeg kan ikke sove. Jeg har ikke sovet i tre dage. Du er nødt til at gøre noget.” Da vi fik taget hul på det, viste det sig, at der bag søvnbesværet gemte sig noget andet: angst, depression, noget familiemæssigt, siger AGF-lægen.

Mens meget af det mentale arbejde i AaB varetages af den sportspsykologiske rådgiver, Martin Langagergaard, fungerer Jakob Kaae Astrup i AGF som spillernes praktiserende læge i AGF. Det omfatter blandt andet, at når nye spillere kommer til klubben, får de under lægetjekket at vide, at hvis der er noget, de har brug for at vende med en lægefaglig person, er de altid velkomne hos ham.

Som læge har Kaae Astrup desuden aflagt lægeløftet, der byder ham ikke at indvie andre i de fortrolige oplysninger, han får. Det gælder også holdets træner.

- Læge-patient-samtalen er fortrolig. Det er vigtigt at beholde spilleres tillid, så de ved, at de kan stole på at gå til os. Det er vigtigt, men også indimellem en svær balance, for hvis det får konsekvenser for hans træning, skal træneren også vide det. Men jeg vil aldrig kunne fortælle det uden at have spillerens tilladelse, siger han.

I AaB er Martin Langagergaard arbejde dels forebyggende, når han afholder fortrolige samtaler med spillerne, fortæller sportsdirektør Allan Gaarde.

- Jeg tror på, at det er en hjælp at have en person, der kan screene og sige: "Det er uden for mit fagområde, vi skal have fat i en psykolog." Vores konstellation sikrer, at vi imødekommer eventuelle problemer tidligere, end vi ellers ville have gjort, siger Gaarde.

Tipsbladet.dk har gennem ugen haft fokus på fodboldspillere og mentale udfordringer. Du kan blandt andet læse mere her og her. I toppen af artiklen kan du se hele Canal 9's indslag om Christian Nørgaard.