Spillerforeningen: Mentale problemer er lige så stor forhindring som en skade
I begyndelsen af sidste sæson måtte Brøndby IF's Christian Nørgaard sygemelde sig. Han havde mentale problemer og følte, at han led af en depression. Men Nørgaard er langt fra den eneste.
Fodboldspillere oplever mindst lige så ofte symptomer på angst eller depression som den generelle befolkning, og i efteråret kaldte Nicklas Helenius, som selv har været hårdt ramt, det for et stort og undervurderet emne.
Rasmus Haagensen, der er direktør for Spillerforeningens job- og karriererådgivning 4player, mener, at det er vigtigt at tale om problemerne.
- Jeg ved ikke, om det er decideret tabu, for jeg synes, det er kommet mere på dagsorden. Det er selvfølgelig en del af kulturen, at man skal være mentalt stærk i elitesport. Det er også en forudsætning for at lykkes, at man er mentalt i balance og mentalt stærk. Men spillere er også mennesker som alle andre, og de er ikke fredet for de samme udfordringer, som alle andre kan støde på. Lige så vel som det er noget, samfundet skal tage sig af det, er det noget, sporten skal tage sig af.
Hvordan skal sporten det?
- Ved at tale om det. Det er også noget, vi er opmærksomme på. Hvilke muligheder vi har for at hjælpe spillerne. Det handler om en italesættelse og om hjælp, når problemet opstår for den enkelte, siger Rasmus Haagensen, der selv er tidligere eliteudøver i håndboldligaen.
- Hvis man italesætter det, bliver spillerme bevidste om, at det er noget, der skal gøres noget ved, og at de ikke er den eneste, der har oplevet det. Det er ikke behageligt, men følelsen af, at "der er ikke noget i vejen med mig." At man ikke står alene.
Ifølge den internationale spillerforenings (FIFPro) seneste undersøgelse har 37 procent oplevet symptomer på angst eller depression. Det er ikke det samme som en klinisk diagnose, ligesom Christian Nørgaard heller ikke var diagnosticeret, men det er ikke det vigtige, mener Haagensen.
- Det er i princippet hamrende ligegyldigt, om han får en klinisk diagnose eller ej. Det er et oplevet problem for ham, og det bliver hverken større eller mindre af, at man kalder det noget bestemt.
Hvis en spiller kommer til Spillerforeningen og fortæller om psykiske udfordringer, sørger fagforeningen for, at han får professionel hjælp, fortæller Rasmus Haagensen.
Det er bare ikke altid så lige til at identificere problemerne og få bugt med dem. For mens en almindelig skade kan ses og mærkes, bor de mentale problemer inde i sindet, og det kan ikke scannes, når hævelsen har lagt sig.
- Det er et felt, der er svært at gå til. Hvad er der derinde bagved? Man kan se, at en mand ikke kan løbe, fordi han har ondt i låret. Dem, der skal gøre noget ved det, har vi allerede i staben. Men det andet kan være en lige så stor forhindring, siger han.