Hvor gode er Superliga-klubberne til at få millioner i kassen fra spillersalg? Og hvem er deres dyreste spillersalg nogensinde?
I ansvarlighedens og smitteinddæmningens navn har vi ikke fysisk været ude i landet men har i stedet tjekket gamle regnskaber for at se, hvem der var dyrest, og hvilke klubber, der er gode til at sælge spillere.
Vi begyndte den virtuelle tur i med den nordligst beliggende Superliga-klub, som er AaB, kørte gennem Jylland og snuppede de øvrige otte jyske klubber, og er i dag i Odense, før turen går over broen til Storkøbenhavn på færden gennem de 14 klubber i Danmarks bedste fodboldrække.
Klubbens største salg i historien
Djiby Fall
Født 20. april 1985
Angriber
Senegal
Klubkarriere: 274 kampe/97 mål
Landshold: 2 A-landskampe for Senegal i 2009
Pris: 30 millioner kroner
Solgt som 23-årig
Solgt til Lokomotiv Moskva i 2009
Fall slog aldrig igennem i russisk fodbold og var efterfølgende en særdeles berejst heere i europæisk fodbold med en enkelt afstikker til USA. Har ikke spillet siden et ophold i Hobro i 2018.
Læs også:FCN vandt over FCN i træningskamp: Angriber passede fløjten
Djiby Fall havde allerede været i Auxerre, Vitré, Randers FC og Al-Ain, da han havnede i OB, og tiden i Odense var muligvis den bedste i hans karriere.
Han kom i sin tid til Danmark som prøvespiller og blev valgt fra af Brøndby IF og AC Horsens, før man gav ham chancen i Randers FC, ikke mindst fordi man gerne ville have en landsmand til Tidiane Sane, som man hentede samtidig og troede meget på.
Fall viste sig at være en overmatchning for mange Superliga-forsvar på grund af sin fysik og sit hovedspil, og han toppede i OB, der spillede med om mesterskabet i de år.
Fall var et fremragende salg for OB, der så ud til at skulle cementere sig som førsteudfordrer til FC København blandt andet med pengene fra Fall-salget. Det var til gengæld ikke planen, at satsningen skulle fise ud og OB først for alvor igen skulle få spillere, der kunne sælges dyrt, i 2019 og 2020.
Fall spillede efter Moskva i Molde, en kort overgang tilbage i OB, og i Lokeren, Greuther Fürth, Randers FC, Karsiyaka, Irtysh Pavlodar og FC Cincinnati, før karrieren blev rundet af i Hobro.
De øvrige storsalg
Per Pedersen
25 millioner til Blackburn Rovers
Jonas Borring
20 millioner til FC Midtjylland i 2008
Ulrik Laursen
19 millioner til FC København i 2008
Jesper Christiansen
18 millioner til Rangers FC i 2000
Læs også:OB-træner om lang pause: Selvfølgelig har det forandret mig
Mathias Jørgensen
15 millioner New York Red Bulls i 2019
OB som sælger
OB har nogle udmærkede salg i klubbens historie, men for Michael Hemmingsen og klubledelsen handler det nu om at bygge videre på den genstart, salgene af Mathias Jørgensen i 2019 og Bashkim Kadrii i 2020 har signaleret.
Man har samlet fået omtrent 25 millioner kroner for de to offensive spillere, og det skal OB bygge videre på i de kommende år, efter 10'erne i høj grad var et anonymt, gråt årti for fynboerne på både transfermarkedet og efter 2011 også i Superliga-tabellen.
Den meget omtalte Emmanuel Sabbi kunne blive et godt salgsemne, hvis han slår til i Odense, og der er også lovende spillere på vej i den yngste del af førsteholdstruppen og i ungdomsafdelingen, men ellers bugner det ikke ligefrem med spillere, der kan indbringe tocifrede millionbeløb, som Kadrii og Jørgensen gjorde.
Læs også:Riddersholm om målløs offensivspiller: Det er utroligt
Læs også:Esbjerg satser på rigtig træningskamp: Vi tester spillerne i næste uge
Læs også:Transferkongerne: Frygtløs enmandshær væltede rekorden
Læs også:Transferkongerne: Højre back fik vinger på transfermarkedet
Læs også:Tidligere Brøndby-spiller: Jeg har været arbejdsløs i halvandet år