Discplinær-formand enig med DBU: Hilser ændring af instansen velkommen
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Discplinær-formand enig med DBU: Hilser ændring af instansen velkommen

Alle ændringer til det bedre skal man søge, fastslår formanden for Fodboldens Disciplinærinstans, Jens Hjortskov, efter DBU-formand Jesper Møller har luftet planer om et serviceeftersyn.

Tidligt torsdag fortalte formanden for Fodboldens Disciplinærinstans, Jens Hjortskov, at ingen vil blive straffet for tilskuerurolighederne til pokalfinalen. Årsagen var, at instansen ikke har nogen lovhjemmel til at give bøder til hverken FC København, Brøndby IF eller DBU som arrangør.

Hjortskov og hans udvalg kan ellers i alle andre kampe i Superligaen, divisionerne og pokalturneringen straffe for eksempelvis pyroteknik og kasteskyts mod banen, men lige præcis pokalfinalen kan de ikke gøre noget ved.

- De regler, vi straffer efter, når det drejer sig om klubbers ansvar for deres tilskueres opførsel, ligger i det, der hedder Cirkulære om Sikkerhed på Stadions. I finalen gælder der ifølge det cirkulære faktisk ikke nogen regler om klubbernes ansvar for fans' opførsel til kampen. Lige præcis for finalen. Det er det, der er problemet, forklarer han til tipsbladet.dk.

Er det, fordi der ikke er noget hjemmehold?

- Ja, det er det blandt andet. Pokalfinalen arrangeres af DBU, og så er der ikke noget hjemmehold, og der er ikke noget udehold. Så vi har ikke de sædvanlige regler, som gælder til en Superliga-kamp. 

Der er jo hjemme- og udehold i forbindelse med fordeling af omklædningsrum og så videre, men gælder det ikke i straffejuridisk sammenhæng?

- Nej, det er klart. Det er DBU, der lejer Parken, om man så må sige, af Parkens selskab. Og det er DBU, der hyrer kontrollørerne ind og arrangerer alting. Og står for visitering formelt set. Så der er ikke noget hjemmehold, der arrangerer kampen, eller udehold, som er gæst. Ikke i den forstand.

Det er i praksis DBU, der er arrangør, men der er ikke nogen lov, der siger, at arrangøren er ansvarlig for tilskueruroligheder?

- Vi kan ikke gå efter klubberne ifølge stadioncirkulæret. Vi kan heller ikke gå efter DBU ifølge cirkulæret eller ifølge DBU's love i øvrigt. Vi er nødt til at have hjemmel et sted, en regel, der giver os ret til sanktionere. Den har vi bare ikke.

I siger, I påpegede det hul i lovgivningen i sidste sæson. Hvornår gjorde I det?

- Det gjorde vi faktisk i oktober 2015.

Hvorfor er der ikke gjort noget ved det? To pokalfinaler er jo kommet og gået siden.

- Jeg vil foreslå, at du kontakter DBU, som er dem, der får vores henvendelse om, at vi mener, at nogle regler skal gøres klarere. Hvad der videre er sket derfra, og hvorfor reglerne ikke bliver klargjort, er du nødt til at ringe videre omkring. Det har vi ikke noget med at gøre.

Tipsbladet.dk har forsøgt at kontakte DBU-formand Jesper Møller flere gange torsdag formiddag, men uden held. I en pressemeddelse foreslår formanden dog et såkaldt serviceeftersyn af Fodboldens Disciplinærinstans. Det hilser formanden for instansen velkommen.

- Jeg synes, at ethvert tiltag, der kan forbedre det arbejde, der laves, og regelgrundlaget er kærkomment. Det ønsker vi alle sammen; at man har en god og velfungerende disciplinærinstans. Det med at lave et serviceeftersyn er en glimrende idé, og det bør man altid gøre med jævne mellemrum. Det kan vi kun være enige i. Det er det, hele det her handler om. Er der plads til forbedring - og det er der stort set altid - så skal vi da søge dem, siger Jens Hjortskov.