Atl. Madrid-talent kan spille for Danmark
Illustration
Landshold

Atl. Madrid-talent kan spille for Danmark

Dansk-spanieren Gonzalo Jørgensen kan få en fremtid på det danske landshold.

UDDRAG AF ARTIKEL BRAGT I TIPSBLADET 5. JULI

Én spiller har haft en væsentligt mere snørklet vej til Vejle end resten af drengene. For 45 år siden rejste københavnske Thomas Jørgensen til Tenerife med sine forældre for at bo på den kanariske ø. Senere flyttede han til Madrid for at læse medicin, og han blev kirurg i den spanske hovedstad. Her mødte han sygeplejersken Mercedes, og den 18. januar 1998 fik de en dreng, som fik navnet Gonzalo Jørgensen.

Med tiden blev Gonzalo Jørgensen en dygtig fodboldspiller, en back med god teknik og en fremragende venstrefod i Atlético Madrids ungdomsafdeling, og i foråret 2013 blev DBU så opmærksom på ham. Forældrene kontaktede DBU for at høre, om han kunne være interesant for den danske talentsektor, og det blev aftalt, at Gonzalo Jørgensen skulle besøge et af U/ 15-talentcentrene.

- Hvis det nu havde været Skåne, kunne vi have sendt en over for at kigge på ham, men Madrid er en længere rejse. I dialog med forældrene blev vi enige om, at hvis han kunne komme herop på et tidspunkt, hvor der lå to samlinger lige efter hinanden, kunne han være heroppe i fire dage, og så ville vi betale opholdet heroppe, hvis de betalte rejsen. Han har været heroppe et par gange og vist, at der var noget potentiale i ham, fortæller U/16-landstræner Per Holm om Gonzalo Jørgensen, der blev en af de udvalgte talentcenterdeltagere, som fik lov at komme med til Vejle.

Derfor løber danskspanieren rundt i det jyske og spiller fodbold, og han viser et glimrende teknisk niveau. Til gengæld kniber det med sproget, for Gonzalo Jørgensen taler ikke dansk.

- Han har været heroppe flere gange, men jeg har ikke holdt det danske ved lige, så han taler ikke dansk, fortæller far Thomas.

For at støtte sønnen har han været med på alle turene til Danmark - denne uge er både Thomas Jørgensen og hustruen i Vejle - og så har Thomas Slosarich, der er træner på et af de københavnske talentcentre, taget sig ekstra af backen.

- Han har snakket meget med Gonzalo, og Gonzalo kan klare sig på engelsk. Han har klaret det fint, og heldigvis har han været med ovre østpå. Københavnerdrengene kan sgu godt klare, at der kommer sådan en udefra, siger Per Holm.

Hovedpersonen selv er glad for at have fået muligheden for at spille sig på et dansk landshold.

Det fortæller han efter træningen mandag morgen, hvor en voldsom byge har gjort sit for at lære gæsten fra Sydeuropa om klassisk dansk sommervejr.

- Jeg kan rigtigt godt lide det. Det er en ny oplevelse for mig, og det er godt, siger Gonzalo Jørgensen, der ikke havde regnet med, at han en dag ville komme i spil til de danske landshold.

- Nej, og det var en overraskelse, da de sagde det til mig. Jeg havde aldrig tænkt over, at jeg kunne komme til at spille for det danske hold. Min far sagde til mig, at de havde sendt ham en mail, siger Gonzalo Jørgensen.

Til trods for sprogvanskelighederne har han fundet sig godt til rette i Vejle.

- Det er lidt svært, for jeg ved ikke, hvordan man snakker dansk. Jeg snakker kun spansk og engelsk. Men det er nogle gode drenge. De hjælper mig. Mine venner og jeg snakker sammen og bruger tid sammen på værelserne, siger Gonzalo Jørgensen.

Backen leverer en udmærket indsats på træningssamlingen, men han er ikke førstevalg til landsholdstruppen. DBU vil dog fortsat holde øje med Gonzalo Jørgensen, og det er planen, at en DBU-repræsentant i løbet af efteråret skal se ham i aktion i Spanien, ligesom han får tilsendt et par dvd'er med sprogundervisning, så kan kan få et basiskendskab til dansk. Og Gonzalo Jørgensen håber på en dansk landsholdsfremtid.

- Det vil jeg meget gerne. Jeg vil gerne være fodboldspiller, og det ville være godt, hvis jeg kunne spille for det danske landshold, siger Gonzalo Jørgensen.