Matchfixing slår fodbolden ihjel
Illustration
Generelle

Matchfixing slår fodbolden ihjel

Hvorfor risikere lange fængselsstraffe for narko og prostitution, når man kan tjene kassen på aftalt spil. Det er en af forklaringerne på, at europæisk fodbold lige nu er ved at blive flået fra hinanden af aftalt spil, der sætter både troværdigheden og folks liv på spil.

BRAGT I TIPSBLADET 20. JUNI 2012

En februar-morgen i 2011 gik en mand fra Singapore ind på politistationen i den finske by Rovaniemi. Manden sagde, at en landsmand, Wilson Raj Perumal, var i byen på et falsk pas, og så gik manden igen uden nogen form for forklaringer.

Tippet undrede politiet i byen, der er på størrelse med Randers og ligger langt oppe mod nord i Lapland, men de besluttede sig for at holde øje med denne Hr. Perumal. Tre dage senere så politifolk så, hvordan Perumal mødtes med tre spillere fra den lokale professionelle fodboldklub RoPS på en restaurant og skældte dem ud. Det skete lige efter, at de tre spillere og RoPS havde spillet 1-1 i den finske ligacup med Tampere United, og optrinnet undrede politiet nok til, at de dagen efter anholdt Perumal på mistanke om det falske pas og gav sig til at undersøge, hvem han var.

Benhårde kriminelle

Da politiet talte med det finske fodboldforbund og efterfølgende med FIFA’s nu forhenværende sikkerhedsekspert Chris Eaton begyndte de at indse, hvor stor en fangst de havde gjort.

I den efterfølgende retssag i juni og juli kom det frem, at 24 RoPS-kampe mellem 2008 og 2011 havde været fiksede, og at Wilson Raj Perumal var del af en bande på seks mand fra Asien og Østeuropa, der manipulerede kampe over hele verden og havde tjent omkring 10 millioner kroner per fikset kamp.

Samlet set havde Perumal, der i virkeligheden bare var en mellemleder hyret af store bagmænd til at håndtere match fixing-butikken, fikset hundredvis af kampe. Perumal var også indblandet i sagen med de falske landshold fra Zimbabwe, der stillede op til landskampe og fik stryg i forskellige asiatiske lande i 2007 og 2009, ligesom han arrangerede en kamp i Bahrain med Togo, som de afrikanske gæsters fodboldforbund intet anede om.

Ifølge eksperter er Perumals bande bare en af mange, der rejser jorden rundt for fikse og tjene penge på korrupte kampe, og i de seneste par uger er fodboldens livsfarlige problem rykket meget tæt på Danmark med norsk politis sag mod fire spillere fra landets 2. division, der skal have været med til at fikse resultaterne i to kampe den 24. juni.

”Vi bidrager med efterforskningen i en række undersøgelser i Europa. Vi kan ikke gå ned i enkelte detaljer, men bare det at Europol er involveret og bruger tid og ressourcer viser, at det drejer sig kriminalitet på linje med hvad vi ellers beskæftiger os med. Vi vil betegne det som seriøs og vidtrækkende kriminalitet,” siger Søren Kragh Pedersen, der er pressechef for det europæiske politisamarbejde Europol.

”Det er bekymrende, hvor udbredt det er i den her del af Europa. Man skulle tro, at det foregik meget sydpå og i Østeuropa, men det er desværre i en lang række lande, inklusiv i Skandinavien,” siger Søren Kragh Pedersen.

Match fixing-banderne er så professionelle og har så store personsammenfald med bander, der beskæftiger sig med narko, prostitution og menneskehandel, at Europol nu ser aftalt spil som en kriminel aktivitet på samme niveau som disse mere traditionelle kriminelle stofområder.

”Der er sket det, at kriminelle har opdaget en ny niche. Der er tale om såkaldt low risk/high profit kriminalitet. Strafferammen er slet ikke den samme som for folk, der flytter hård narko, og aftalt spil foregår med en masse transaktioner, hvor nogle kriminelle er dygtige til at skjule deres spor, og hvor det er svært at få hul på sagen. Der er eksempler på, at tidligere narkodømte nu er gået ind i match fixing af praktiske årsager, fordi strafferammen er en helt anden for narkokriminalitet,” siger Søren Kragh Pedersen.

Truer fodboldspillet på livet

Efter den fængselsdom, Wilson Raj Perumal fik i Finland, er det kommet frem, at han kun var en håndlanger for et stort syndikat i Singapore. Og det var syndikatet, der selv fældede Perumal, fordi han var blevet overmodig og – ganske ironisk – opbyggede en stor spillegæld på at spille og tabe millionbeløb på verdenskendte hold som Manchester United og NBA’s Chicago Bulls, hvorefter Perumal begyndte at stjæle de penge, hans bosser i Singapore sendte til ham for at bestikke spillere, dommere og hvem banden nu ellers korrumperede for at tjene millioner på spillemarkedet.

Man lægger sig ikke ustraffet ud med bagmændene bag den milliardindustri, aftalt spil er blevet, hvilket Europol har fundet ud af i det års tid, man har hjulpet nationale politistyrker i Europa med at efterforske fænomenet.

”I nogle tilfælde er det tidligere spillere, der involverer sig i aftalt spil. Og nogle gange er der tale om kriminelle, der omgiver sig med folk, der er kendt for hardcore kriminalitet. Der er eksempler på, at de her kriminelle er mødt op til samtaler i selskab med folk, der tydeligvis var parat til at bruge vold, hvis det var nødvendigt,” siger Søren Kragh Pedersen.

I Asien har disse bander korrumperet de lokale ligaer så grundigt, at ingen længere tror på resultaterne at kampe i regionens betydningsfulde lande som Kina, Singapore, Malaysia, Vietnam og Thailand. Det samme er mere eller mindre sket i adskillige østeuropæiske lande, hvor en rapport fra spillernes internationale sammenslutning FIFpro for få måneder siden dokumenterede, at en stor del af spillerne i de bedste rækker har oplevet aftalt spil eller været i kontakt med matchfixere. Og med de seneste sager i Italien, hvor landstræner Cesare Prandelli valgte at se bort fra backen Domenico Criscito få dage før EM på grund af en politiefterforskning, og i Norge, hvor norske medier og det norske fodboldforbund har fortalt foruroligende historier om et link mellem de fire sigtede spillere, er hele Europa nu i fare for at havne i den samme sump, som har ødelagt ligaerne i Asien.

”Vi er nået til et punkt, og folk begynder at tale som om det her var en regulær og normal ting – at fikse store turneringer. For fem år siden havde ingen overvejet, at en stor turnering kunne være fikset. I de fem års læreperiode siden, har ikke en sportsorganisation taget truslen seriøst nok til at gøre noget troværdigt – langsigtet – ved det,” skrev Declan Hill, der er en af verdens førende eksperter i fænomen aftalt spil, i en blog i juni, da der blev spekuleret i aftalt spil ved EM i Polen og Ukraine.

”Det er ved at slå spillet ihjel, og spillerne må tage ansvaret. Omkring racisme er fokus på fansene, men i dette tilfælde er det spillerne. Dette problem berører spillets sjæl,” sagde UEFA-præsident Michel Platini i april.

”Vi synes, det er enormt vigtigt med opmærksomhed og omtale af problemet. Man skal være på vagt, både som tilskuer, official og spiller. Hvis man ser noget, der er lugter eller ser underligt ud, så er der en risiko for, at der er ugler i mosen. Det er givetvis også fornuftigt at give muligheden for, at man anonymt kan henvende sig, hvis for eksempel en fodboldspiller kan se, at en medspiller er kommet i dårligt selskab. Vi synes ikke, det kan kaldes at sladre, det er faktisk at gøre ens pligt,” siger Søren Kragh Pedersen fra Europol.