Der er igen kommet stor fokus på matchfixing i dansk fodbold efter at spillere i Hvidovre er mistænkt og anklaget for at have fikset kampe. En udløber i sagen har nu også kastet mistanke på tre spillere fra Boldklubben Frem.
Tipsbladet har gennem tiden ofte skrevet om emnet, der længe har ligget og ulmet i dansk fodbold.
Bragt i Tipsbladet juni 2008
»Det er det rene vrøvl at sige, at aftalt spil ikke kommer til Danmark. Der har været aftalt spil i Danmark i lang tid.«
Torben N. Sørensen fra bookmakerfirmaet BetXpert er ikke i tvivl om, at aftalt spil finder sted i dansk fodbold. Betting-eksperten har ikke håndfaste beviser for det uærlige spil, men andre af TIPS-bladets kilder i det danske spilmiljø har en stærk formodning om, at der i minimum fire kampe fra Danmarksserien og opefter i de seneste tre år været en eller anden form for aftalt spil. Ifølge TIPS-bladets kilder drejer det sig både om tilfælde, hvor hold har gjort en konkurrent en vennetjeneste ved at stille i svækket opstilling for eksempelvis at redde konkurrenten fra nedrykning eller ved at spille efter et bestemt resultat for at sikre begge hold oprykning, men også om kampe, hvor kræfter udefra direkte har påvirket resultatet for at tjene penge på kampen via gambling.
TIPS-bladet har kigget nærmere på omstændighederne omkring 2. divisions-kampen mellem Næsby og Holstebro i september 2005, en kamp der blandt bookmakere og eksperter på området er under kraftig mistanke for at have været under direkte påvirkning fra asiatiske spillesyndikater, og som i sin tid vakte stor røre i medierne og i de to klubber.
Spurgte sine spillere
I dagene op til weekenden 17.-18. september 2005 lægger David Friis Hald hos Sportingbet mærke til, at der er stor opmærksomhed omkring det ellers upåfaldende opgør mellem Næsby og Holstebro. De to mandskaber ligger i bunden af rækken og har ikke på nogen måde markeret sig sportsligt, men alligevel satser spillerne stort på kampen, så snart Sportingbet åbner for spil på kampen om torsdagen.
»Vi havde en del nye kunder fra Asien, der oprettede konto hos os for udelukkende at spille på den kamp. Nogle af dem ringede til os for at høre, hvor mange penge de kunne få lov til at placere på en Næsby-sejr. De ville have lov at sætte 2000 pund i stedet for det normale max-beløb, der lå omkring 200 pund. Og hos os blev alle pengene sat på Næsby-sejr. Det er meget sært, for vi havde sat oddsene nogenlunde lige på Holstebro og Næsby. Vi vurderede, det var en meget lige kamp. Normalt ville væddemålene fordele sig jævnt,« siger David Friis Hald, der i dag er oddssætter i dansk fodbold for Sportingbet.
Fredag aften er den daværende cheftræner for Holstebro Boldklub, Tom Søjberg, ved at forberede sig på morgendagens kamp, da han bliver ringet op af en bookmaker.
»De spørger mig, om jeg har mange skader til kampen. Jeg har én skade og én tvivlsom mand, og det er ikke noget, der svækker mit hold nævneværdigt. Og jeg fatter ikke, hvordan nogen skulle have fundet ud af det, for jeg har holdt det fuldstændig hemmeligt. Dagen efter bliver jeg ringet op af én til bookmaker og af Danske Spil, der fortæller, de overvejer at lukke for spil på kampen. I bussen på vej til Fyn fortæller jeg mine spillere om opkaldene, og det provokerer os ret meget, at nogen tror, kampen er fikset. Vi joker endda med, at vi skal spille på os selv, fordi oddset er kommet så højt op på os,« fortæller Tom Søjberg, der i dag er ynglingetræner i Randers FC.
Holstebro spiller en elendig 1. halvleg og er bagud 0-3 ved pausen, men i de sidste ti minutter liver udeholdet lidt op og får reduceret to gange. 95 procent af væddemålene på kampen er sat på Næsby-sejr, og efter kampen er der på begge hold usikkerhed om, hvorvidt der er sket noget uærligt.
»Der er lidt konfrontationer efter kampen, hvor vores spillere spørger Næsby, om det er dem, der har spillet på kampen. Det forsikrer de om, de ikke har. Nogle måneder efter kampen forsøger jeg at udfritte mine spillere én ad gangen. Jeg siger: »Nu er der gået så lang tid, nu kan du godt fortælle, hvis der var noget.« Men ingen af spillerne kender til noget lusk, og det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke på noget tidspunkt har set eller hørt noget mistænksomt,« siger Tom Søjberg, der undrer sig, da han bliver forelagt fordelingen af væddemålene på kampen.
»Det overrasker mig, at så mange spillede på Næsby-sejr, for vi havde slået dem 5-1 i vores sidste indbyrdes kamp. Jeg synes, det var en kamp, der lå godt til os,« fortæller Tom Søjberg.
I dagene efter kampen skriver lokale vestjyske medier og TIPS-bladet om mistanken, der bliver styrket af, at der helt op til kampstart er spillet meget store beløb på Næsby-sejr, selvom de bookmakere, der ikke har lukket for spil på kampen, har sat oddsene på Næsby-sejr meget langt ned. I alt er omkring 95 procent af de penge, der er spillet på kampen, sat på tre point til Næsby, og selvom de fleste bookmakere lukker for spil på kampen i timerne eller dagene op til kampen, er de samlede indsatser på kampen ifølge bookmakerne flere gange større, end man normalt ser på en kamp i den danske 2. division. Bookmakerne ender med at tabe rigtig mange penge på kampen. Kampens dommer, Kent Bøgebjerg, husker ikke, der skulle være nogle tegn på snyd, og Holstebros Carsten Breumlund, der reducerede til 1-3, mener heller ikke, kampen har været fikset:
»Jeg tror ikke, der var noget slummer i det. Jeg er en sindig vestjyde, der tror på det gode i andre mennesker, og jeg kan ikke forestille mig, nogen på vores hold har satset på at tabe. Vi var bare ikke så gode dengang. Vi havde da folk, der satsede meget på os selv, når vi havde et højt odds og følte, vi kunne slå modstanderen. Men jeg har aldrig hørt om, at nogen spillere i Holstebro eller i andre klubber har sat 5000 kroner på, at de selv ville tabe,« fortæller Carsten Breumlund, der i dag har indstillet divisionskarrieren.
Mistænkeligt - men beviset mangler
»Jeg husker det som en frustrerende periode som hold, hvor det ikke kørte for os. Vi laver et hav af personlige fejl især i defensiven, men det gjorde vi i alle kampe i den periode. Jeg kan ikke udelukke fuldstændig, at nogen havde spillet på kampen, men jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at nogen af mine holdkammerater kunne finde på at spille mod os selv,« siger den daværende Holstebro-anfører Claus Kjærgaard.
»Jeg aner ikke, hvordan de har hørt noget. De har ikke kunnet læse noget som helst om kampen nogen steder. Det er underligt, at en masse asiater spiller på Næsby, for de har ingen begreb om hverken klubben eller den danske 2. division. Det er én af de kampe, hvor man kunne tænke, at der lå noget mere bag,« siger David Friis Hald fra Sportingbet.
De røde flag er hejst
Den skotske journalist Declan Hill er endnu skarpere, da TIPS-bladet forelægger ham fakta omkring kampen mellem Næsby og Holstebro. Hill har i de seneste år efterforsket det illegale spillemarked i Asien og aftalt spil i store sportsgrene som fodbold, og skotten er en af verdens førende autoriteter på aftalt spil i fodbold. Han mener, omstændighederne omkring den danske 2. divisionskamp er meget suspekte.
»Alle de røde flag, der indikerer aftalt spil, er hejst ved denne kamp. Det er helt ekstraordinært, at asiatiske storspillere sætter penge på en obskur dansk 2. divisionskamp hos engelsk-baserede bookmakere som Sportingbet og Betfair. Det ser ud som om, nogle asiatiske syndikater har forsøgt at maksimere profitten på en fikset kamp ved at spille alle de steder, hvor de overhovedet kan komme til det. Normalt vil asiaterne ikke røre engelske og europæiske bookmakere, fordi det er nemmere at spore pengene og de usædvanlige mønstre dér. Men i dette tilfælde ser det ud til, de har gjort det, så de kunne tjene så meget som muligt på en aftalt kamp,« siger Declan Hill.
Ifølge Hill er aftalt spil en stor trussel mod professionel fodbold i Europa, og han ser ingen grund til, at dansk fodbold skulle være bedre eller mere sikret mod aftalt spil end andre nordeuropæiske lande.
»Det er en enorm trussel. Asiatisk match fixing en tsunami, der allerede nu er ved at skylle ind over europæisk fodbold. Så er der nogen i Danmark og andre europæiske lande, der siger, at »vi aldrig vil tage imod bestikkelse fra den asiatiske spillemafia.« Undskyld udtrykket, men det er bullshit. Der er grådige mennesker overalt, og 10.000 euro er en stor sum penge for en spiller på deltid,« siger Declan Hill, der ser aftalt spil som en illegal forretning på linje med narkohandel.
Mafiaen gambler
»Jeg har interviewet folk fra én af de fem store mafia-familier i New York. De har fortalt mig, at det illegale spillemarked for dem omsætter flere penge end narkohandel. Det er selvfølgelig ikke det samme i Europa, hvor gambling er tilladt, men man skal ikke tage fejl af, at der tjenes store millionbeløb på aftalt spil i fodboldkampe. Det er simpelthen nemmere, hurtigere og mere sikkert at få penge til at yngle ved at sætte dem på en fikset kamp end ved at købe og videresælge heroin og kokain,« fortæller Declan Hill.
Chef for oddssætterne hos Danske Spil, Jens Nielsen, fortæller, at det danske spilmonopol årligt rapporterer omkring fem kampe til DBU, hvor Danske Spil har oplevet usædvanlige spillemønstre. DBU har derefter behandlet sagerne og konkluderet, at der ikke var belæg for at tro, der var snyd involveret. Ifølge Jens Nielsen er det kampe fra lavere danske rækker, man indtil videre har rapporteret, hvilket i Danske Spils tilfælde vil sige 1. og 2. division. Jens Nielsen ønsker ikke at oplyse, om Danske Spil rapporterede Næsby-Holstebro-kampen til DBU, men han husker, at der blev placeret relativt store summer på kampen, og at hovedparten af indskudene var sat på Næsby-sejr.
»Du kan aldrig sikre dig helt imod aftalt spil, men du kan gøre en aktiv indsats for at forebygge tilfælde, hvilket DBU har gjort med deres hotline mod snyd,« siger Jens Nielsen.
Underlige mønstre
Ladbrokes’ talsmand, Richard Funch, er ikke meget for at diskutere aftalt spil, der efter Funchs og Ladbrokes mening er et overdrevet problem, men hvis firmaet fanger danske hold i at snyde, vil der falde politianmeldelse.
»I de lavere rækker er der mindre søgelys på fra medier og tilskuere. Der er det muligt, at to hold smider bødekassen på en uafgjort. Vi kan ind imellem se nogle skægge mønstre i både dansk og udenlandsk fodbold, hvor det ender, som gamblerne har satset på. I de tilfælde sidder vi ved morgenbordet og kan fremføre teorier om, hvad der er sket, men vi kan ikke bevise noget. Hvis vi på et tidspunkt får et eksempel, hvor der er beviser, vil vi politianmelde det. For os svarer det jo til et bankrøveri, hvis nogen fikser en kamp,« siger Richard Funch fra Ladbrokes.
Hotline forhindrer ikke aftalt spil
DBU’s hotline mod aftalt spil og andre former for snyd er ifølge bookmakere og eksperter et godt initiativ, men et telefonnummer alene er langt fra nok til at stoppe aftalt spil i dansk fodbold
»Det er slet ingen dårlig idé, og det sender et signal til potentielle snydere om, at DBU tager problemet alvorligt. Men det er naivt at sige, at det fremtidssikrer dansk fodbold mod aftalt spil. Det er meget vanskeligt at forhindre, og presset fra udenlandske spillesyndikater bliver større og større.«
Sådan lyder kommentaren fra BetXperts Torben N. Sørensen til den hotline mod snyd, DBU for en måned siden præsenterede, og han får opbakning til den holdning fra kolleger hos andre bookmakerfirmaer.
Den skotske ekspert i fodboldkorruption Declan Hill roser DBU for initiativet, men advarer samtidig mod at tro, at man dermed har vaccineret dansk fodbold mod aftalt spil.
»DBU skal efter min mening have stor ros for, at de handler proaktivt, og ideen om en hotline og at sætte et eksternt sikkerhedsfirma til at håndtere sagen er fremragende. Men det er kun en lille del af den store strategi, der skal til for at tackle aftalt spil. Spillerne skal uddannes, så de forstår, hvor alvorligt det er for fodbolden og for dem selv personligt. De bliver slaver af de her syndikater, så snart de har sagt ja til den mindste form for snyd,« siger Declan Hill.