Video : Tipsbladet
Superliga

Superligaens sjæl er til salg

Når selv Silkeborg IF kan blive solgt til amerikanske finansfolk, er der ingen grænser længere i Superligaen.

Det burde jo ikke være kommet som et chok, for de havde været til salg siden 2018.

Men et chok, det var det, da Silkeborg IF blev solgt for 120 millioner kroner plus 40 millioner kroner i investering.

For de penge får Trivela Group 80 procent af aktierne i Silkeborg IF, mens ejendommene i Papirfabrikken bliver på de nuværende SIF-aktionærers hænder.

Det er SIF, for faen!

Klubben, alle de mindre klubber i dansk fodbold vil være, Kent Nielsen, sorte støvler, IF og ikke FC, divisionsspillere som Vallys, Sonne og Adamsen, og hofleverandør til landsholdet.

Det er ikke så mærkeligt, fansene er sure og øjenbryn rynkes over hele Danmark. Det et Luke Skywalker, der siger op hos rebellerne og får et mellemleder-job på opførelsen af imperiets næste dødsstjerne og em Tesla og et kortforrentet huslån, det her.

Der er noget kommunikation og nogle stikpiller til multiklub-rivalerne i Herning, der skal sluges i en fart.

For bag Trivelas fine begyndelse ligger forretningsmanden Ken Polk, der administrerer 70 milliarder kroner i kapitalfonden Arlington, og som satte turbo på en multiklub-model, da han og tirsdagens gæst på Silkeborgs pressemøde Benjamin Boycott så andre nordamerikanske fonde og rigmænd gå all-in på europæisk fodbold.

Benjamin Boycott fra Trivela Group ved præsentationen på Jysk Park i Silkeborg i tirsdags. Foto: Alamy


Det, bevægelsen i sidste ende handler om, er at gøre europæisk fodbold til en lige så sikker profitmaskine, som sportsligaer som NFL og NBA er.

Væk med usikkerheden, ind med et lønloft, som UEFA også pønser på nu på opfordring fra ikke mindst amerikanske ejere i Top 5-ligaerne, så man er sikker på overskud.

For 30 år siden kostede et NFL-hold ikke voldsomt meget mere, end SIF nu kommer til, og også derfor flokkes amerikanerne i Europa og Danmark, mens Brøndby-ejer David Blitzer måtte hoste op med seriøse gryn for tidligere at købe en lille flig af 45 milliarder kroner dyre Washington Commanders, som har været et af de ringeste og mest skandaleramte hold i NFL de seneste 20 år.

Det opkøb går efter planen igennem på en ekstraordinær generalforsamling 11. december.

Randers FC kan også blive solgt, hvis man når til enighed med en udenlandsk investor, Helsingør er ved at blive solgt til et agent- og sportsmarketingfirma med Andrés Iniesta som verdensberømt trækplaster, og i Vendsyssel FF er det amerikanere og latinamerikanere, der er ved at købe klubben med den colombianske rapper Blessd som berømt trækplaster.

Jeg tvivler på, de klubber bliver de sidste, og der er flere spændende perspektiver i udviklingen.

Andrés Iniesta og hans spanske og schweiziske medinvestorer lægger ud med et FC Helsingør i midten af 2. Division . Foto: Alamy

Hvis nogen var i tvivl, må det være tydeligt, at alt og alle i Superligaen er til salg.

Det er ikke nogen kritik, for det er dyrt og ofte utaknemmeligt at være storaktionær eller ejer i en professionel fodboldklub.

Men det er også mere tydeligt end nogensinde i dansk klubfodbolds historie, at det handler om penge.

I 2025 eller 2026 kan det sagtens vise sig, at man skal op og have et spillerbudget på 50 millioner kroner og betale ti millioner kroner i transfer for de bedste spillere på holdet, hvis man vil være bare nogenlunde sikker på at blive i Superligaen.

Topklubberne anført af FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF har tændt et pengeræs, der nu får nærmest alle til at lede efter nye penge.

Søren Pedersen og Randers FC har længe talt med en udenlandsk investor. Om parterne når en aftale vil de næste to måneder vise. Foto: Alamy


Den proces er svær at stoppe nu, og man skal ikke være blind for, hvad det desuden kan betyde politisk.

FC København og AGF er på danske hænder sammen med FC Midtjylland, men hvad hvis det, især ejerskabet af FC København, ændrer sig? Det er ikke fri fantasi – der var, og er, også amerikanere, der snuser rundt der.

Danske politikere kan holde nok så mange møder med DBU og tro, der er styr på fodboldens udfordringer. Det er i klubfodbolden, beslutningerne bliver taget, og magten i virkeligheden ligger, og der er det ikke utænkeligt, at udenlandske ejere en dag gerne vil noget væsentligt andet med Superligaen og divisionerne, end hvad der sker i dag.

Der er nok at holde øje i disse måneder, og det er naivt at tro, det her bare er nogle sjove, isolerede historier om en spansk verdensmester, velgørende amerikanere og en frisk rapper fra Colombia, der bare gerne vil spille Football Manager i virkeligheden.

Det er en farlig trend, hvis den ikke bliver styret, og man ikke i dansk fodbold har øje for, hvad man vil, og hvad de store forandringer i ejerskaberne kan betyde. Superligaens sjæl er på højkant her, og lige nu ser den ud til at være til salg, bare pengene er store nok.