For ti år siden var 150 millioner kroner mange penge på transfermarkedet.
150 millioner kroner er cirka det, Orri Oskarsson, Conrad Harder og Ibrahim Osman kostede her i sommer, men i 2014 var det beløb, Superligaen overhovedet ikke nåede i nærheden af.
I Premier League i 2014 købte de to klubber i Manchester og Liverpool, Chelsea og Arsenal spillere for over det beløb, mens også Southampton røg forbi 150 millioner kroner ved at give 170 for Red Bull Salzburgs Sadio Mané.
I resten af Europa var der ikke mange, der kom i nærheden af de summer.
Herhjemme i Superligaen solgte man i hele sommeren 2014 for cirka 125 millioner kroner og købte for lidt over 100 millioner kroner – Igor Vetokele fra FC København blev sommerens dyreste salg for lige over 20 millioner kroner.
I sommeren 2024, vi lige er kommet ud af, solgte Superliga-klubberne for en milliard kroner, otte gange så meget, mens der samlet blev betalt over 300 millioner kroner, cirka tre gange så meget, for spillerkøb.
Salgsrekorder
På salgssiden er det FC København og FC Nordsjælland, der fører an med spillersalg, der nærmer sig 400 millioner kroner hver, og hvor klubber i de største ligaer i Europa er parat til at betale store beløb lige under og i nogle tilfælde over 100 millioner kroner for de største talenter i Superligaen.
Og det er tankevækkende at se, hvordan FC Midtjylland og Brøndby IF undlod at sælge deres profiler, hvilket uden videre kunne have bragt den samlede salgssum flere hundrede millioner kroner i vejret.
Viborg FF, SønderjyskE, AaB og AGF var de eneste klubber, der ikke solgte mindst én spiller for et tocifret millionbeløb, og især i AGF og Viborg FF's tilfælde var det et aktivt valg fra klubbernes ledelse og trænerstab, ikke på grund af mangel på tilbud, mens der også var interesse for nogle af AaB's unge profiler.
- De øvrige Superliga-klubber er begunstiget af de større klubbers spillersalg, siger Kenneth Cortsen, der er sportsøkonom og brandingekspert ved University College Nordjylland, til Tipsbladet.
- FC København, FC Midtjylland og FC Nordsjælland har i flere år solgt spillere dyrere og dyrere, Brøndby IF og AGF er fulgt med, og det begunstiger alle andre. Viborg solgte ikke spillere for ti år siden, det gjorde Silkeborg nærmest heller ikke. De og adskillige andre klubber er begunstiget af den udvikling, der er begyndt i topklubberne, siger Kenneth Cortsen.
På indkøbssiden var sommeren 2024 det andetstørste transfervindue nogensinde efter sidste års sommerhandler.
FC København og FC Midtjylland førte på hver deres måde an.
De brugte omtrent det samme beløb lidt over 100 millioner kroner på spillere, i FC Københavns tilfælde efter massive spillersalg og andre afgange fra truppen, mens FC Midtjylland frivilligt lod Sverrir Ingi Ingason gå, fordi den nye mand Ousmane Diao skulle spille fast med Mads Bech Sørensen, og ellers ikke slap nogen i idealopstillingen.
Det er markant at se Top 6-jægerne Silkeborg IF, Randers FC og Viborg FF til sammen bruge 40 millioner kroner på transfers for nye spillere, selv om det er svært at se, mere end ét af de tre hold kommer i Top 6.
Brøndby IF og FC Nordsjælland holder relativt igen denne sommer, men med store køb i 2023 og en oplagt mulighed for, FC Nordsjælland handler markant ind i 2025 og 2026, er det mere et øjebliksbillede, før der sandsynligvis skal bruges flere penge i de næste transfervinduer.
Udviklingen spreder sig i øvrigt ned i 1. Division, hvor ligaen med AC Horsens som storinvesterende klub med ny amerikansk ejer og OB, Hobro, Esbjerg og B.93 som sælgere har skubbet både indkøb og især spillersalg langt op i et samlet, tocifret millionbeløb.
Det havde været totalt urealistisk for bare to-tre år siden i Danmarks næstbedste række, men den tunge trafik i Superligaen har nu også en effekt længere nede i systemet.
Få det store overblik over alle sommerens bekræftede handler i Superligaklubberne lige her.