Video : Tipsbladet
Generelle

Talentkrigen raser: Hvem bliver ofrene?

Silkeborg har mistet et stort talent til FC København i Mads Jørgensen. Uden at SIF har fået penge for det. Tipsbladet giver her mikrofonen til Jeppe Lindegaard, der er SIF-fan og ærgerlig over den måde, der plukkes ungdomsspillere i Danmark på.

For godt en uge siden blev det offentliggjort, at FCK har skrevet kontrakt med det 15-årige stortalent Mads Jørgensen fra SIF.

FCK har ikke forbrudt sig mod reglerne, og de har principielt ikke gjort noget forkert.

Her er mine grunde til det alligevel er et problem – både for klubberne og for de unge talenter.

1. Fødekæden
Det er et problem for fødekæden i dansk fodbold, når tigere, løver og andre rovdyr pelser og æder odderunger til morgenmad. De små klubbers økonomi trues, når de ikke kompenseres for deres investeringer i det gode talentarbejde.

FCK tager ganske enkelt brødet ud af munden på SIF. DBU må vågne op til år 2024 og sikre markant højere videresalgskompensationer til udviklingsklubberne, nu hvor talentjagten åbenlyst er intensiveret.

2. Pengene
Jeg er romantiker, men ikke naiv. Jeg klar over, at moderne fodbold er et altædende monster, og at pengene vokser i gepardfart. Men at overfodre vandet, de små odderunger svømmer rundt i, med penge er det rene gift, der i værste fald slår ynglet ihjel. Det har vi efterhånden set nok eksempler på.

Jeg ville ønske, der blev sat lofter for ungdomskontrakter og sign on fees. Det ville også dæmpe det store pres, der følger med et prisskilt, og det ville dæmpe incitamentet for at skifte klub.

3. Konkurrencen
Skifter man til en storklub, indgår man i et større konkurrencemiljø, hvor man skal kæmpe hårdere for en startplads. Jeg vil gerne anfægte, at hårdere konkurrence altid er en god ting. Det kan det være, men ikke for alle. Psykisk tryghed, tillid og støtte af gode mennesker i et sundt miljø er langt vigtigere. Det er vigtigere at trives end at presses af konkurrence.

Apropos konkurrence får SIF kritik for ikke at give nok spilletid til deres egne talenter. Men ingen skal bilde mig ind, at et ungt generationstalent har kortere til førsteholdsfodbold i FCK end i SIF. Et aspekt der også bør overvejes, når snakken falder på konkurrence. Det tror jeg en Nicklas Røjkjær vil give mig ret i.

4. Omvæltningen
Det er en stor ubekendt faktor at rykke sit liv op med roden som 15-årig og flytte til den anden ende af landet. Det er ikke ubetinget en dårlig ting, men man øger presset på den unge fodboldspiller. For at trives på banen, er du nødt til at trives uden for banen, og det kan være både svært og tidskrævende at nå dertil. Jeg siger ikke det er umuligt, men det er en seriøs risikofaktor.

Jeg forstår godt, det kan være svært ikke at blive fristet, når storklubber står på spring, og der skal træffes en beslutning for ens karrierevej. Men vi er nødt til at gøre mere for at værne om talentklubbernes forretningsmodel – til gavn for hele Fodbolddanmark. Og vi er nødt til at gøre mere for, at børn ikke bliver handelsvarer før deres stemme er gået i overgang.

Vi uddanner dygtige fodboldspillere i Danmark, men først og fremmest danner vi mennesker. Set i det lys tror jeg ikke på, at store kontrakter og kæmpe sign on fees til U-spillere er vejen frem – hverken for klubber eller for de unge talenter.

Foto: Alamy