På trods af gentagne løfter om bod og bedring er der stadig meget alvorlige problemer med dårlig behandling af de arbejdere, der bygger de milliarddyre arenaer til VM 2022 i Qatar.
Senest har Amnesty International dokumenteret manglende lønudbetalinger til en lang række arbejdere på VM-arenaen Al-Bayt, et projekt til knap seks milliarder kroner, hvor der skal være plads til 60.000 tilskuere til VM 2022.
Amnestys danske generalsekretær, Trine Christensen, har i årevis fulgt sagerne om Qatars VM-byggerier og gæstearbejderne leve- og arbejdsvilkår, og hun er dybt skuffet over den nye sag, der kommer trods en række løfter fra Qatars myndigheder om reformer og forbedringer.
- Det er en ekstremt alvorlig sag, at misbrug af denne kaliber stadig kan finde sted – efter alle de løfter om bod og bedring fra Qatars side. Det burde ikke være nødvendigt, at Amnesty laver en undersøgelse for, at disse arbejdere får løn for deres hårde arbejde. FIFA har sovet i timen og er kommet alt for sent ind på banen. Det er ikke godt nok, siger Trine Christensen til tipsbladet.dk.
Læs også:Hjulmand: Det havde været langt bedre for mig, hvis Hareide fik EM med
DBU's formand Jesper Møller har i offentligheden lagt vægt på, at han og forbundet har en løbende dialog med Qatars VM-værter om arbejdernes forhold, og Trine Christensen forventer, at den nye sag fører til yderligere pres på Qatar og FIFA fra DBU's side.
- Det er særligt DBU som forbund, der har ansvar for at melde klart ud, at denne sag er komplet uacceptabel, og for at lægge maksimalt pres på FIFA sammen med andre ligesindede forbund, siger Trine Christensen.
Amnesty-chefen er ikke begejstret for udsigten til, at der om mindre end 2½ år skal spilles VM-fodbold på fodboldarenaer i Qatar, hvor der ud over sager som den aktuelle med manglende løn er dokumenteret et bekymrende antal dødsfald blandt gæstearbejdere, der ifølge eksperter kan forbindes med de benhårde arbejdsforhold og ekstreme temperaturer, gæstearbejderne møder på byggepladser i den lille Golf-stat.
- Det er bestemt ikke en rar tanke, at der spilles fodbold et sted, hvor så mange har lidt og er blevet udsat for udbytning for, at man kan have en slutrunde. Hverken for spillere eller fans. Derfor er det så afgørende, at der sættes ind nu, og at tiden op til, der fløjtes i gang, bruges til at få ændret på de arkaiske love, der regulerer migrantarbejderes forhold i Qatar og gør det muligt, at de misbruges på denne måde, siger Trine Christensen.
Læs også:Dansk scout i Indien: Klubbens chauffører forsøger at undgå mig
- Både spillere og fans bør kende til forholdene – og ikke bare lade sig forblænde af de flotte stadions og al hurlumhejet. Hvordan de til den tid vil agere, er op til de enkelte. Men det er altid skønt at se, hvordan fans og spillere er med til at bevæge sporten mod en mere ansvarlig tilgang, som har været tilfældet i både Danmark og Storbritannien i forbindelse med klubfodbold. Tiden er forbi, hvor man kan gemme sig bag en parole om, at sport og menneskerettigheder ikke bør blandes.
Qatars VM-byggerier har gennemgået nogle svære måneder. Under udbruddet af coronavirussen i marts kom det blandt andet frem, at migrantarbejdere hos den kommende VM-vært var særligt udsatte for at blive smittet med den potentielt livsfarlige virus på grund af farlige arbejdsforhold og sundhedsskadelige boligforhold.
Der skal efter planen spilles VM-fodbold i Qatar fra mandag 21. november 2022 til søndag 18. december 2022.
Læs også:FIFA-boss vil diskutere sæsonomlægning til kalenderår
Læs også:Kendt dansk Newcastle-fan: Der findes ikke mange ejere, der er værre
Læs også:Tim Sparv spillede med Bale, Lallana og Walcott: Det er helt utroligt