Hvor gode er Superliga-klubberne til at få millioner i kassen fra spillersalg? Og hvem er deres dyreste spillersalg nogensinde?
I ansvarlighedens og smitteinddæmningens navn har vi ikke fysisk været ude i landet men har i stedet tjekket gamle regnskaber for at se, hvem der var dyrest, og hvilke klubber, der er gode til at sælge spillere.
Vi begyndte forleden den virtuelle tur i med den nordligst beliggende Superliga-klub, som er AaB, kørte videre til Hobro og Randers, og havner så i dag i Aarhus på turen gennem de 14 klubber i Danmarks bedste fodboldrække.
Klubbens største salg i historien
Jens Stage
Født 8. november 1996
Central midtbane/kant/back
Danmark
Klubkarriere: 124 kampe/3 mål (plus divisionskampe for Brabrand IF)
Landshold: 7 u-landskampe for Danmark
Pris: 18 millioner kroner (kan blive 25 med præstationsklausuler)
Solgt som 22-årig
Solgt til FC København i juli 2019
Har spillet 34 kampe og scoret tre mål for FC København i debutsæsonen.
Læs også:Transferkongerne: Angriber scorede kassen til lille Hobro
Jens Stage blev i første omgang ikke valgt til i ungdomsafdelingen i AGF, så han kom til Brabrand IF, hvor man gerne vil aftage spillere fra AGF og give dem muligheden for at spille divisionsfodbold.
Stage skulle arbejde sig ind på holdet og den fysisk hårde stil mod voksne mænd, men allerede som 16-årig var han på banen for Brabrand og var en profil i 2. division, da han rykkede tilbage til AGF i 2016.
Her greb Stage chancen i en ellers svær tid for AGF efter returen til Superligaen, og hvor andre unge århusianere havde svært ved at spille sig til en fast rolle i Superligaen, gik Stage fra at fylde huller og spille, hvor der var behov ude på kanten og den centrale midtbane, til at være en af Superligaens bedste centrale midtbanespillere.
Så det gjorde ondt på AGF og Aarhus, da FC København meldte sig med et stort tilbud, men for AGF gav det god mening at sætte transferrekord, en beslutning der ser endnu bedre ud nu, hvor AGF ligger nummer tre og har løst opgaven med at spille uden Stage.
De øvrige storsalg
Aron Johannsson
12 millioner kroner til AZ Alkmaar i 2013
Michael Lumb
12 millioner kroner til Zenit i 2010
Leon Andreasen
11 millioner kroner til Werder Bremen i 2005
Læs også:Transferkongerne: Superliga-mirakel og EM-kampe gav milllion-jackpot
Morten “Duncan”
10 millioner kroner til Brøndby IF i 200
AGF som sælger
At flere af AGF's større salg ligger mere end 10 år tilbage fortæller alt om, hvor voldsomt det seneste årti har været i Aarhus.
For transfermarkedet har vokset voldsomt i størrelse i den periode, mens AGF har været to gange i 1. division og haft stor udskiftning i truppen, uden det har kastet store spillersalg af sig.
Men nu ser lykken, og dygtigheden, endelig ud til at være med AGF.
Jens Stage-salget var måske overraskende, da det skete, fordi det så ud til at ramme holdet sportsligt (det gjorde det så ikke), men for AGF og sportschef Peter Christiansen var det helt oplagt at få mange i kassen og få Stage som levende salgsbrochure, næste gang der skal sælges spillere.
Hvis AGF sælger Mustapha Bundu til efteråret, kommer der helt sikkert ekstra millioner oveni fra den udenlandske køber, end hvis AGF ikke havde løftet niveauet for, hvad klubbens spillere kan koste med salget af Stage.
AGF vil gerne op og sælge spillere dyrt, og hvis det lykkes at få mange penge for Bundu trods den enorme økonomiske krise, verden bevæger sig ud i i disse dage, er århusianerne faktisk kommet et pænt stykke ad vejen.
Læs også:10 vilde Superliga-rekorder der ikke bliver slået foreløbigt
Læs også:AGF blev inspireret af fællessang på DR
Læs også:AGF-keeper får mere i løn: Men det sportslige var vigtigst
Læs også:AGF om kreativt initiativ: Overvældende opbakning