Klubberne er uenige: Én mand kan ende med at udpege nedrykkere
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Klubberne er uenige: Én mand kan ende med at udpege nedrykkere

Hvis Superligaen og 1. division ikke kan spilles til ende, beslutter én mand i Divisionsforeningen, hvem der skal rykke ned. Det er ikke fair, siger flere klubber. Andre holder igen med kritikken.

Én ting er alle i dansk fodbold enige om: Hvis det på nogen måde er muligt, skal sæsonen spilles færdig.

Ingen kan overskue alle konsekvenserne, hvis den ikke bliver det. Men dette står dog klart: I givet fald skal op- og nedrykkere findes et andet sted end på banen. Det sted bliver Peter Ebbesens skrivebord. Han er turneringschef i Divisionsforeningen.

På et videomøde i sidste uge fik klubberne i Superligaen og 1. division at vide, at planen er klar. Kan sæsonen ikke spilles færdig, fastfryser man den nuværende stilling. Silkeborg IF, Esbjerg fB og Hobro IK rykker ned fra Superligaen, og Hvidovre IF, Næstved BK og FC Roskilde rykker ud af 1. division.

Bestyrelseformanden i Hobro, Lars Kühnel, mener, at det er urimeligt, hvis hans og de andre klubber bliver tildelt en skrivebordsnedrykning.

- Det må ikke være én mand, som vælger, hvad konsekvensen er. Det er ganske rystende, hvis vi som klubber ikke kan komme til at beslutte, hvad der skal ske, siger Hobro-formanden til tipsbladet.dk.

- Vi vil simpelthen have chancen for at diskutere, hvad de rigtige løsninger i Danmark er. Derfor kommer vi med et indspark til Divisionsforeningen om, at klubberne skal indkaldes til møde. Er der så et flertal, der vil kigge os i øjnene og sige, at vi må ned, må vi acceptere det. Så er det sådan, det er. Men det er godt nok klubberne, der skal bestemme det.

Opbakning
Kühnel vil ligesom alle andre allerhelst have sæsonen spillet til ende. Det, han taler om her, tager udgangspunkt i, hvis dén løsning ikke er muligt.

Det bliver altså ikke Divisionsforeningens bestyrelse, der skal træffe beslutningen, for bestyrelsen består af repræsentanter fra forskellige klubber. I stedet står den upartiske Ebbesen med det svære valg.

- Ingen i bestyrelsen ville skulle sende andre klubber ned, så vi fik at vide, at det var en administrativ beslutning. Det lå bare helt fast. Set med mine øjne er det helt galt. Det må aldrig være en beslutning, som én embedsmand i Divisionsforeningen træffer, siger Lars Kühnel.

En af de andre klubber, der vil rykke ned, hvis den nuværende stilling kommer til at stå til troende, er Esbjerg fB. Her bakker direktør Brian Knudsen op om Kühnels synspunkt.

Læs også:Klubber vil søge penge hos regeringen: Kan betyde, vi ikke drejer nøglen om

- Det kan ikke være overraskende for nogen, at vi gerne undgår en skrivebordsbeslutning om eventuel op- og nedrykning. Vi spiller for det sportslige, og hvis man ikke er dygtig nok der, får det nogle konsekvenser i form af nedrykning.

- Jeg kan da kun bakke op om de ting, som du refererer her (Lars Kühnels pointer, red.). Vi kigger på nuværende tidspunkt i krystalkuglen og håber, at det sportslige bliver afgørende. Hvis det ikke er aktuelt, må vi diskutere det i de fora, hvor man skal diskutere sådan noget her.

"Det er ikke fair"
Også hos FC Roskilde, der ligger til nedrykning fra 1. division, vil man for alt i verden undgå at blive tvunget ned uden at kunne spille om det.

- Det vil være en katastrofe. Jeg synes heller ikke, det ville være fair. Det er ikke fair, hvis man ikke skal spille om det. Men der er så mange muligheder i det her. Det allervigtigste er at komme igennem det, og så er fodbold sekundært. Men når vi så er kommet igennem det, skal fodbold leve videre i fremtiden, og der vil jeg håbe, man finder den bedst mulige løsning, siger klubejer Carsten Salomonsson. 

Deler du Lars Kühnels opfattelse, at det er unfair, at Divisionsforeningen dikterer det?

- Så meget har jeg ikke sat mig ind i den der. Jeg ved, Hobro gør et stykke arbejde for at finde hoved og hale i de her ting. Men alt andet ved jeg ikke lige nu.

Det er dog ikke alle, der er utilfredse med den plan, som Divisionsforeningen har lagt sig fast på. Silkeborg IF, som også vil blive rykket ned, og Viborg FF, som vil misse oprykning, sender samme signal: Lad os vente og se, om det kommer så vidt, før vi udtaler os.

Som Kent Madsen fra SIF siger:

- Spillereglerne er sådan, at vi har et turneringsudvalg, der er sat i verden til at træffe beslutninger - herunder hvad der skal ske, såfremt vi ikke spiller videre grundet den aktuelle situation i samfundet. Det forholder jeg mig til, men når jeg også kan følge Lars Kühnel, er det, fordi det her er en helt ekstraordinær situation, der kalder på en ekstraordinær løsning. Men lad os nu se.

Men kan du forholde dig til, om det vil være fair eller ej, at en sådan beslutning skal træffes af nogle embedsmænd i Divisionsforeningen?

Læs også:Dansk klubfodbold suspenderes på ubestemt tid

- Jeg har en holdning til det, hvis vi når derhen, men det er vi ikke endnu. Tiden er ikke inde til, at vi skal begynde at skændes om alt muligt. Det vil vi i Silkeborg ikke bidrage til.

Fra Nykøbing FC lyder der fra bestyrelsesformand Tage Nielsen opbakning til planen. 

Hvad siger reglerne?
Én ting er spørgsmålet om ret og rimeligt. Noget andet er, hvad der står i reglerne. Lars Kühnel fra Hobro, der selv er advokat, mener ikke, at Divisionsforeningen har hjemmel til at træffe beslutningen om op- og nedrykning hen over hovederne på klubberne. 

Den opfattelse deler Adam Ringsby-Brandt dog ikke. Han er advokat med speciale i sportsret, og han henviser til netop regelsættet for Superligaen og divisionerne med det mundrette navn "Propositioner for Danmarksturneringen i fodbold".

Her står der i § 11.1, at tilfælde, hvor der skal træffes beslutninger om ekstraordinær op- og nedrykning, "afgøres efter indstilling fra administrator endeligt af Divisionsforeningens bestyrelse efter et frit skøn over, hvad der i det enkelte tilfælde vil være det sportsligt mest korrekte."

Så Divisionsforeningen har faktisk hjemmel til det?

- Det må man sige, at de har. Det vil jeg klart mene ud fra den her bestemmelse. Bestemmelsen giver Divisionsforeningens bestyrelse vidtgående bemyndigelse, så længe beslutningen kan begrundes som sportslig korrekt. Så kan man diskutere: Hvad der er mest sportslig korrekt? Det er der nok delte meninger om, siger Adam Ringsby-Brandt.

Tipsbladet.dk har været i kontakt med Peter Ebbesen fra Divisionsforeningen. Han vil ikke forholde sig til kritikken.

- Det har jeg ikke nogen bemærkninger til overhovedet, fordi det falder ind under, at vi kommenterer måske-scenarier, siger han til tipsbladet.dk.

Læs også:Får travlt med at færdigspille ligaen: Spillernes ferie kan blive udskudt

Læs også:FC Nordsjælland sender en del ansatte hjem: Arbejdspladser er truede

Læs også:Her er otte film og serier til at holde fodboldabstinenserne i skak