Frygter for spillernes mentale sundhed: Der er en masse bekymringer
Coronakrisen har haft en stor indflydelse på de fleste danskeres hverdag, og det gælder også fodboldspillere.
Superligaen og de fleste andre ligaer i verden er sat på pause, mens mange spillere er blevet hjemsendt og ikke skal træne med holdkammeraterne hver dag. Spillerne skal vende sig til en ny hverdag, og i sidste uge meddelte den internationale spillerforening, FIFPro, at de er bekymrede for fodboldspilleres mentale sundhed i denne tid.
I den danske spillerforening går man med de samme bekymringer.
- Ja, det er det, siger Thomas Lindrup, chef for spillerrådgivning i Spillerforeningen, til tipsbladet.dk og tilføjer:
- Vi har et helt 4player-team, der tager sig af uddannelse og mental sundhed, og de bruger rigtig meget tid på at snakke med spillere, kontakte spillere og høre, om hvordan det går. De sætter også guidelines til, hvad man skal være opmærksom lige nu og her, når man er sendt hjem. Vi har en hel manual inde på 4players hjemmeside.
Læs også:AaB glæder sig over stor støtte: Vi er stolte og ydmyge
Især danskere i nogle af Europas hårdest ramte lande som Italien og Spanien oplever coronakrisen på tæt hold og har svært ved at opretholde en hverdag, der minder om normalen.
- Vi snakker også med danske spillere i udlandet. Nu har vi flere i Spanien og Italien, og det er ikke sjovt. Det er ikke sjovt, at man ikke kan træne, at man ikke kan gå udenfor døren eller gå ned og handle, medmindre man får tilladelse til det. Det er næsten det tætteste, vi kommer på en krigszone. Man kan godt forstå, at de er bekymrede, siger Thomas Lindrup.
Blandt rådene på 4players hjemmeside er, at spillerne skal holde hyppig kontakt til venner og familie, begrænse sit forbrug af nyheder, sætter struktur på dagligdagen og mange flere.
Dialog med Divisionsforeningen om kontrakter
En anden årsag til bekmringer hos fodboldspillere er deres kontraktsituation.
Mange spillere har kontraktudløb den 30. juni, men da mange klubber er hårdt ramt økonomisk af coronakrisen, kan spillerne potentielt få svært ved at finde en arbejdsgiver til sommer.
Læs også:Corona-krise: Pengestærk by giver AGF transfermuskler
- Hvis man skal tage det fodboldmæssige, er der også en masse bekymringer med det. Der er spillere, der tænker over, hvornår de kommer tilbage i træning og kamp, og spillere med kontraktudløb den 30. juni. De står i en situation, hvor man er bekymret om der overhovedet er noget job efter, og det er forståeligt med den situation, vi har lige nu, siger Thomas Lindrup.
Desuden kan spillere med kontraktudløb i udgangen af juni risikere at stå uden kontrakt, før sæsonen er blevet færdigspillet. Det forventes, at den danske Superliga færdigspilles tidligst i juli, men til den tid kan kontrakterne altså være udlejet.
FIFA har anbefalet klubber at forlænge udløbende kontrakter indtil sæsonafslutningen, og i Danmark er Spillerforeningen og Divisionsforeningen i dialog om den løsning.
- Det er noget, vi har en fin dialog med Divisionsforeningen om. Vi prøver at se, hvordan man kan få rykket på fodboldens økosystem. Det er ikke noget, vi bare kan bestemme herhjemme. Det er transfervinduer og alt muligt andet, der skal rykkes på. Det, vi snakker om, er, om vi kan få kontrakterne til at følge sæsonen. Der er ikke noget optimalt i øjeblikket, men så må vi gøre det næstbedste, som måske er, at kontrakterne løber ud, når sæsonen er færdig – i juli, august, eller hvornår det nu bliver, fortæller Lindrup.
Det forventes, at Superligaen genoptages i slutningen af maj.
Læs også:AC Horsens kan hurtigt blive klar: Spillerne kender rytmen med pauser
Læs også:Superliga-boss bevarer lønnedgang til spillerne som en mulighed
Læs også:Billige udlændinge kan stjæle Superliga-jobbet fra danske talenter