Hvis Superliga-klubber ikke kan løbe rundt af sig selv, skal nogle garantere for, at der er penge nok til den kommende sæson. Det er det, Jan Bech Andersen har gjort i flere år i Brøndby IF, og det er det, ejerne i Lyngby Boldklub nu gør.
Ganske vist er underskuddet blevet 30 millioner kroner mindre, end da Friends of Lyngby overtog klubben, men 2019 bød stadig på et minus på rundt regnet seks millioner. Derfor har ejerne forpligtet sig til at spytte penge i klubben for "at sikre den fortsatte drift", som det hedder i det regnskab, som blev godkendt i sidste uge.
Forpligtelsen gælder foreløbig til 30. juni 2021. Hvorvidt Friends of Lyngby er klar til at skyde penge i klubben på den anden side af den dato, kan talsmanden for dem ikke love. Der er nemlig 27 aktionærer i alt, hvoraf fem-seks sidder på den største andel.
- Når man forstår den unikke sammensætning, kan jeg kun svare for mig selv som aktionær. Jeg kan ikke svare for alle andre. Men som talsmand for Friends of Lyngby kan jeg sige, at den går 100 procent til 30/6 2021. Det har vi skrevet under på. Det gælder både, om hullet bliver mindre eller større. Man skal holde sig til det, man har lovet, så det gør vi, siger Mads Byder til tipsbladet.dk.
- Hvad med efter 30/6? Der er mit korte svar: Det er op til hver enkelt aktionær. Men det er ikke anderledes hos sådan nogle fodboldejere, end at det skal gå fremad og være sjovt. Det vil sige: Jeg er næsten sikker på, at vi ikke er de samme 27, hvis det bliver for hårdt. Omvendt: Fortsætter det sjove og fremgangen som nu, tror jeg, vi vil være de samme.
Indtil Lyngby BK kan balancere indtægter og udgifter, har klubben brug for penge udefra. Det har de nuværende ejere altså forpligtet sig til, men pengene kan også komme andetsteds fra.
Mads Byder har eksempelvis stor tiltro til, at det forestående udbud og salg af Lyngby Stadion kan føre øgede indtægter med sig. For det er meningen, at det gamle stadion skal renoveres og blandt andet forbedre sponsorfaciliteterne. Det skal være startskuddet til en ny æra med endnu større opbakning lokalt med en anden Superliga-klub som forbillede.
Læs også:Lyngby præsenterer millionunderskud: Regnskabet er bedre end forventet
- Lyngby Boldklub har været en skammel på to ben i mange år. Det tredje ben er fornyelse af stadion. Der har ejere arbejdet på de seneste 20-25 år at få et udbud ud. Nu kommer det endelig her i august-september. Den interesse, der kommer, når der også kommer byggeri - fra byen, fra flere sponsorer, fra tilskuere - det ser jeg som et af vores næste kapitalskridt. Vi er et sted nu, hvor det er svært at udvide til flere sponsorer på grund af manglende plads.
- Det giver så meget. Jeg tænker bare på, hvad organisationen allerede har gjort for sponsorer og tilskuere. Hvis vi bare kan lave en mini-Ikast-Herning i 20'erne, en miniudgave af opbakning fra kommunen, opbakning fra byen, bedre faciliteter, så kommer noget af vores kapital fra den medvind.
De nye penge kan også komme fra udlandet. Godt og vel halvdelen af Superliga-klubberne har sat hele eller dele af sig selv til salg, og Lyngby Boldklub er ingen undtagelse.
Interessen fra udlandet har været der, siden Mads Byder og de andre Lyngby-venner overtog klubben for lidt over to år siden. De har dog skullet skille meget skidt fra kanel i den periode.
- Da vi overtog ejerskabet af Lyngby Boldklub, var der udenlandsk interesse. Jeg deltog selv i et møde med formanden i Aston Villa. Den udenlandske interesse har været vedvarende lige siden 9. februar 2018. Der er mere end 15 henvendelser de seneste to år, siger han.
- Jeg har nogle med-Friends, som er dygtige på forretning og har solgt virksomheder - deres egne også - gennem mange år. Det vil sige, at hele det ben, der hedder udenlandsk interesse, bliver kørt så professionel og strict, at vi nu er i stand til at så de useriøse fra og kun være i dialog med de seriøse.
- Vores erfaring er, at af 15 interesserede er 11-12 seriøse. Man kan lade sig forvirre og bruge så meget tid på folk, der flyver ind hele tiden. Vi er blevet stærkere til at sige fra og til gengæld holde dialogen med dem, der er seriøse.
Læs også:Lyngby ventede på stadion-afgørelse: Har kostet mange penge
Den dialog har Lyngby-folkene så holdt med enkelte af de mulige investorer.
- Vores lille Friends of Lyngby-gruppe, der har udlandet som opgave, har dialogen endnu med dem, vi kalder seriøse. Men det er modsat fortiden på vores præmisser og ikke på den interesserede parts. Det er forskellen på at have ryggen mod muren rent økonomisk og have gang i en turnaround, siger Mads Byder.
- Sådan nogle processer er meget lange, og nogle af de forskellige spillere overlapper hinanden. I den proces er vi relativt langt med to spillere. Jeg kan ikke komme det nærmere.
Er Aston Villa en af dem?
- Nej. En af de ting, vi kigger på, når vi skal finde ud af om de interesserede også er interessante for os, er deres holdning til talentudvikling. Så er man der kun for den øverste hylde eller kun for ejendomme eller kun for noget helt tredje, bliver man ret hurtigt ekskluderet i vores interessesfære.
Lyngby-ejerne er ifølge Byder kun interesseret i at sælge en mindre andel af aktierne og altså ikke afgive en kontrollerende del.
Læs også:Corona-krise: Millionsalg kan være redningen for hårdt ramte Lyngby
Læs også:Avis: Lyngby risikerer at miste Superliga-licens - venter på Ankestyrelsen
Læs også:Lyngby Stadion skal renoveres: Vi risikerer slet ikke at få lov til at spille...