Video : Tipsbladet
Superliga

Ekspert om tilskuere på stadion: Det er nok det sidste, der bliver åbnet for

Der er forholdsvis lav smittefare ved at spille fodbold, vurderer ekspert. Til gengæld var store forsamlinger som fodboldkampe det første, der blev lukket ned, og formentlig det sidste, der bliver åbnet for.

Hvad angår smitte med coronavirus, kan det koges ned til én sætning:

- Det handler om at undgå at få dråber fra din mund ind i min mund.

Sådan siger Christian Wejse, der er speciallæge i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital og Lektor ved Center for Global Sundhed på byens universitet. Spørgsmålet er så, hvad han siger til, at Superligaen kan vende tilbage - med alt, hvad det indebærer af nærkampe og tætpakkede straffesparksfelter - i løbet af den kommende måned.

Umiddelbart er smittefaren blandt spillerne ikke stor, vurderer han. For det første fordi man typisk smitter, når man oplever symptomer. Wejse fremhæver et studie fra Singapore, der peger på, at kun seks procent af smitten skete fra patiener, der ingen symptomer havde.

- Hvis man er syg, spiller man nok ikke fodbold. Det giver ligesom sig selv. Det ubehagelige ved sygdommen, at man selv uden symptomer kan sprede smitte, men det er nok en meget lille del, de står for, siger lægen.

Læs også:Fodboldspillere kan ånde lettet op: Risikoen for varige mén er utrolig lav

- Hvis man ikke har symptomer, er det mindre sandsynligt, at man hoster dråberne op.

Christian Wejse bakker virolog Allan Randrup Thomsen op. Han sagde i marts til tipsbladet.dk, at den største smittefare formentlig var i omklædningsrummet. De relativt små, lukkede rum med høj fugtighed er nærmest optimale vilkår for, at virussen kan overleve i luften.

Hobro IK's formand, Lars Kühnel, åbnede for et par uger siden op for, at hans klub var klar til at genoptage Superligaen uden at klæde om sammen. Hvis det betød lange udebaneture uden bad, måtte det være sådan.

Wejse påpeger dog, at det ikke betyder, at man ikke kan blive smittet ved eksempelvis at stå 20 spillere i samme straffesparksfelt i forbindelse med et hjørnespark.

- Netop i forbindelse med fodbold kan man forestille sig, at man kommer så tæt på hinanden, at man deler indåndingsluft. Det er blevet vist, at sikkerhedsafstanden til løbere skal være højere end i almindelighed. Fordi man trækker vejret meget hurtigt, kan man smitte mere i forbindelse med sportsudøvelse end almindelig aktivitet. Det kan tale for, at en aktivitet som fodbold kan være smittegenererende, siger doktor Wejse.

Læs også:Ekspert om to ugers Superliga-opstart: Ikke i nærheden af at være forsvarligt

Men selv hvis man holder smittefaren blandt spillerne i bund, er der stadig spørgsmålet om tilskuere på stadion. Spanske epidemiologer sagde i sidste uge, at det ikke var forsvarligt at lukke tilskuere ind til fodboldkampe, før der er en vaccine. Også Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut nævnte, at reglerne om social distance måske kan gælde i et år endnu.

Så hvis professionel fodbold vender tilbage i slutningen af maj, bliver det formentlig for tomme tribuner.

- Det, tror jeg desværre også, kan være noget, vi kan komme til at se. Det er de her superspreder-begivenheder, der er meget væsentlige for smitteudbredningen. De forekommer ofte, hvor der er mange mennesker samlet og mulighed for at smitte fra nogen, der ikke har symptomer, siger Christian Wejse.

- Det var det første, der blev lukket ned for, og jeg tror, det er det sidste, der bliver lukket op for. Tidshorisonten svær at sige noget om, men jeg forestiller mig også, at kampe med tusindvis af tilskuere kan gå noget tid, før vi ser.

I sidste uge meldte Divisionsforeningen ud, at Superligaen i bedste fald vender tilbage 24. eller 31. maj.

Læs også:Direktør om coronakrisen: Vi bliver selvfølgelig også ramt i FC Midtjylland

Læs også:Superliga-keeper om uvant coronapause: Det mentale er det sværeste

Læs også:Minister udelukker fodbold: Sverige følger en anden strategi