Mandag eftermiddag skriver Mohamed Daramy og Hvidovre Kommune et lille stykke dansk historie. Som de første nogensinde skal FC København-kometen Mohamed Daramy og hans mor, Isata Daramy, gennem den omstridte grundlovsceremoni for at blive danske statsborgere.
Den nye regel mødte ellers politisk modstand, blandt andet fordi den foreskriver, at man som ansøger om indfødsret, som det hedder, skal trykke borgmesteren eller en anden repræsentant i hånden. Men vedtaget blev det altså alligevel, og de to medlemmer af familien Daramy bliver altså de første til at gå igennem ceremonien.
Det gør de, fordi de har ansøgt om og fået lov til at medvirke i en ekstraordinær grundlovsceremoni. Man skal nemlig være under 18 år, hvis man skal have dansk statsborgerskab gennem en forælder, og da Mohamed Daramy fylder 18 år på tirsdag, er mandag sidste chance.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ændrede i slutningen af 2019 reglerne for ceremonierne på baggrund af tipsbladet.dk's afsløring om Mohamed Daramys penible situation. Før skulle der gå én-fire måneder, fra loven om tildeling af indfødsret vedtages, til grundlovsceremonierne kunne afholdes, og det ville betyde, at Daramy ville fylde 18 i mellemtiden. Loven blev nemlig vedtaget kort før jul.
Men nu er alt altså på plads, og borgmester Helle M. Adelborg er klar til at byde familien Daramy ind til den første grundlovsceremoni i danmarkshistorien. Det kommer til at foregå således:
Læs også:Afsløring: FCK-komet risikerer at vente over et år på dansk pas
- Der er bestemt formalia. Der er blandt andet det berømte håndtryk, der skal gives. Ellers har vi lavet en drejebog: Hvornår kommer man, hvem gør hvad. Det gør vi altid, når vi afholder arrangementer, siger borgmesteren til tipsbladet.dk.
- Det starter klokken 14, og dem, det handler om, skal bekræfte, hvem de er. Det er der folk til at holde styr på. Så er der taler. Jeg vil tale til ansøger, og så er der håndtrykket og en underskrift.
Derefter følger samme procedure med en borger fra Københavns Kommune og Cecilia Lonning-Skovgaard, der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i hovedstaden. De to kommuner har valgt at lægge ceremonierne sammen.
Seancen rundes af med noget let forplejning; "nogle bobler og noget frugt, eller hvad de nu finder på", som Helle M. Adelborg formulerer det. For oplevelsen skulle gerne være en god en af slagsen.
- Der er noget, der skal siges, og det bliver sagt, men jeg forsøger da at skabe en stemning, der er rar. Det må være en festdag for dem, der bliver danske statsborgere. Det er også det, vi lægger op til ved at servere bobler, siger borgmesteren.
Læs også:Efter afsløring: Daramy får ny chance for dansk pas - minister ændrer regler
- Jeg kan forstå, at det unge menneske er et kæmpe talent, og der ligger meget på spil i den anledning, så det kan være, jeg nævner noget i den retning, tilføjer Helle M. Adelborg med henvisning til, at Mohamad Daramy efter alt at dømme har en fremtid på et dansk U-landshold.
Borgmesteren ved fra egen familie, hvad det betyder at spille på de danske ungdomslandshold. Hendes nevø er Nicolaj Agger, med hvem hun deler mellemnavnet Moesgaard. Han spillede 30 U-landskampe i 00'erne og optræder i dag for det lokale 1. divisionshold i Hvidovre.
Helle M. Adelborg mener kun, at det er rimeligt, at kommunen hjælper borgere, der ellers ville være fanget i en uheldig kattepine, og derfor har den stablet en ekstraordinær grundlovsceremoni på benene med kort varsel.
- Vi fik også dispensationen (fra ministeriet, red.) med det samme. Men det har været presset, fordi der var så kort tid, og der har været jul i mellemtiden. Men vi har gjort vores for at hjælpe, og det er også min fornemmelse, at familien er taknemmelige for det, siger borgmesteren.
Læs også:Daramy: Det er svært for mig at se de andre tage af sted med landsholdene
Læs også:Årets bedste gave: Daramy bliver dansker dagen før sin fødselsdag
Læs også:Nu er alt klar: Folketinget og minsteren siger ja til Daramys statsborgerskab