Video : Tipsbladet
Superliga

Efter lønnedgang: Det er alvor for FC København og Brøndby

Selv for danske storklubber som FC København og Brøndby IF giver det fin mening at spare 20 procent på spillerlønningerne i coronakrisen, mener ekspert

Først var det FC Københavns spillere, der, ifølge dem selv på eget initiativ, gik 20 procent ned i løn i de kommende to måneder for at hjælpe klubben i en svær tid.

En tid, hvor det ud over fodboldklubben også går hårdt ud over to gange Lalandia i Billund og Rødby, at samfundet og økonomien er lukket ned som følge af coronavirussen.

Senest gik Brøndby IF's spillere så tilsvarende 20 procent ned i løn for at hjælpe klubben, der kom ud af kalenderåret 2019 med et minus på årsregnskabet på 78,7 millioner kroner.

Læs også:Overblik: Hvem træner, og hvem træner ikke i Superligaen?

Selvom 20 procent lyder af meget, er de sparede lønkroner i de to store københavner-klubber per måned ikke så meget over det beløb, en klub som SønderjyskE får fra den statslige hjælpefond for at hjemsende Superliga-truppen og trænerne.

Men ifølge en ekspert giver det alligevel fin mening selv for to danske storklubber at tage imod spillernes lønnedgang.

- Det giver mening for Brøndby IF og FC København, at de er blevet enige med deres Superliga-trupper om, at spillerne går 20 procent ned i løn. Det er rettidig omhu at omkostningstilpasse så hurtigt som muligt, især i en tid, hvor fremtiden er usikker, siger Rasmus K. Storm til tipsbladet.dk.

Læs også:Overblik: Superligaens kontraktfrie spillere

Ifølge Rasmus K. Storm er selv de store klubber i Danmark nødt til at spare eller finde alle de penge, de kan, hvis krisen varer længe. Det har blandt andet vakt stor opstandelse i sportens og idrættens verden, at direktøren for Statens Serum Institut Kåre Mølbak i et interview med Berlingske søndag sagde, at social afstand kan blive nødvendig i op mod et år i Danmark, hvilket kan torpedere fans og klubbers fælles drøm om Superliga-fodbold med mange tusinde tilskuere på stadion.

- Hvis Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut mener det, han siger med at holde afstand op mod et helt år endnu, så er det bekymrende for alle tilskuersportsgrene. Det gælder også for store klubber som FC København og Brøndby IF, der tjener betydelige millionbeløb på tilskuerindtægter og hospitality for sponsorer til kampene.

- Det er alvorligt for Brøndby IF og FC København, hvis de i en længere periode mister en betydelig procentdel af de indtægter. I det hele taget er det indlysende, at uden tilskuere  - eller med meget få – så er produktet slet ikke så attraktivt som før, siger Rasmus K. Storm.

FC Københavns moderselskab Parken Sport&Entertainment valgte for nylig at suspendere alle forventninger til 2020-regnskabet, indtil man har et bedre overblik over krisens effekter i Danmark, og det samme har Brøndby IF siden gjort.

Sideløbende gav Brøndbys bestyrelse anført af hovedaktionær og bestyrelsesformand Jan Bech Andersen på en generalforsamling 2. april fik mandat til en aktieemission, hvilket kunne være en oplagt måde for formanden at anskaffe sig en større procentdel af ejerskabet i klubben mod at pumpe nye millioner ind.

Læs også:Økonom: Klubberne kan ende på en brændende platform

Læs også:Superligaens bedste afsluttere: Hvem rammer målet mest?

Læs også:Brøndby-anfører: Lønnedgang var på vej i nogle uger

Læs også:Billige udlændinge: Stjæler de Superliga-jobbet fra danske talenter?