Esbjerg har haft en meget svær sæson efter de flotte bronzemedaljer sidste forår, og klubben er også presset på pengene, selvom der står redningsmænd klar i kulissen.
Tipsbladet.dk ser på, hvordan Esbjerg står rustet til de kommende måneder og år, hvor virussen og den økonomiske krise rammer Superligaen hårdt.
Stats
Spillerbudget før krisen: Cirka 30 millioner kroner
Placering: Nummer 13, 17 point i 24 kampe
Afslutninger per kamp: 11,8 (11)
Boldbesiddelse: 45,5% (11)
Vundne luftdueller: 438 (8)
Topscorer: Yuri Yakovenko, 5 mål (Delt 26. plads)
Krisestemning: 4 af 6
Resultat af seneste årsregnskab: +2,9 millioner kroner
Likviditet i seneste årsregnskab: 3 millioner kroner
Esbjerg fik et lille overskud på 2019-regnskabet efter at have tabt 70 millioner kroner i de kaotiske år før med nedrykning og krise. Salget af Adrian Petre til Steaua Bukarest umiddelbart før krisens udbrud ser også særdeles fornuftigt ud for Esbjergs pengepung nu.
Men der er ingen stor opsparing at tage af på vestkysten.
I parentes er rangeringen i Superligaen.
Økonomisk situation
Denne sæson var givetvis ikke endt med overskud trods salget af Adrian Petre for 6-7 millioner kroner, men for bundholdet Esbjerg er timingen ærgerlig, nu hvor man endelig havde præsteret et overskud på regnskabet i 2019.
Esbjerg har blødt penge i det seneste årti, og bedst som tingene så lysere ud, ramte coronakrisen.
Hovedaktionær Claus Sørensen Gruppen har sat klubben til salg, men clearet den gæld og efterladt en afskedsgave på fem millioner i denne sæson og ti millioner i næste. De penge kommer til at falde på et tørt sted.
Læs også:Medie: Esbjerg fB-lejesvend vender hjem til Malmö
Hvordan påvirker nedlukningen klubben?
Esbjerg er i en svær situation i bunden. Med to runder tilbage i grundspillet er man to point foran Silkeborg IF på 14. pladsen, og to point efter Hobro.
Dumper man ned på 14. pladsen, er det goodbye Superliga, for så ryger man i den pulje, hvor der tegner til at være 9-12 point til overlevelse med 18 point at spille om. Så Esbjerg skal være helt klar til kampene mod AaB og OB, når og hvis ligaen åbner igen.
Er sæsonen 2019/20 slut, er EfB sandsynligvis alligevel 1. divisionshold, det har i hvert fald været meldingen hidtil fra Divisionsforeningen, hvor man fortsætter ufortrødent med planen om at skære Superligaen til 12 hold, som aftalt, fra og med næste sæson.
Økonomisk er situationen meget ubehagelig for Esbjerg, der har ikke har ret mange likvide midler tilbage. Klubben forventer dog, at nye investorer kommer ind i sensommeren eller begyndelsen af efteråret. Holder de forventninger, skal EfB "bare" holde sig oven vande indtil da.
Klubbens næste transfervindue
Esbjergs mange lejede spillere suppleres med en lille håndfuld spillere med kontraktudløb til sommer, så EfB kan automatisk spare mange penge på lønbudgettet, hvis man rykker ned i 1. division. Det letter klubbens situation en smule, det samme gjorde salget af Adrian Petre, men ikke meget mere end det.
Fokus bliver med stor sandsynlighed spillere fra klubbens egen ungdomsafdeling og så måske enkelte billige udlændinge, hvis det holder stik, at sådanne bliver til rådighed – og man kan nok forvente en smallere Esbjerg-trup, uanset om man fortsætter i Superligaen eller 1. division.
Bedste salgsemner
Yuri Yakovenko
26 år
Angriber
Ukraine
71 kampe/15 mål
Gammel pris: 4-8
Ny pris: 2-5
Han vælter ikke nogen og kan blive svær at sælge, men i en trup med relativt få salgsemner kommer Jakovenko med på listen. Hans karriere var nær stoppet på Cypern for en håndfuld år siden på grund af en meget alvorlig skade, og i Esbjerg brugte han lang tid på at komme i gang. Han er i perioder en ganske habil angriber, der kunne score oftere med flere chancer end dem, der bliver skabt til ham i Esbjerg, men det bliver i modvind, EfB skal sælge ham. Har kontraktudløb i sommeren 2021, så det skal nok være nu.
Læs også:Overblik: Hvem træner, og hvem træner ikke i Superligaen?
Jacob "Lungi" Sørensen
22 år
Central midtbane
Danmark
105 kampe/7 mål
Gammel pris: 3-7
Ny pris: 2-5
Jacob Lungi er en fornuftig oprydder på den centrale midtbane, og han kunne være kandidat til at blive solgt til en af de større Superliga-klubber, selvom det ikke er lige så indlysende i denne sæson som i bronze-jubelsæsonen 2018/19. Har kontraktudløb til nytår mellem 2021 og 2022, så næste transfervindue kunne være et oplagt tidspunkt til et salg, hvis der ellers overhovedet findes købere til spillere fra bundklubber i Superligaen.
Lasha Parunashvili
26 år
Central midtbane
Georgien
87 kampe/4 mål
Gammel pris: 3-6
Ny pris. 2-4
Hvis Jacob Lungi ikke skal sælges, kunne det godt blive Lasha Parunashvili i stedet – han gjorde en fin figur i bronzesæsonen og er i udkanten af det georgiske landshold, hvilket nok fylder lige så meget for en eventuel køber. Det bliver ingen guldhandel efter en sæson i bunden, heller ikke, når der er kontraktudløb til næste sommer, men når sportschef Jimmy Nagel kunne få seks millioner kroner for reserven Adrian Petre, er der håb for Parunashvili, selvom han er nogle år ældre og spiller på en mindre sexet position.
Læs også:Overblik: Superligaens kontraktfrie spillere
Læs også:Superligaens bedste afsluttere: Hvem rammer målet mest?
Læs også:Ti danske klubber dropper protest: Vi gider ikke bruge mere tid på det