Video : Tipsbladet
Generelle

Bombe under transfersystem kan detonere fredag

Fredag falder der dom i en sag om den tidligere franske landsholdsspiller Lassana Diarra ved EU-Domstolen.

En mulig bombe under fodboldens transfermarked.

Fredag formiddag bliver der afsagt dom ved EU-Domstolen i en sag vedrørende den tidligere franske landsholdsspiller Lassana Diarra, og konsekvenserne kan blive vidtrækkende.

Sådan lyder det fra flere eksperter og i flere store mediers optakt til dommen.

- Transfersystemet kan kollapse, lyder det fra nyhedsbureauet Reuters.

- Den kan meget vel transformere sporten og ændre fodboldens retning i de kommende år, skriver The Independent.

Den i dag 39-årige Lassana Diarra skiftede i 2013 fra Anzhi til Lokomotiv Moskva i Rusland. Efter en god start faldt franskmandens niveau, han røg af holdet, og Lokomotiv ville have ham ned i løn. Det nægtede han, og kontrakten blev i 2014 ophævet tre år før tid.

Klubben hævede, at han missede træninger uden gyldig grund og anlagde en sag hos Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) for misligholdelse af kontrakten. Den endte i 2016 med, at Diarra skulle betale 10 millioner euro - eller omkring 75 millioner kroner - i erstatning til Lokomotiv.

Bakket op af både den franske og internationale spillerforening lagde Diarra omvendt sag an for tab af manglende indtægter, da han i en periode efter ophævelsen med Lokomotiv ikke kunne få bekræftet, at en potentiel ny klub - i det tilfælde belgiske Charleroi - kunne få ham på en fri transfer.

Og så er vi fremme ved kernen. Hvis EU-Domstolen dømmer til fordel for Diarra fredag, kan spillere og interesserede klubber frem over måske blive fristet til at skabe ballade for at fremprovokere en ophævelse for undgå at skulle betale en høj transfersum.

Som reglerne er nu, er både spilleren og hans nye klub ansvarlig for at betale kompensation til en forurettet klub, hvis en kontrakt bliver misligholdt. En dom i Diarra-lejrens favør kan fjerne den medhæftelse.

- Hvis spiller A koster 30 millioner euro, men kun skal betale 15-20 millioner euro i erstatning, hvis han bryder sin kontrakt, kan en interesseret klub måske fortrække at gå den vej. Og så kan spilleren få den sum af sin nye klub, siger Lars Halgreen.

Halgreen er juridisk direktør i International Sports Services & Abritation samt voldgiftsdommer hos Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Han er som de fleste andre interesserede spændt på fredagens dom og de mulige konsekvenser.

- Hvis alle bare kan smutte ud af døren, når de ikke kan lide lugten i bageriet, så vil det eksisterende system hurtigt bryde sammen. Der er virkelig mange penge på spil for den globale fodboldverden, siger Halgreen.

EU-Domstolens generaladvokat, Maciej Szpunar, har anbefalet en dom til spillerens fordel, men det er ikke nødvendigvis en indikator på en endelig dom.

I sagen om den omstridte Super League fulgte domstolen i december sidste år således ikke sin generaladvokats anbefaling.

/ritzau/