Video : Tipsbladet
Superliga

Alvorlig situation: Når SAS fyrer 5000, er Superligaen ikke sikker

Stor uvished om sponsoraftalerne i Superligaen med udsigt til tomme tribuner giver klubberne økonomisk hovedbrud.

Superligaens tv-aftale har naturligt fyldt meget i de seneste uger, hvor coronavirussen har lukket sæsonen på ubestemt tid og giver udsigt til kampe uden tilskuere i lang tid efter, at ligaen er begyndt igen.

De mange tv-penge fylder i klubbernes regnskaber, men selv hvis det lykkes klubberne at genstarte turneringen i slutningen af maj, venter der dem et alvorligt hovedbrud på grund af udsigten til at miste millioner i sponsorater.

Ingen er sikre i den nuværende situation, mener Jesper Jørgensen, der er partner og økonom ved revisionsfirmaet Deloitte.

- Når man ser, hvad der sker i andre brancher, må man erkende, at alt kan ske, også når det gælder Superligaen. Det her er en alvorlig situation, hvad end man er en klub i Premier League eller Superligaen, siger Jesper Jørgensen.

Læs også:Superligaens bedste afsluttere: Hvem rammer målet mest?

- Når SAS fyrer 5000 mennesker, er der ikke nogen, der er i sikkerhed i denne krise, heller ikke Superligaen. Det er især uvisheden, der er et problem for fodboldklubberne, siger Jesper Jørgensen til tipsbladet.dk.

- Man kan jo ikke gå ud og tegne sponsorater eller gentage aftaler med udløb, når man ikke ved, hvornår der igen kan komme tilskuere på stadion.

- En ting er bandereklamerne. For mange af de mindre sponsorer er de jo ikke hovedårsagen til, at man har en sponsoraftale. Det er billetterne, og at der er 1.500 i en lounge før og under kampen, der giver værdi, siger Jesper Jørgensen.

I flere europæiske lande tyder meget på, at der ikke kommer tilskuere på stadion i 2020, og en genåbning af Superliga-tribunerne virker også til at ligge langt ude i fremtiden for de danske myndigheder, der indtil videre har lukket ned for større forsamlinger indtil 31. august.

Læs også:Superliga: FC Midtjylland og FC København overhalet på erfaring

Når sponsorindtægterne er i stor fare og transfermarkedet også meget vel kan ligge stille i år, forstår Jesper Jørgensen det fokus, der er på tv-aftalen.

- I den nuværende situation bliver midlerne fra tv-aftalen ekstra vigtige. Hvis det lykkes Superligaen at komme i gang om en måneds tid, kan man også argumentere for, at det bliver ret værdifuldt for tv-selskaberne. Det er jo trods alt begrænset, hvor mange gange vi vil se genudsendelser af EM 1992, siger Jesper Jørgensen.

Superliga-klubbernes fælles organisation Divisionsforeningen mødes i disse dage i forskellige sammenhænge med repræsentanter for regeringen og myndighederne i håbet om at få godkendt en plan, der muliggør en genstart af Superligaen i 3. eller 4. weekend i maj.

Adskillige Superliga-klubber har haft deres spillere hjemsendt i kortere eller længere perioder siden midten af marts. Enkelte klubber som SønderjyskE og Lyngby har ikke haft deres spillere til rådighed i op mod seks uger, da de har været hjemsendt under de gældende krav til lønkompensation fra statslige puljer.

Læs også:Hvem har brugt flest udlændinge i Superligaen - her er opgørelsen

Læs også:Træner-karrusellen: Så længe har Superliga-trænerne været i jobbet

Læs også:Top 14: Stjernerne som Superligaen missede

Læs også:Quiz: Sidste spillerunde i Superligaens grundspil