Video : Tipsbladet
Generelle

Dansker-rig liga starter igen: Giv det chancen i stedet for at glo ud i luften

I næste uge begynder den færøske fodboldsæson med blandt andet ti danskere i ligaen. Her fortæller en af dem, hvordan det var at få trukket tæppet væk under sig kort før sæsonstarten, og hvordan det føles at skulle spille fodbold som nogle af de seneste i verden.

I begyndelsen af marts havde KÍ netop vundet den færøske Super Cup, og danskerklubben gjorde klar til at tage hul på sit titelforsvar i ligaen. Den var helt klar. Havde trænet siden januar, set video af modstanderne i den første kamp, endda gennemgået taktikken på træningsbanen forud for premieren.

Så fik verden øjnene op for coronavirussen, og regeringer og fodboldforbund lukkede ligaer og samfund ned på stribe. Først blev den færøske liga udskudt en uge, så udskudt igen og til sidst udsat endnu længere.

Så når spillerne fra Klaksvik-klubben KÍ løber på banen i næste uge, bliver det kulminationen på deres livs længste opstart.

- Vi har haft tre forskellige deadlines for den første kamp, så to gange i slut-februar og start-marts forberedte vi os på, at ”nu skal vi spille første turneringskamp”. Vi trænede også hele marts uden at vide, hvornår vi skulle spille, fortæller Jesper Brinck til tipsbladet.dk.

- Man vil gerne spille kampe og få den belønning, så det ikke kun bliver de sure timer på træningsbanen. Vi startede med at træne i midt-januar i både frost og kulde, og man tænkte: ”Nu kommer til marts, så bliver det godt.” Det gjorde det bare ikke. Vi kom så tæt på, så da tæppet blev truppet væk under os, var det demoraliserende.

Nu skulle den dog være god nok. Mandag slog fodboldforbundet fast, at sæsonen begynder den 9. marts. Dermed bliver det lille hjørne af Rigsfællesskabet en af de eneste steder i hele verden, hvor der spilles organiseret fodbold.

Læs også:Udlandsdansker: Holdkammerats mor tør ikke komme på stadion

De andre steder er Hviderusland, Nicaragua, Tadjikistan og Taiwan. Men Brinck, der har en fortid i Esbjerg fB, Varde IF og Brabrand IF, er helt tryg ved, at hans hold skal spille igen. Der har kun været 187 coronasmittede på Færøerne, hvoraf 180 er konstateret raske. Desuden er han selv blevet tilfældig udvalgt til testning.

- Timingen er rimelig god. Så der har jeg et sikkerhedsnet, hvis der sker noget, siger Brinck om risikoen for at blive smittet i den første kamp.

Fodboldfans over hele verden har de seneste uger skreget på kampe at se, og den hviderussiske liga solgte eksempelvis tv-rettighederne til ti lande. Nu håber Jesper Brinck, at noget lignende kan overgå deltidsprofferne på Færøerne.

- Det er en unik mulighed for at få eksponeret fodbolden heroppe. Både til nærområder som Danmark, Norge, Sverige, men også generelt hvem end der kunne have lyst til at se fodbold. Det er også sjovt at være en del af der, hvor man er i gang med at spille fodbold, siger han.

- For en række spillere, der måske godt kunne klare sig i en større liga, er det en god mulighed for at få vist sig frem. Hvis man kan lide at se fodbold og alligevel bare kigger ud i luften, synes jeg, man skal give det chancen. 

Norges TV2 har allerede bekræftet, at man er interesseret i at transmittere kampe fra ligaen. Der går også rygter om Skotland. Dem har både Jesper Brinck og den tidligere Superliga-træner Jens Berthel Askou, der nu står i spidsen for HB Torshavn, hørt.

Læs også:Målkongen på Færøerne er pedel og blev født med en klumpfod

Mens coronavirussen har vendt op og ned på de fleste danskeres liv, har den stort set ikke gjort indhug i færingernes. Jo, de kan ikke gå på café og restaurant, og nogle steder skal de sørge for at være færre på arbejde ad gangen.

Men ellers er livet gået videre. KÍ har kunnet træne hele tiden og holdt kun ti dages selvvalgt pause, fordi de alligevel ikke havde udsigt til at spille kampe, og på Jesper Brincks deltidsarbejde ved siden af fodbolden er hans arbejdstider forblevet uændret.

- Når jeg har snakket med mine forældre eller venner i Danmark, føles det nærmest som et vakuum, hvor man kan og må ingenting. Det virker noget anderledes. Jeg kan forstå, det er sværere at få hverdagen til at hænge sammen i Danmark, siger han.

- På den måde priser jeg mig lykkelig over, at jeg er heroppe. Bare fra Færøerne til Danmark er der kæmpe forskel på, hvor påvirket vi har været.

Af samme årsag bliver færinger nogle af de få i verden, der snart kan se deres bedste fodboldrække live. Og den næsten fire måneder lange opstart kan endelig bringes til ophør.

Læs også:Jens Berthel Askou om færøsk job: Jeg skal ikke rette ind efter nogen

Læs også:Horsens-spiller tog til Færøerne: Store ligaer var også inde i billedet

Læs også:International spillerforening: Bekymrede for spilleres mentale helbred