DBU-boss om EM i Parken: Jeg tror ikke, folk fatter, hvor stort det her bliver
Danmark skal til EM, men EM kommer også til Danmark. Og ved middagstid i dag trækker UEFA lod om, hvorvidt Danmark eller Rusland skal spille tre hjemmekampe i gruppespillet til sommerens slutrunde.
Der er ikke udsigt til, at danske fodboldfans kan opleve EM på dansk jord igen foreløbig, og hos DBU håber de, at kampene i Telia Parken er med til at give fodboldfolket, fans såvel som spillere, en uforglemmelig oplevelse. For det er det, slutrunder kan, mener fodbolddirektør Peter Møller.
- Som spiller er det tit slutrunder, som definerer ens karriere eller er det, man vil blive husket for. Når folk nogle gange tager fat i mig, og selv om jeg har lavet en del mål forskellige steder, så siger de alle sammen: "VM '98, hold kæft, hvor var det et godt mål", siger han sin scoring mod Nigeria efter Brian Laudrups elegante oplæg.
- Det er jo der, man som spiller virkelig kan løfte en hel nation. Det er noget af det, man vil blive husket for i lang tid. Sådan er det også som fans. Jeg sad i '88 i bussen på vej til Müngersdorfer Stadion i Køln og skulle se Danmark spille (mod Italien, red.). I '84 kan jeg huske Danmarks første slutrunde. Sådan tror jeg, der er mange, der har – alt efter hvornår man nu er født – nogle øjeblikke, som man husker.
- Det har vi en unik mulighed for at skabe til sommer, for det bliver en kæmpe fest. Det er verdens tredjestørste sportsbegivenhed, der kommer til Danmark. Det kommer ikke til at ske foreløbig igen. Jeg tror ikke, folk fatter, hvor stort det her bliver.
Læs også:DBU-boss om Kjærs kritik: Det ville jeg også selv have sagt som spiller
Det har længe været et faktum, at Parken skulle lægge græs til fire EM-kampe, men først mandag i denne uge kvalificerede landsholdet sig. Dermed skal Danmark ikke være være værter for en fest, man ikke selv er inviteret til. Jo flere hjemmekampe, desto bedre.
- Selvfølgelig. Jeg vil hellere have tre, end jeg vil have to kampe. Men bare det, at vi er med, er i sig selv rigtig godt for fodbolden i Danmark. Jeg har selv siddet dækket slutrunder og set, hvor meget det skaber af glæde. For to år siden både i Parken til TV2's arrangement og på DR i Århus, siger Peter Møller, der er tidligere tv-vært hos Danmarks Radio.
- Der bliver proppet med mennesker. Det skal vi udnytte i DBU til at fastholde den her begejstring, der er om landsholdet, så vi kan få en masse tilskuere, når vi spiller på hjemmebane, og vi skal sørge for, at det skaber en interesse for drenge og piger, der gerne vil spille fodbold. Det er det, vi er sat i verden for.
Selv om dagens lodtrækning finder sted i UEFA's hovedkvarter i Schweiz, har mange gjort sig lystige på, om man nu kunne stole på, at den foregår efter bogen - eller om Rusland har sørget for, at lodtrækningen falder ud til egen fordel.
Det er Peter Møller nu ikke så bange for.
Læs også:EM forgylder dansk fodbold: Landsholdet tjente rekord-millioner mandag
- Vi har ikke haft grund til andet end at være tryg ved det. Det ville også være skidt at insinuere et eller andet nu her og så allerede lægge sig ud med UEFA og resten af verden. Selvfølgelig foregår det der efter reglerne. Jeg kunne ikke forestille mig andet, siger han.
Allerede nu kender Møller og co. to af landsholdets modstandere ved EM: Rusland og Belgien. Det sidste hold i gruppe B bliver Finland eller Wales. Dermed kan DBU-spidserne også begynde at udstikke ambitioner for slutrunden.
Peter Møller understreger, at landstræner Åge Hareide også har noget at skulle have sagt, men han tror på en god turnering for Danmark.
- Jeg synes da godt, vi kan drømme stort. Vi må se, hvordan vores profiler ser ud på det tidspunkt. Har de spillet i løbet af foråret? Jeg synes, det er meget svært at sige syv-otte måneder før, om vi kommer i finalen, eller om vi ikke gør, siger fodbolddirektøren.
- Men grundlaget for, at vi kan få en god slutrunde, er til stede, hvis alle vores "stjernespillere" er med. Så synes jeg, vi har et godt udgangspunkt for i første omgang at komme videre fra puljen. Jeg tror ikke, der er nogen af os, der stiller op for ikke at gå videre.
De to bedste hold i hver gruppe går videre til ottendedelsfinalerne, mens de fire bedste treere gør det samme. Dermed avancerer i alt 16 af 24 hold.
Læs også:Efter pyroteknik og baneløber: UEFA åbner sag mod Danmark
Læs også:DBU-boss svarer Hareide: Gider ikke at blive ved med at køre rundt i det der
Læs også:Åge Hareide: Krævende med en arbejdsgiver, der ikke ved, hvad de vil