Mads Byder er sjældent hæs efter weekendens kamp helt til tirsdag eftermiddag, men lørdagens fejring sidder stadig på stemmen. Der var også nok at fejre. Dels fordi Lyngby Boldklub på dramatisk vis sikrede sig adgang til to playoffkampe om at rykke op i Superligaen, dels fordi klubben halvvejs gennem sæsonen var økonomisk, organisatorisk og sportsligt i knæ.
For bare 15 kampe siden lå Lyngby til at rykke ned i 2. division. Mark Strudal var stadig cheftræner, og Nicki Bille Nielsen havde netop forladt klubben. Kort efter præsenterede Lyngby et underskud på 35 millioner kroner. Som medejer Mads Byder siger:
- Vi stod i lort til knæene.
Lyngby rykkede for et år siden ud af Superligaen efter en sæson, hvor klubben næsten gik konkurs, hvor flere spillere flygtede, og hvor klubben ifølge Byder måtte halvere budgettet. Da holdet gik på vinterferie, havde det nærmere kurs mod en ny nedrykning end comeback til Superligaen.
Som et billede på tingenes desperate tilstand nævner Mads Byder, der er en del af ejerkredsen Friends of Lyngby, ansættelsen af Mark Strudals efterfølger, Christian Nielsen. Han var assistent under Strudal, men havde ikke været cheftræner for et seniorhold før.
- Vi havde ikke løn til en kendt toptræner eller andre fra de høje hylder. Vi betalte løn til to trænere, som ikke længere havde deres gang i klubben (Strudal og Thomas Nørgaard, red.). Christian Nielsen stod klar, og den løsning gik vi med.
- Vi vidste godt, han var en af de fagligt bedste i landet, og han har jo vundet en masse med ungdommen, men det er et stort hop op til professionel og seniorfodbold. Men den måde, han går til det på... Han nævner hverken økonomi eller betingelser. Han bider bare tænderne sammen. "Nu gør vi det, fordi vi vil det, og ikke fordi nogle forventer det, eller vi får betaling for det." Han kom med en form for autencitet. Han er bare ægte, siger Mads Byder om cheftræneren, der også har fået forlænget sin kontrakt.
To nuancer af rød
Medejeren mener i det hele taget, at Christian Nielsens ukrukkede indstilling er gået igen i hele klubben. Spillerne, trænerstaben og de øvrige ansatte har været tvunget til at acceptere, at tiderne nødvendiggjorde flere nej'er, når de spurgte, om de måtte bruge penge på selv det mindste.
- Der har fandeme ikke været råd til tape til sokkerne. Det kunne have slået ud negativt, men alle har været med på, at det er det, vi har at arbejde med. Vi (Friends of Lyngby, red.) startede med at betale hul på 17 millioner, som de gamle ejere havde efterladt, så de penge, der skulle udvikle klubben, brugte vi til at lukke hullet.
- Spillerne og staben har forstået, at det ikke bare en ny runde på den gamle måde. Alle har spændt livremmen ind. Alle har skullet arbejde for noget større end at være stjernen eller for næste løncheck eller tale gennem agenten.
- Da vi lå til nedrykning og fyrede Strudal, skilte os også af med nogle af de bedste spillere: Oliver Lund og Mathias Hebo (OB og Vejle, red.). Træningslejren til Tyrkiet blev betalt af Friends of Lyngby. Hvis du har lagt mærke til, at der er forskel på den røde nuance på udebanetrøjerne og -shortsene, har du set rigtigt (se billede herunder). Normalt ville man jo købe et nyt sæt. Det har vi ikke gjort. Spillerne har bare kunnet mærke, hvor vi stod. Vi har skåret ned, budgettet er halveret, men de har ikke kigget på noget materielt. De har kigget på dem selv.
- Det var vores udgangspunkt. Det har jeg kæmpe respekt for. Der har ikke været én eneste primadonna på det hold i det her forår.
Geertsen blev skiftet ind med godt 11 min igen, og på bare 15 min var han med til at LBK gik fra en sjette- til en tredjeplads, hvor han pandede to dåser i kassen. Han var næsten tør for ord, da vi fangede ham.
Hør alle ordene fra dagens matchvinder her: https://t.co/LWAgIaWZNj pic.twitter.com/gK2wP2CwyV
— Lyngby Boldklub (@LyngbyBoldklub) 25. maj 2019
Cheftræner Christian Nielsen var ikke den eneste Lyngby-ansatte, der fik mere at skulle have sagt i vinter. Klubejerne spredte beslutningskraften ud blandt flere medarbejdere på kontoret i klubhuset, og det, mener Mads Byder, gav en energi i administrationen, der forplantede sig til hele klubben.
- Flere unge ledere har større ansvar i dag end før jul. Vi anede ikke, at det ville have den effekt, men det spredte sig. Truppen har kvitteret for den energi og uformalitet og det, at de kunne få flere hurtigere svar. Det er, som om spillerne har taget organisationen under sine vinger, og organisationen har taget spillerne under sine vinger, siger medejer Byder.
Han mener, at den energi og erkendelsen af klubbens nye omstændigheder har været afgørende for, at Lyngby var 1. divisions næstbedste hold i foråret. Men man kan ikke leve på god stemning for evigt. Der kommer en dag, hvor de skrabede budget giver udslag.
- Vi er godt klar over: Kan blive ved med det i én uendelighed? Nej. Men når man kigger på de to kæmpe playoffkampe, vi har kvalificeret os til nu, er det det, det er bygget af.
Lyngby møder Vendsyssel FF torsdag og søndag. Vinder spiller Superligaen efter ferien.