Hvad skal der ske med Brøndby, når GFH ikke skal være hovedaktionær længere? Det er spørgsmålet, mange af os Brøndbyfans stiller os selv. Og det er også den primære baggrund bag den nye forening Fodbold Forening Brøndby, som igennem medlemskaber vil skrabe nok penge sammen til på sigt at kunne gøre Brøndby IF til en fanejet klub.
Projektet er sympatisk, og jeg overvejer bestemt også et medlemskab. Spørgsmålet er, om det ikke også er en smule blåøjet og naivt. Fodboldøkonomien i dag, er på et niveau, hvor det er utroligt svært at se en fanejet klub, hvis ikke dette allerede er sikret i klubbens vedtægter og/eller ved lov som f.eks. 50+1-reglen i Tyskland.
Ingen har selvfølgelig nogensinde vundet noget ved at give op på forhånd, og der skal også tænkes stort, hvis det skal lykkes.
Det er gode folk, der står bag FFB, og jeg tror, de gør klogt i ikke at have blandet hverken nogen orange faner, amerikanske investeringsfolk eller lignende ind i projektet. Fordelen ved det er, at alle - eller i hvert fald de fleste Brøndbyfans - kan se sig selv i projektet, fordi det eneste optagelseskrav er et hjerte for Brøndby IF. Faren ved det er til gengæld, at man ikke kan blive ved med ikke at mene noget.
Jeg blev fan af Brøndby i 90’erne. Dengang vandt vi det meste. Det er det Brøndby, jeg faldt for. Og vi blev de bedste, fordi vi var nogle af de første til faktisk at turde at tænke ud over foreningstanken.
Morten Svan
På et tidspunkt skal der afholdes generalforsamlinger, og her kan der meget hurtigt opstå uenigheder, for FFB bliver nødt til at have holdninger på et tidspunkt. Der skal nedfældes et værdisæt eller lignende, som klubben skal drives ud fra, hvis ellers man får held med at overtage klubben, når GFH hellere vil noget andet.
Hvem er Brøndby IF?
Da GFH blev hovedaktionær i Brøndby, tror jeg, at rigtig mange af os fans blev tvunget til at forholde os til, hvad Brøndby er og var for en klub for os. Hvad betød noget for os? Var det foreningstanken, sportslig succes, spillere af egen avl, fællesskabet på tribunen eller noget helt andet, der definerede Brøndby som klub?
For mig personligt var det lidt en kombination af de ovenstående. Og foreningstanken er desværre bare en rigtig svær størrelse i moderne fodbold. Og så kan vi godt mene, at Brøndby skal være noget andet end de andre i topfodbold. Men hvis vi ønsker den sportslige succes, så tror jeg bare også, at vi kan blive nødt til at gå på kompromis med nogle ting.
Jeg blev fan af Brøndby i 90’erne. Dengang vandt vi det meste. Det er det Brøndby, jeg faldt for. Og vi blev de bedste, fordi vi var nogle af de første til faktisk at turde at tænke ud over foreningstanken. Vi indførte professionel fodbold og forsøgte at købe en bank. Det er der ikke meget forening over. Der var selvfølgelig stadig de famøse A og B aktier, som holdt liv i foreningstanken, men da de blev sløjfet, var det efter min mening endegyldigt slut.
Selvom selskabet Brøndby IF selvfølgelig er født ud af foreningen, så er vi børsnoteret, og vi har været heldige, at vi har haft en mand som Jan Bech til at tage sig af at finde de købere, han mente, bedst passede til os.
Man må gå ud fra, at GFH er gået ind i Brøndby IF for at tjene pengene hjem igen. Altså vil det formentlig være endnu dyrere, end det var, da GFH gik ind i Brøndby, hvis ellers GFH får held med deres plan om at gøre Brøndby til en fast del af toppen af dansk fodbold og en fast bestanddel af de europæiske gruppespil.
Morten Svan
Jeg tror, at GFH faktisk har overrasket en del af os positivt. Jeg var skeptisk – ikke kritisk, men jeg tror faktisk på, at GFH kan rykke os, og jeg tror også på, at de kan gøre det, uden at jeg som fan skal sluge en masse kameler og gå på kompromis med mig selv.
Mit værdisæt er givetvis et andet, end ham eller hende, der står ved siden af mig på Sydsiden, og det er her, jeg tror, Fodbold Forening Brøndby kan få sine allerstørste problemer – hvis ellers man får held med økonomien, som alt andet lige er et ret stort bjerg at skulle bestige.
Mange ubekendte faktorer
I første omgang skal FFB have medlemmer og skrabe nogle penge sammen – en hel del penge faktisk. Hvis projektet skal have gang på jord, så kræver det en masse betalende medlemmer – i ret lang tid, så pengene fra medlemskaberne kan investeres og vokse. I stedet for at opkøbe små aktiedepoter for kontingenterne, så vil man lade pengene vokse, så foreningen efter planen kan købe GFHs aktier, når tid er.
Men der skal mange penge til. Rigtig mange penge. Man må gå ud fra, at GFH er gået ind i Brøndby IF for at tjene pengene hjem igen. Altså vil det formentlig være endnu dyrere, end det var, da GFH gik ind i Brøndby, hvis ellers GFH får held med deres plan om at gøre Brøndby til en fast del af toppen af dansk fodbold og en fast bestanddel af de europæiske gruppespil.
Omvendt kan det også være, at klubben er endnu billigere, hvis GFH ikke får held med at bringe Brøndby tilbage i toppen af dansk fodbold år efter år. Guderne skal vide, at de ikke er de første til at forsøge. Men hvad er det så for en klub, der skal overtages?
Der er i det hele taget mange ubekendte faktorer. Nogle er relevante nu, mens andre givetvis først er det om fem, 10 eller 15 år, når et køb evt. skulle komme på tale.
Kan FFB skrabe så mange penge sammen? Og kan man skrabe nok penge sammen til også at dække et evt. underskud? Og hvad skal der i øvrigt ske med pengene, hvis ikke der bliver samlet nok sammen til at købe GFHs aktier, eller hvis de ikke ønsker at sælge til FFB?
Lad os se.
Jeg ønsker Fodbold Forening Brøndby velkommen og siger held og lykke med projektet.
Først og fremmest glæder jeg mig dog til at se Superliga igen.
Skriv til Morten Svan på FanklubbenBIF@tipsbladet.dk